Lägre katter

Det där med valaffischer är en konst för sig. Till baskunskaperna hör att inte välja ord som lätt förvanskas till något oönskat. Och till framförallt att man inte ska trycka upp sitt budskap på vit bakgrund.

Annars kan det gå som det gjorde för det parti som ville ha lägre skatter och bättre skola lägre katteren gång i tiden. Det var nog på 90-talet, tror jag och kanske var det folkpartiet, men det spelar mindre roll i sammanhanget. Det blev förstås ”Lägre  katter” och ”Bättre  kola”, eftersom det var så lätt att klistra en vit lapp över s:et. sälja skola

Idag är det ännu svårare att värja sig mot att innehållet ändras, när man kan förvanska friskt i Photoshop och Facebooka resultatet. Så här kan det bli.

I exemplet med Thailandsresan har någon tagit fasta på budskapet på en sajt där man kan räkna ut hur mycket extra man skulle behöva betala i skatt med en ny regering. (Själva uträkningsprinciperna kanske borde kanske ha granskats, för hur jag än gör blir det samma resutat.) Sett på det här viset blir det ju snarast ett argument för Miljöpartiet.

stockholmsskatten

Det här inlägget postades i Att tolka, Debatt och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

11 svar på Lägre katter

 1. Skogsgurra skriver:

  Är det en tanke bakom det faktum att din (s)katt ser ut som en tax? Eller fick man en översättning till engelska på köpet?

 2. Olgakatt skriver:

  Men saknar man fantasi eller möjlighet att förvanska ord kan man ju alltid måla hitlermustasch på de otroligt retuscherade porträtten! Denna valomgång var jag så less att jag inte noterat plakaten ens. Inte blev en gladare åt resultatet heller.

  • Karin Englund skriver:

   Extremt tråkiga valaffischer, jobbig valrörelse och ännu jobbigare valresultat. Skulle vilja snabbspola fram till ett läge där allt löst sig på något bra sätt (som jag inte har en aning om hur det skulle se ut).

 3. Hans Pettersson skriver:

  Den sista affischen blir jag inte riktigt klok på. Slår väl åt båda hållen så som jag ser det. Mysko.

  • Karin skriver:

   Jag tror inte att den affischen funnits IRL, utan bara på nätet. Någon har klippt ut en punkt från Moderaternas lista över förmodade skattehöjningar vid ett regeringsskifte, lagt in den i bilden och lagt till pratbubblorna. Och då blev det ju minst sagt dubbeltydigt. Själv tycker jag att flyget är för billigt och brukar klimatkompensera när jag flyger, men en flygskatt vore onekligen effektivare.

 4. Musikanta skriver:

  Nej, det där med vit bakgrund är farligt. Lätt att göra om a:t i Knallevägen, som jag passerar varje gång på väg till barnbarnen, till ett u. Dvs. det lilla a som jag fick lära mig att skriva i första klassen i skolan. Det nya namnet på gatan finns fortfarande kvar efter åtminstone två år.
  Ingrid

 5. Karin skriver:

  Oemotståndligt frestande för trakten ungar att göra den ändringen, kan jag tänka mig!

 6. Skogsgurra skriver:

  Påminner, för sjuttonde gången, om Kooperativa Förbundets reklamplaket för 30 – 40 år sedan: ”Kom med i det glada konsumgänget!”

  Två svarta prickar gjorde uppmaningen lite intressantare.

Kommentarer är stängda.