Ett, två, tre…

”Un, dos, tres, Dilma otra vez!” Ett, två, tre, Dilma en gång till, skanderade man på valvakan i TV i går. Dilma Rouseff var den ena presidentkandidaten i gårdagens val i Brasilien. Den andra var Aécio Neves.

Här i São Paulo dominerade Neves stort och när jag var ute och handlade igår hamnade jag i en stor Aécio-demonstration. demo paulista2Värst vad de verkar militanta, tänkte jag, en massa knutna nävar i luften! Men det var förstås mobiler och kameror som sträcktes upp.

mottågJag skulle åt andra hållet, motströms så att säga i det massiva demonstrationståget, som fyllde upp hela den breda avenyn och trottoarerna på båda sidorna. Det var inte lätt. Inte förrän några ungdomar som också skulle åt mitt håll såg till att vi bildade ett litet eget tåg, med en stark kille i täten som banade väg åt oss.

Sedan höll vi i axlarna på den framför så att vi kunde hålla ihop. Mycket effektivt! Vi konverserade så gott det gick under tiden och de ansåg att det var dags för förändring. Först Lula i åtta år och så hans kronprinsessa Dilma, som varit president i fyra år. Inte fyra år till – Cambio! Förändring!

Men brasilianarna tyckte annorlunda, i alla fall något över hälften av de röstberättigade. Dilma Rouseff vann med 51,6% mot Aécio Neves 48,4%.

Det blev för övrigt inte mycket till valvaka. Valet är elektroniskt och resultatet är klart direkt. Känns lite snopet. Dilma (som hon allmänt kallas) började sitt segertal strax efter nio i går kväll. Med på scenen, bredvid henne finns den förre presidenten, Lula.

dilma o lula

Även Dilma är inne på temat förändring. Presidenten är både stats- och regeringschef, utser sin regering och har mycket makt. Men hon verkar inse att hennes seger var ganska knapp och hon sade bland annat i sitt tal (ungefär och fritt översatt): ”Ibland kan jämna resultat ge mycket starkare och snabbare förändringar än stora segrar. Jag kommer att välkomna idédebatt här i Brasilien och det kan bli kontroverser som leder till diskussioner och överenskommelser som hjälper till att utveckla samhället framåt, längs den väg av förändring som vi så väl behöver.”

Det här inlägget postades i Att översätta, Att resa, Debatt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

11 svar på Ett, två, tre…

 1. Hänger inte med vad gäller debatt och problem i Brasilien. Men en del kom väl fram i samband med fotbolls-VM. Det skulle gå snabbt med byggnationen av nya arenor i alla fall. Förmodligen var valet lite hetare än här hemma. Fast det hettade till här också då och då.

  • Karin Englund skriver:

   Det är svårt att få grepp om valet även när man är på plats. Det har varit ovanligt mycket negativ valkampanj från båda håll, smutskastning av motståndarna i stället för att föra fram den egna politiken. Och när man diskuterar med dotterns bekantskapskrets visar den sig vara representativ för landet i övrigt, dvs hälften håller på Aécio, hälften på Dilma. Men alla är rörande överens om att korruptionsbekämpning är viktigare än allt annat.

 2. Skogsgurra skriver:

  Det är skillnad på resultat av resor.

  Där vi drar fram uppstår förödande skogsbränder (Indonesien), översvämningar (Bayern/Franken) eller rasar berg (Trondheim).

  Där du drar fram uppstår små Gretor och genomförs affärer med högteknologiska flyg.

  Det känns som om vi balanserar våra insatser ganska bra.

  • Karin Englund skriver:

   Va, har jag lyckats sälja flygplan också. Så bra! Tror jag…

   • Skogsgurra skriver:

    Det finns säkert många negativa ryggmärgsreaktioner på detta. Men det är ett faktum att den här affären stärker vårt anseende i världen och även ger positiva återverkningar på andra sätt.

    Berget hade massor av rasmassor vid sin fot när vi passerade. Jag körde väldigt försiktigt, men måste ha åstadkommit lite vibrationer som utvecklats under några dygn.

    Jag menar, om en fjäril på Himmelska fridens torg kan – så varför skulle inte hundra kilo svensk också kunna?

    • Karin skriver:

     Det kanske var en fjäril också? På torget i Trondheim.

     • Skogsgurra skriver:

      Jo. Men det är ju inte JAG road av.

      Besökte Flempan igår, på tal om torg.

      Färggrannt var det. Och riktigt varmt. Så varmt att den fjärrvärmepump vi skulle testköra inte fick gå mer än några minuter innan det blev problem i fjärrvärmenätet.

      Nu väntar jag spänt på att någon katastrof inträffar i området.

 3. Musikanta skriver:

  Läste i tidningen att hon sagt att hon ville bli en bättre president än tidigare. Sen vet jag inte så mycket mer om det valet. Hade varit kul att se dig där i demonstrationståget motströms…
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Ja, hon verkar inse att hennes första period som president bestod i att sätta sig in i jobbet. Nu kan hon planera och agera mer långsiktigt, kanske.

   Det var verkligen kul med vårt lilla mottåg. Det var några som uppfattade det som en motdemonstration och försökte få oss att vända om!

Kommentarer är stängda.