Sömnlös

Jag har sömn som hobby och gillar att sova nio timmar per natt om jag kan. Så länge jag kan sova ostörd går det alldeles utmärkt, men eftersom jag är extremt lättväckt kan det bli problem. För det mesta brukar jag kunna samla ihop tillräckligt många timmar. Dock inte i natt. Det var mycket träffsäkert av Anki att föreslå Sömnlös som tema för lördagsbloggen just idag, efter min sömnlösa natt.

sömnlösDet är dags för förkylning, eller influensa, eller vad det kan vara. Hursomhelst kulminerade hostandet i natt (hoppas jag innerligt!) och då är det inte någon idé att försöka sova.

Med feber och snuva och halsont är det inte kul att göra något annat heller, så jag vankade mest omkring; satt en stund i läsfåtöljen, gick och lade mig i soffan, gick ut i köket och tog ännu en kopp hett vatten med mjölk och upplöst halstablett i, satte mig i läsfåtöljen igen…

Ack, att få sova! tänkte jag. Måste kolla vad Hamlet sa… ”Att dö, att sova… sova, kanske drömma…” Ja just det; men sedan kom han ju fram till att det nog inte är så kul att vara död. När jag googlade vidare på ”Ack, att få sova” hamnade jag bara hos begravningsbyråer…

Det är med andra ord precis som det brukar vara så här års och förra gången jag var så här sjuk som ingen varit sedan jag var det sist, var tydligen i mars förra året. Så det är bara att citera Piet Heins favoritgruk på nytt (alltså min favoritgruk av Piet Hein):

Jeg er så forkølet, forpint og besværet,
og det er så synd og så trist,
og jeg er så syg, som ingen har været –
siden jeg var det sidst.

Nu ska jag kolla vad alla andra lördagstemabloggare har för sig om nätterna när de inte kan sova. Här finns de: Anna, Bildbloggen, Gnuttan  Helena,  Karin på Pettas, Livsrummet, Malin, musikanta, Olgakatt, Pysseliten, Spanaren, Stenstugu, Tove 

Det här inlägget postades i Livet, Lördagstema och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

31 svar på Sömnlös

 1. Anki skriver:

  Fy sjutton så tråkigt… förkylning eller influensa – det är nog lika illa. Hosta är helt förskräckligt! Piet Heins ord skulle lika gärna kunna vara Lasses (min man)… för ingen är någonsin så sjuk som han :)
  Vi har en ny lördagsbloggare. Anna… länk till henne finns hos mig.
  Krya på dig!

 2. Kicki skriver:

  Stackars, stackars. Lite ingefärsvatten med honung och citron piggar upp, bacillerna tycker inte om det.

  Det är lite synd om mig också för jag har tappat nycklarna. Ska genast skaffa u-finder som Olgakatt tipsade om.

  • Karin skriver:

   Aj då – allihop? I snön? Redaktörn är fenomenal på att hitta borttappade nycklar, men jag vet inte om han fixar det på distans. U-finder, ja. Verkar mycket användbart!

 3. Pysseliten skriver:

  Nä fy, när man är sjuk sover man ju inget vidare. Här hemma försöker var och en att komma på om vi drömmer i färg eller inte – det ska visst vara olika för olika människor. Jag har ännu inte kommit till det läget där jag vaknat ur en dröm och direkt funderat om den var färglagd eller bara svart-vit. Vet du om du drömmer i färg?

  • Pysseliten skriver:

   But where is my manner?! Krya på dej!

  • Karin skriver:

   Tack! Jag gör mitt bästa.

   Om drömmar vet jag inget annat än att de för det mesta är väldigt underhållande och ofta löjligt lätta att tyda. Och i färg. Det vore ju alldeles onaturligt att drömma i svartvitt. Vilken mardröm!

 4. Olgakatt skriver:

  Isch, så trist med viros! Hoppas det inte blir lika segt som förra året!
  Kan ju erkänna att det inte gick så bra att sova med färskt ryggskott heller trots min goda sömn. Har jag väl somnat är jag synnerligen svårväckt normalt men nu vaknade jag av minsta rörelse. Det stadiet är jag dock över nu, tack och lov.

