Så sjuk har ingen varit sedan jag var det sist…

Piet Hein

Piet Hein, med HC Andersen i bakgrunden

Jeg er så forkølet, forpint og besværet,
og det er så synd og så trist,
og jeg er så syg, som ingen har været –
siden jeg var det sidst.

Det är favorit-gruk av den begåvade Piet Hein, arkitekt, vetenskapsman och författare. När man tycker som mest synd om sig själv kan det vara bra att läsa den där gruken, som liksom sätter ens värsta självömkande på plats.

Men lite synd om mig är det allt ändå; jag har har feber hela tiden – 30-40 grader!– och så ont i halsen att jag måste huka mig när jag sväljer. Så nu har jag fått en rejäl omgång antibiotika för att mota halsflussen. Jag längtar efter att få tillbaka alla delar av mig kropp i brukbart skick. Om bara halsontet mattas ska jag nog hitta lämpliga sätt att göra det bästa av situationen. Böcker, gott te och en skön filt, till att börja med. Ja, det ska nog bli bra!

Det här inlägget postades i #blogg100, Böcker, Livet och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

16 svar på Så sjuk har ingen varit sedan jag var det sist…

 1. PK skriver:

  Stackare, halsont är ju så jobbigt. Jag har aldrig tidigare sett/hört formuleringen att ha så ont i halsen att man måste huka sig när man sväljer, men jag förstår precis vad du menar. Mycket träffsäkert uttryckt. Krya på dej.

  • Karin skriver:

   Tack PK! Halsfluss är ett jerdervulens påfund och jag tycker inte alls att jag förtjänat det. Ska krya så mycket jag orkar!

 2. Kicki skriver:

  Stackars stackars, jag stickar mössor för glatta livet och Gud nåde dig om du inte har dom på dig, till midsommar, minst. (en jeansblå och en grönaktig, ok?)

 3. Pysseliten skriver:

  Ajaj, men klaga på, det är HELT OK att vara ynklig när man är sjuk. Passa på lite. Jag däremot borde nog brodera den där gruken på en näsduk och ha i handväskan (när jag har skaffat en ny sådan), jag är nämligen ett klagomonster så fort jag har minsta lilla ont någonstans.

  • Karin skriver:

   OK, tack, då klagar jag på ett tag till!

   Men Pysse, HAR du näsduk? Sån som man kan brodera på? Så utomordentligt chickt!

   • Pysseliten skriver:

    Jag HAR näsdukar på, men dom är det redan spets och krusiduller på. Jag får väl fixa en ”tom” näsduk, det känns som ett litet problem, jag kan nämligen inte brodera.
    Krya på dej!

    • Karin skriver:

     Jodå det kan du nog – har du försökt? Undrar om inte efterstygn kunde vara en bra idé på släta näsdukar.

     • Pysseliten skriver:

      Jo, sådana skulle jag möjligen klara av. Jag har faktiskt ett efterstygnsbroderi som påbörjades till min dotter när hon var nydöpt. Hon fick en fin godnattdikt/-sång av en bekant som jag tänkte sätta upp som broderi på väggen över spjälsängen. När den blir klar kommer problemet vara att knöla ner dottern i spjälsängen …

 4. Musikanta skriver:

  Halsont brukar gå över i en våldsam snuva, som för det mesta sätter sig i bihålorna hos mig. Men det gör i alla fall inte ont som halsflussen. Bra att du fick antibiotika meddetsamma. Hoppas att det gör verkan. Mars är en farlig månad för infektioner, i synnerhet för storstadsbor tror jag. Jag blir alltid förkyld så fort jag varit i Stockholm.

  Hoppas att du slipper huka dig så mycket längre, varmt (nästan hett) honungsvatten med lite citron i brukar hjälpa något lite. Ta bara inte näsdroppar, det svider som eld!!!
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Tack Musikanta!

   Ja så brukar det ju vara: halsont, snuva och så lite hosta på slutet. Men här var det halsont (jätteont!) och feber i en vecka, så det kändes inte riktigt normalt. Den gulliga unga läkare som undersökte mig ryggade förskräckt tillbaka, när hon kollade i halsen: ”OJ, det där ser hemskt ut!”

   Februari är omdöpt till Vabbruari, men jag tror att mars är minst lika illa.

 5. Skogsgurra skriver:

  Jag börjar (fattas bara annat!) vänja mig vid dina ganska oprecisa uppgifter. Men när du har feber som varierar mellan 30 och 40 grader så börjar det kännas oroligt. Uppåt är det väl OK – döden inträffar några grader högre än så. Men 30 grader låter väldigt oroligt. Från såna bottennoteringar är det inte många som återvänder utan experthjälp.

  • Karin skriver:

   Aj då, jag som tänkte att jag inte skulle vara så dramatisk utan ange febern i lite runda slängar. Men det hade nog varit enklare att ange exakt gradantal, för det har i stort sett varit 39 grader (morgon som kväll) rätt länge nu. Men det ska det bli ändring på nu när jag fått en dunderdos för att få bukt med halsflussandet!

 6. Olgakatt skriver:

  Lille kat, lille kat på vejen
  Hvis er du, hvis er du?
  Jeg er sku min ejen!
  (Ungefär), tror jag)
  Det är MIN favvogruk. Men din är störtfin, den med. Och sann varje gång jag är magsjuk som är bland det gräsligaste jag vet. Värre än halsfluss, är jag rädd…..

  • Karin skriver:

   Lille kat-gruken är fin. Och sann!

   Och så-sjuk-har-ingen-varit-gruken funkar fint för mig oavsett sjukdom (i alla fall om man utesluter raden om förkylning) eftersom jag tycker att allting är värst.

Kommentarer är stängda.