Vad gör dom egentligen hela dagarna, dom där änglarna?

mikaelRedaktörn och jag gav oss på Dagens Nyheters ganska svåra fredagskorsord.

Ingen av oss är särskilt bra på angelologi, men på ”ärkeängel” gissade jag rätt på Mikael. Och så undrade vi förstås över prefixet ”ärke-”. Ärkeängel, ärkebiskop, ärkeskurk och ärkefiende. ”Ärke” verkar vara kyrkligt eller negativt; ingen av oss har hört talas om ärkevänner.

gabriel o maria

Här berättar Gabriel för Maria att hon väntar barn. ”Äh, lägg av!” säger Maria, jag har ju inte ens… ”  ”Jomen så är det i alla fall”, säger Gabriel, ”så det är lika bra att du pratar med din kusin Elisabeth om det där, för hon ska också ha en unge.”

Änglagärningar är Spanarens lördagstema idag och vad är det? Vad har änglarna för sig hela dagarna?

När det gäller ärkeänglarna, som väl måste ses som en slags gudomliga avdelningschefer, finns det ganska utförliga arbetsbeskrivningar visar det sig.

Mikael är en slags vice vd, närmast gud. Han är den ängel som belönar människor för deras goda gärningar och den som leder kampen mot den fallne ärkeängeln Lucifer. I den koptiska kyrkan är Mikael dessutom Nilens beskyddare.

Gabriel verkar vara kommunikationschef och tar själv hand om de viktigare budskapen. Det var ju han som berättade för Maria att hon väntade barn. Han finns också inom islam och det var han som  dikterade Koranen för profeten Muhammed.

Och så har vi Rafael då, den tredje av de vanligaste ärkeänglarna, de som kan sägas ingå i den gudomliga ledningsgruppen. Han har hand om  hälsovård och sjukvård, inklusive den palliativa delen.

Sedan finns flera mindre kända ärkeänglar – upp till 92 stycken, läste jag någonstans, men det är nog i överkant – samt änglaskaror med vanliga änglar och så de där gulliga små puttisarna, som mest verkar vara knubbiga busungar med vingar.

småänglar Palazzo Ducale de MàntuaNär man busat runt hela dagen kan man bli lite trött

Målningen till vänster är från nätet, men jag har inte hittat någon upphovsman (eller upphovskvinna, men jag gissar på man). Målningen till höger är från ett furstepalats i Mantua i Italien.

Uppdatering: Japp, målningen ”Vårens återkomst” med kvinnan och alla keruberna är målad av en karl, fransmannen William-Adolphe Bouguereau. Tack Agneta för hjälp!

Och alla andra lördagsbloggares änglagärningar finns här: Bildbloggen, Gnuttan Helena Karin på Pettas Livsrummet Malin musikanta Olgakatt, Pysseliten, Spanaren, Stenstugu, Tove 

Det här inlägget postades i Lördagstema och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

23 svar på Vad gör dom egentligen hela dagarna, dom där änglarna?

 1. Tove Olberg skriver:

  Tänka sig en sådan variant på temat!
  Läser tacksamt!
  Trevlig helg!

 2. Kicki skriver:

  Arto Paaselinna (han med kollektivt självmord) har skrivit en bok som heter Skyddsängel. Den skyddsängeln hade fullt upp, fast det blev ju fel hela tiden.

  Väninnan som är bra på ayurveda kallar mig för ärkevata. En vata är kreativ, mångsidig, fryser mycket, och har problem med orienteringsförmågan, dvs vilsen och vimsig.

 3. Karin på Pettas skriver:

  Och här har jag idkat högläsning för maken som skrattar gott tillsammans med mig Vi tackar för den hierarkieska (blev det där rätt? Kanske kommunikationsängeln kan ge mig rätt svar?)ordningen vad gäller ärkeänglarna. Nu har vi åter blivit mera lärda än vi var förut och det tackar Pettasfolket för.

