Citat

Anki föreslår ”Citat” som tema för veckans lördagsblogg. Och då måste man ju kolla om det går att hitta något citat om citat. Ett metacitat, så att säga. Som det här: ”Det finns människor som man inte behöver parodiera, det räcker med att citera…” Det var ju inte så snällt sagt. Då är Marlene Dietrich snällare: ”Jag älskar citat, för det är ett nöje att återfinna sina egna tankar vackert formulerade med stor auktoritet av någon som är erkänt klokare än man själv.”

citatUnder min citatjakt upptäcker jag att citatböcker upptar en förvånansvärt stor del av hyllorna för språkböcker. Det har sin förklaring. Om man ska skriva tal åt folk (som jag gjort ibland) behöver man citat. De dramatiserar, förtydligar och skapar bra utgångspunkter för resonemang. Men man får se upp, för som journalisten  Gabriel Laub säger: ”Citat är bättre än argument. Man kan få övertaget i en diskussion utan att ha övertygat motståndaren.” Det är det ju inte så stor poäng med. Att driva igenom ett resonemang utan att övertyga kommer förr eller senare att straffa sig.

Det ligger i citatets natur att det är lite auktoritärt och då får man ju lust att opponera sig. Som alla varianter på den flitigt citerade uppmaningen att fånga dagen, ”Carpe Diem”. Systerdottern (som inte äter kött) har formulerat sin egen version: ”Fånga karpen!” Eller som en skolelev skrev som svar på uppgiften att förklara begreppet Carpe Diem: ”Dagens fisk.”

Fånga carpen

Uppdatering 22 februari: Här kommer ”dagens fisk”! Det vill säga systerdotterns version av Carpe Diem, som syrran (Livsrummet) fångat med nål och tråd.

En stillsam invändning mot ett vanligt citat är: ”De som påstår att kunden alltid har rätt har aldrig jobbat i handeln.” Eller Scott Adams’ Dogbert som har två viktiga managementregler: One: the customer is always right. Two: they must be punished for their arrogance.”

anna k tolstoyTolstojs berömda och ofta citerade inledning till Anna Karenina (”Alla lyckliga familjer liknar varandra, men den olyckliga familjen är alltid olycklig på sitt särskilda sätt.”) har fått många mothugg.

Journlisten Robert Fulford skrev: ”Det är kanske den mest korkade mening som en stor författare skrivit. Han har fått det om bakfoten. Både erfarenhet och litteratur visar att lyckliga familjer kan se ut lite hursomhelst, medan de olyckliga familjernas olycka – känslokyla, fattigdom, alkoholism, bristande ansvarskänsla – är plågsamt förutsägbara.”

Och så har vi ju gott om citat som ”gör karriär” genom att läggas i mer kända personers mun än den ursprungliga upphovsmannen, eller kvinnan.

”När jag hör ordet kultur osäkrar jag min revolver!” Det citatet tillskrivs numera olika kända nazi-ledare, oftast Göring. Upphovsmannen är mindre känd, dramatikern och förvisso nazisten Hanns Johst som skrev ett patriotiskt skådespel om första världskriget där den här repliken förekommer: ”När jag hör ordet kultur osäkrar jag min Browning.”

Den engelska översättningen är oftast ”When I hear the word culture I reach for my gun.” En brittisk TV-producent David Glencross suckade många år senare: ”Det är högst osannolikt att någon i regeringsställning sträcker sig efter en revolver när de hör ordet kultur. Det är mer sannolikt att de sträcker sig efter ett lexikon.”

Och inte kan jag skriva om citat utan att nämna Dorothy Parker. Inte alltid snäll, men ofta mycket fyndig. Som när hon var på bröllopsresa och hennes förläggare tjatade om ett manuskript som hon inte hade tid att ta itu med. Hon telegraferade tillbaka: ”Too fucking busy and vice versa!” Låter sig inte översättas, tyvärr, men är rätt lättbegripligt ändå. Och på sin gravsten ville hon ha följande: ”Vart hon än begav sig, även hit, berodde det på en missbedömning.”

Här finns alla andra lördagsbloggare och deras citat: Anna, Bildbloggen, Gnuttan  Helena,  Karin på Pettas, Livsrummet, Malin, musikanta, Olgakatt, Pysseliten, Spanaren, Stenstugu, Tove 

Det här inlägget postades i Lördagstema. Bokmärk permalänken.