  • Karin skriver:

   Så skönt att ditt ryggskott blivit bättre! Jag har bara drabbats ett par gånger och det är riktigt, riktigt otrevligt. Grattis också till god sömn! Jag gillar verkligen att sova, så det är lite retfullt att jag ska vara så lättväckt.

 5. Barbro A skriver:

  Det är dessutom fullmåne just nu. Många menar att det är svårare att sova när det är fullmåne, men åsikterna går isär. Jag tycker att jag själv oftare är klarvaken mitt i natten då (som i natt), men det verkar inte hålla. Jag har alltid hävdat att om månens dragningskraft påverkar världshaven så kan den väl påverka kroppsvätskorna också. Men när jag googlar ser jag att det vetenskapliga bevisläget är svagt: ”while lunar gravity does indeed raise tides in the oceans, it doesn’t on lakes and even many seas. Those bodies are simply too small to feel the effects—to say nothing of human bodies”.
  Så jag önskar dig god bättring i månskenet!

 6. Tove Olberg skriver:

  Karin; vilket underhållande inlägg! Så syg, så syg ….
  God bedring må jeg önske deg! Meget god bedring.
  Ack få sova gott – icke syg!

 7. Spanaren skriver:

  Bra att du annars kan sova bra *tumme upp*
  Känns igen detta med att sova dåligt då man har flunsa också ;.)
  Krya på dig/ kram

  • Karin skriver:

   Lite bättre idag, men attans vad segt det är. När det blåser så här kalla vindar inser till och med jag att det inte är någon bra idé att ta en långpromenad, även om solen skiner. I alla fall inte så länge jag har feber.

   • Kicki skriver:

    Pappa brukade ju säga; idag mår jag lite bättre, men bara lite!
    Så vi inte skulle sluta pyssla om honom.
    (fick jag ha semikolon där?)

   • Karin skriver:

    Just precis. Det är så trevligt med alla som engagerar sig i ens hälsostatus. Men just för ögonblicket tar jag nog tillbaka det där med att jag mådde bättre, för nu har den Iprenen slutat jobba. Och jag får inte ta en till förrän jag ska gå och lägga mig. Mellan nu och läggdags har jag en febrig ökenvandring och jämrans ont i halsen.

    Semikolon är ju väldigt trevligt, men just i det där fallet skulle kolon vara snyggare, tycker jag.

 8. Ingrid skriver:

  Det är minsann inte lätt att sova när man är förkyld.
  Krya på dig!
  En cyberkram kan man väl våga sig på, Ingrid

  • Karin skriver:

   Visserligen har jag hört talas om att datorer kan smittas av virus, men jag tror de är immuna mot influensavirus så det är nog riskfritt att cyberkramas. Tack och och cyberkram tillbaka!

 9. Det är förbenat synd om den förkylde, åtminstone om det är en själv. Lite lagom sjuk blir man aldrig, det får man inse.
  Krya på dig!

  • Karin skriver:

   Ja, det har du alldeles rätt i. Har man magont är det värst, har man huvudvärk önskar man att man hade något annat. Den perfekta sjukdomen vore nog lite feber bara och inget annat, men den finns nog inte.
   Tack!

 10. Britt skriver:

  Fy så trist med förkylning. Men tydligen är man inte speciellt ensam just i februari.
  Den danska versen var bra. Ofta känner man sig som den sjukaste i världen om man är riktigt sjuk. Jag tycker egentligen maginfluensa är värre än förkylning.
  Jag hade tänkt hänga på Ankis förslag på blogginlägg. Och har länkat till henne./ Britt

 11. Musikanta skriver:

  Varje dag som man INTE har ont eller har sovit gott borde man hoppa upp ur sängen och tacka sin skapare eller åtminstone vara väldigt glad! Man glömmer så lätt att vara nöjd med livet om man är helt frisk utan gnäller som vanligt om småsaker…
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Ja, den där lättnaden över att man blivit frist sitter väl i högst en vecka… Borde sätta upp en påminnelselapp någonstans!

Kommentarer är stängda.