  • Karin skriver:

   Hoppas jag inte far med irrläror, för det vore ju illa. Det blir lite svårare att rita upp en organisationsskiss om man förutom Gud också ska ha med Jesus och den Helige ande, för de är ju en och samma, fast inte, och det där har teologer kivats om sedan kyrkomötet i Nicaea år 325. Men jag känner mig rätt säker på de där tre avdelningscheferna, det gör jag, chefsärkeänglarna Mikael, Gabriel och Rafael.

 4. Agneta skriver:

  Änglabilden är mycket riktigt målad av en man:

  William-Adolphe Bouguereau

 5. Agneta skriver:

  Såg nu att just där fanns inte målningen som kallas ”Le Printemps” med.

  Men här finns den.

 6. Barbro A skriver:

  Jag är ju inte så hemma på aerodynamik, men nog verkar de där vingarna i minsta laget för att de där feta småbarnen ska kunna yra omkring så där i luften. Men utvecklingen gick ju sedermera framåt, vilket gjorde att ”en vacker och genomklok och lagom tjock man i sina bästa år” kunde fara omkring på ett tak.

  • Karin skriver:

   Lite som humlor, kanske? Eller också bygger det hela på något mirakulöst underverk som upphäver tyngdlagen.

   Undrar om inte Karlsson på taket hade platsat bland keruberna. De ser lagom busiga ut hela bunten!

  • Musikanta skriver:

   Underbart inlägg om änglar. Inte jag heller vet vad ärke- betyder. Men det finns säkert någon bloggvän som kan. Bra med lördagsteman eftersom man för det mesta är tvungen att folkbilda sig lite extra!
   Barbro A: Tänk på humlorna.
   Ingrid som önskar dig en skön fortsättning på söndagen.

 7. Musikanta skriver:

  Läste inte kommentarerna ordentligt innan jag svarade. Såg att du själv var inne på humletråden.
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Visst är det humlevingar på den där trötta keruben till höger?

   Jag kollade upp ”ärke”, till sist. Betyder tydligen ”förste” och lite sånt. Samma ord som tyskans ”ertz” dvs förste. Eller engelskans ”arch”, som också betyder portal. Alltså framstående figur, eller portalfigur.

 8. Spanaren skriver:

  Tjuvkikade på ditt inlägg i morse *ler* Vi har varit i torpet över helgen och där finns ingen dator. Fint inlägg och kul med kryssorden :-) Kul att ge ärkeänglarna dessa namn … verkligen kul :-) Bra inlägg /kram

 9. olgakatt skriver:

  Änglar förekommer ju i alla de skepnader, från söndagsskolans bokmärkesänglar, de strängt stereotypa ortodoxa ikonänglarna till den ljungande hämndänglen i Hasse Alfredssons film Den enfaldige mördaren. Men en så ordentlig utredning om ärkeänglarna har jag inte sett förut! Tusen tack för (ytterligare) en lika roande som bildande läsning!

  • Karin skriver:

   Tack! Det är ju en lördagstemabonus, detta, att man får en knuff att ta reda på lite av varje, om de mest oväntade ämnen.

 10. Änglar, skyddsänglar och ärkeänglar, har inte sett skymten av någon. En skyddsängel skulle vi alla behöva och kanske har man en utan att veta om det. Är dessvärre fullständigt ointresserad av änglar och lär därför heller aldrig stöta på någon. Tron är klen.
  Tack för lektionen i alla fall.

  • Karin skriver:

   Det som fascinerar mig varje gång jag får anledning att läsa på om religion är hur nära olika religioner ligger varandra. De monoteistiska förstås, som ju delar både heliga platser och profeter och änglar och annat. Men också andra religioner, de med många gudar, för vad man gjort med de monoteistiska är ju att i stället plocka lite olika funktioner som änglar och helgon, för att kunna dela upp sysslorna lite.

 11. Gnuttan skriver:

  Tack för en härlig uppsumering och mordernisering av ängladelen i de heliga skrifterna.

Kommentarer är stängda.