34 svar på Citat

 1. Tove Olberg skriver:

  Prima om citat att samla på sig!
  Det där med att skriva tal åt folk gjorde mig nyfiken … men inte överraskad :-)

  • Karin skriver:

   Listan på olika jobb som jag haft är ganska brokig, men bland de roligare var att ta fram talunderlag åt olika kultur- och utbildningsministrar. Termen ”talskrivare” är lite missvisande, för vad man gör är att undersöka ett ämnes alla olika vinklar och vrår för att sedan vaska fram vad som är relevant att presentera. Men när det gäller mer ceremoniella tal, invigningar, gratulationer och sånt, behövs det lite girlanger och pynt och då är citat ofta väldigt användbara.

 2. Kicki skriver:

  Och så var det Oscar Wilde då, han måtte kläckt ur sig vitsar oavbrutet. Jag fastnade för den här: Punktlighet stjäl en massa tid.
  Eller mark Twain: Bankir är en person som gärna lånar ut sitt paraply när det är sol och vill ha tillbaka det när det regnar.

  • Karin skriver:

   Han var lite misantropisk, Wilde, men på ett välformulerat sätt: ”Det tycks mig ibland att Gud då han skapade människan i någon mån övervärderade sin förmåga.” Och det där med att arbeta hade han tänk igenom rätt ordentligt: ”Arbete är tillflykten för den som inte har något att sysselsätta sej med.”

 3. Ingrid skriver:

  Citat finns det hur många som helst och det skapas nya hela tiden, så det är inte att undra på att det finns mängder av citatböcker.
  Ha en skön helg!
  Kram, Ingrid

  • Karin skriver:

   Det är rätt kul att bläddra i citatböcker. Men i framtiden tror jag inte att det kommer att tryckas så många citatböcker, eftersom de är rätt lätta att leta upp på nätet numera.

 4. hyttfogden skriver:

  Jag gjorde ett tappert försök en gång att titta på en film om Jesu liv men blev så trött
  på karln. Han hade ju inget eget att komma med utan allt som han kläckte ur sig hade man ju läst förut i bibeln.

 5. Skogsgurra skriver:

  Det där med att använda citat istället för argument i diskussioner har jag missbrukat några gånger. Men min version är att använda argumentet och få det att låta som om någon (annan) vis person sagt det.

  Funkar riktigt bra. Och eftersom mina argument är klockrena så baktänder det inte heller när motparten hunnit tänka lite. Förlåt så mycket.

 6. Underhållande! Fånga karpen måste jag försöka att hålla i minnet, fastän det är flyktigt.

 7. Karin på Pettas skriver:

  Ja, här hittade jag mycket matnyttigt! Också ett citat av någon fiffig människa…
  (dock inte jag den här gången)
  Dorothy Parker tar priset med sin text på gravstenen
  Hennes humor är obetalbar

  • Karin skriver:

   Hon var träffsäker, Parker. Jag tänker på hennes omdöme om en dålig bok alltemellanåt när jag läser något jag inte gillar: ”Detta är inte en bok som man lättvindigt lägger ifrån sig, den bör kastas med stor kraft!”

 8. anna/notonmusic skriver:

  Hahaha, lite kul med andra vinklingar på citaten. Risken är alltid att citat får bli oemotsagda. Fånga carpen ska jag lägga på minnet :-)

 9. Musikanta skriver:

  Fånga karpen var roligt! Helt underbart intressant inlägg för övrigt – du är verkligen påhittig. Jag gjorde det lätt för mig, men du har verkligen forskat! Ska titta i mina citatböcker – jag har ju en del också. Bara i min kontorsalmanacka står det ett citat av någon kändis varje vecka. Det kunde jag ju ha berättat – suck.
  Önskar dig en trevlig fortsättning på helgen!
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Jag tycker att dina bibelcitat var lysande! Vi är ju så impregnerade med bibelcitat utan att alltid veta om det och som Hyttfogden skriver är det ju som om bibeln är en enda stor citatsamling.

 10. Olgakatt skriver:

  Dagens fisk är också en höjdare!
  En massa citat är irriterande. På Latinskolans fasad i Malmö står det ”Herrens fruktan är vishetens begynnelse” (Ordspåksboken). Tur att jag inte gick där och behövde glo på det varje dag. Eller satt i aulan i Uppsala och uppmanades tänka rätt istället för fritt av Thomas Thorild.
  Men: Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta…..(Tegner, som trots allt hade sina ljusa stunder)

  • Karin skriver:

   Eftersom jag pluggade i Uppsala utsattes jag dagligen för Thorild. På den tiden användes salarna i universitetsbyggnaden flitigt och över ingången till aulan hade man för säkerhets skull huggit in i sten att man ska ”tänka rätt”. Vi fnissade mest år sådana tossigheter.

