Knas

nigel parkinson

Den här killen heter Dennis. Dennis

Och det gör den här killen också.

Båda debuterade som seriefigurer 1951, på varsin sida av Atlanten. Dennis som sågar sönder bordet är från England och ritades av Dawid Law, sedan finns en rad andra serietecknare som gjort honom. Den blonda Dennis är från USA, ritad av Hank Ketcham. Båda kan väl sorteras in i kategorin buspojkar, men USA-varianten är nog mer välartad på det hela taget. I USA heter han Dennis the Menace och i England Dennis the Menace and Gnasher. Gnasher är Dennis hund. Naturligtvis har den amerikanska Dennis också en hund. Den heter Ruff. Varför dessa två Dennisar dyker upp samtidigt på varsin sida av Atlanten är en gåta för mig. Kanske har denna slagdänga inspirerat Dennis olika skapare?

Hur som helst är detta mitt bidrag till veckans lördagstema, Knas, som Tove föreslagit. Nämen hallå, protesterar kanske någon. Det har väl ingenting med Knas att göra! Jomen lite, ändå. För Dennis the Menace hette bland annat Lill-Knas i början när han dök upp i svenska tidningar. Han hette också Bosse Bus och Kristian Tyrann, men sedan blev det Dennis, kort och gott.

Lill-Knas var kanske inte så lyckat, för det fanns det redan en seriefigur som hette. stor-knas

Och riktigt vad skillnaden är mellan Stor- och Lill-Knas å ena sidan och Stor- och Lill-Klas å andra sidan är inte så lätt att begripa. Kanske bara namnet?storklas

Rätt knasigt det hela, eller hur? Här kan man läsa de övriga lördagstemabloggarnas bidrag till veckans knastema: Gnuttan Helena Karin på Pettas Livsrummet Malin musikanta Olgakatt, Pysseliten, Tove.

Det här inlägget postades i Lördagstema och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

18 svar på Knas

 1. Musikanta skriver:

  Underbart knasigt inlägg! Undrade just när du skulle komma till knaset men det gjorde du ju med bravur på slutet.
  Ingrid

  • Tove Olberg skriver:

   Hade inte en tanke på vart du ville komma, knas är ju knas. Att återfå kontakt med Dennis och Dennis, Storknas och Lillknas var kul. Vill minnas att det fanns en Knasen seriefigur också, i Norge el. Sverige? Förtjänar en koll …

  • Karin skriver:

   Tack Ingrid! Inget lätt tema, detta, men då blir det ju desto roligare att skriva.

 2. Karin på Pettas skriver:

  Jaa och vet du? Jag har hört knas förut, kom jag på. Lill-Knas och Stor-Knas men då har jag tänkt det i en annorlunda bana än som bara knas. Knasigt eller hur?

 3. Hans Pettersson skriver:

  Stor-Klas och Lill-Klas fanns när jag var barn. De där Stor- och Lill-Knas har jag aldrig sett tidigare. Och den engelska Dennis är också obekant.

  • Karin skriver:

   Serievärlden är oändlig och vittförgrenad. Men visst borde föregångarna Stor-Klas och Lill-Klas också vara med. Försöker hitta en bild till inlägget.

 4. LupusLupus99 skriver:

  Sedan så finns det ju Knasen himself också. ;)

 5. Skogsgurra skriver:

  H C Andersens sagor fanns komplett när vi var mycket unga. Otäcka saker, och den om Lill-Klas och Stor-Klas var inget undantag.

  http://runeberg.org/hcasob/1/0011.html

 6. Karin skriver:

  Ja hugaligen. Otäcka saker. Slå ihjäl sin farmor!

 7. Olgakatt skriver:

  Var det inte egentligen namnstöld att döpa seriefigurer efter HC Andersens Storklas och Lillklas? Men copyrighten hade kanske gått ut.
  Har hela livet läst HC A;s sagor som egentligen är mera för vuxna än barn. Där finns alla mänskliga aspekter ventilerade, goda och vackra, sorgliga och tragiska liksom onda och grymma. En verklig litteraturskatt.
  Som barn kunde jag aldrig få nog av Elddonet, vilket jag som vuxen tycker är rätt märkligt. Det är ju en gruvlig historia om girighet och smarthet. Storklas och Lillklas är lika gruvlig men handlar om girighet avund och dumhet.

  • Karin skriver:

   Elddonet var jag också fascinerad av. Fast det var en klen häxa tyckte jag, som inte kunde fixa fram sitt elddon själv. På min första resa till Köpenhamn (då jag var vuxen) såg jag till att komma till Rundetaarn, för det var såvitt jag förstod den främsta sevärdheten i Köpenhamn.

 8. Pysseliten skriver:

  Just serievärlden är ganska okänd för mej och jag känner bara Dennis the Menace från TV. Jag bildar mej istället på området nu och senast igår pratade vi om hur serier för vuxna blir valigare och vanligar idag. Undrar lite varför?

 9. Gnuttan skriver:

  Knasigt i allra högsta grad. Sälv är jag dock av en ålder att jag bara trodde det fanns en Storknas & Lillknas, så där lärde jag mig något nytt, utöver det om den engelska Dennis då som jag heller aldrig hört om. Läste också precis om din operation. Hoppas att den visat sig vara lyckad!

Kommentarer är stängda.