 11. Spanaren skriver:

  Så uppfriskande intressant blogginlägg *varmt tack*
  Då vet jag var jag ska söka mina klokböcker om jag är på jakt efter dem.
  Det om en familj som är olycklig är inte lika en annan olycklig familj är bara så sant som det kan bli. Sitt och diskutera olyckan med några familjer och du inser snart hur olika de uppfattar sin olycka *sant*
  Det som Göring sa om kultur och osäkra ett vapen ligger också mycket sanning i för Gud vad folk kan gå i taket då de hör det ordet *ler*
  Klokord säger så mycket och tack för dina braiga klokord/ kram

  • Karin skriver:

   Förmodligen har både Tolstoy och Fulford fel: Var och en är nog lycklig eller olycklig på sitt alldeles egena sätt.

   • Skogsgurra skriver:

    För ett par veckor sedan hade jag besök av en tekniker vars farfars farfar skrev den där boken om A. K. Jag var lite fascinerad av det – men det var han inte det minsta intresserad att prata om. Han ville prata motordrifter. En lycklig familj är nog en familj som har en motordrift med god verkningsgrad, god statisk och dynamisk noggrannhet samtidigt som den är störningsfri och ljudlös. Han är mycket nära detta idealtillstånd.

   • Karin skriver:

    Nyckelorden är: ”störningsfri och ljudlös”. Det är därför jag tjatar om det där irriterande ljudet från värmeväxlaren i Karlshem. Om det vore ljudlös skulle jag vara fullständigt lycklig!

    Vänta nu, farfars farfar, säger du. Då kan det inte vara Dora Westerlunds barnbarn, för då skulle det vara något ”mor”-led också.

    • Skogsgurra skriver:

     Inte alldeles säker hur det var med leden. Kanske förenklade. Tyst blir den i varje fall, kiselkarbid och höga switchfrekvenser. Man måste nog vara fladdermus för att störas av den. Lycka i alla hem blir det!

 12. Anki skriver:

  Vilket underhållande och intressant inlägg… så många härliga citat! Tack för din förklaring om skillnaden mellan citat och ordspråk. Det är kul med nya kunskaper :)
  Ha en fin vecka!

 13. LupusLupus99 skriver:

  Benjamin Franklin och Thomas Edison har sagt många klocka saker.

  Exempelvis dessa två:

  ”Freedom of speech is a principal pillar of a free government; when this support
  is taken away, the constitution of a free society is dissolved, and tyranny is
  erected on its ruins” BF.

  ”Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary
  Safety, deserve neither Liberty nor Safety” BF.

  Dessa två citat är över 200 år gamla men lika aktuella idag.
  I synnerhet när respektive lands säkerhetstjänster för var dag som går
  kommer på nya övervakningsmetoder som skulle få Stasi att framstå
  som småpotatis. Ett av många exempel från det stora landet i väster.

  ”The doctor of the future will give no medicine, but will instruct his patient in
  the care of the human frame, in diet and in the cause and prevention of disease.” TE.

  ”We really haven’t got any great amount of data on the subject, and without
  data how can we reach any definite conclusions?” TE.
  (kvällstidningar någon?).

  ”Everyone steals in commerce and industry. I’ve stolen a lot, myself. But I
  know how to steal! They don’t know how to steal!”
  t.ex. applicerbart på dagens mobiltelefonindustri där alla stjäl idéer av alla och
  sedan stämmer de andra för patentintrång.

  ”We are like tenant farmers chopping down the fence around our house for
  fuel when we should be using Nature’s inexhaustible sources of energy —
  sun, wind and tide. … I’d put my money on the sun and solar energy. What
  a source of power! I hope we don’t have to wait until oil and coal run out
  before we tackle that” TE.

  Detta är ju också i allra högsta grad aktuellt.

  • Karin skriver:

   Verkligen framsynta killar! Edisons plädering för sol- vind- och vattenenergi känns ju nästan profetisk.

   Och det där citatet om att man inte har fakta nog att dra några slutsatser får en ju onekligen att tänka på den motsatta attityden, som mycket riktigt verkar vara vanlig på kvällstidningsredaktioner. Pregnantast uttryckt av Staffan Heimerson, tror jag: ”Kolla inte, Tryck!”

 14. Mia skriver:

  Härligt citatinlägg! Har nog aldrig funderat så mycket över om det inte handlar om citat som är så slitna så de känns slippriga, t.ex carpe diem som du nämner.

  Ett mycket intressant inlägg som jag ska läsa en gång till! Så bra var det… ;-)

  • Karin skriver:

   Tack! Jag gillar det där uttrycket att citat kan bli slippriga. Eller så blanknötta, kanske, att de liksom slinker en ur händerna…

Kommentarer är stängda.