Öppna dörrar

tolvmangårdenNu har tidskriften Parnass kommit med ett nytt nummer. Den här gången är det Karlfeldt som avhandlas, denna storvulna karl vars texter är fulla av citat. Denna dalaromantiker som levde i Stockholm. Denna nobelpristagare som inte ville ha något nobelpris, men som fick det när han var död.

Här finns också ett Öppna dörrar, ett särtryck av Parnass med en presentation av sexton författarhem som man kan besöka i sommar. Två av författarhemmen är Karlfeldts:  Tolvmansgården i Karlbo och Sångs i Sjugare by.

Det är 150 år sedan Karlfeldt föddes och födelsedagen, 20 juli, firas i Folkare i Karlfeldtsgårdens trädgård. Det firas också på annat håll. Kungliga Biblioteket har en Karlfeldt-utställning och på Karlfeldtgården i Sjugare ordnas poesivandringar.

Vill man sedan hitta en motvikt mot det bonderomantiska kan man fortsätta till Dan Anderssons Luossastuga och sedan, om man åker E 18 söderut i Enköpingstrakten, titta in på Statar- och Fridegårdsmuseet i Övergran. Fyra författarhem= en chans att vinna en prenumeration på Parnass. Men kolla öppettiderna först! Fridegård har öppet bara på lördagar och söndagar, tror jag.

Uppdatering. ”Söderut i Enköpingstrakten” är ingen bra beskrivning av hur man kommer till Fridegårdsmuseet. Här är en karta som visar var det ligger:

Overgran ost enkoping 1

Det här inlägget postades i Att läsa, Att resa och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

5 svar på Öppna dörrar

 1. Karin Englund skriver:

  Skogsgurra skickar en med e-post en karta för att ingen ska vilseledas av mina riktningsangivelser, samt följande kommentar:

  ”Jag trodde att din riktningsblindhet var något som du koketterar med. Men nu inser jag att den är äkta. Bifogar karta som visar var Övergran ligger. Förr passerade man där vid färd mellan Stockholm och Enköping. Ungarna var mycket intresserade av Frikadellmuseet, som dom trodde att det stod på skylten till Fridegårdmuseet.”

  Jag lägger in kartan som uppdatering i inlägget. Tack, SG!

 2. Musikanta skriver:

  En Ett av de finaste minnen jag har är när Einar Beyron sjöng ”Mina ögon äro eldar och min själ är beck och kåda…” till mitt ackompanjemang hemma i mitt föräldrahem. Hovsångarparet Herzberg-Beyron var nära vänner till föräldrarna och kom ofta och hälsade på. Einar sjöng ofta gamla operettmelodier som jag ackompanjerade, Glada Änkan och Du är min hela värld t.ex. Kul minnen som poppar upp av ditt inlägg…
  Ingrid som önskar dig en härlig midsommar.

  • Karin skriver:

   Han skrev många stämningsskapande texter, Karlfeldt. Och många av hans diktrader har blivit ett så naturligt inslag i vår kultur att man många gånger inte ens inser att man citerar honom.

   Lyxigt att få honom sjungen av en livs levande operasångare!

   Bästa tänkbara midsommar till dig med!

 3. Musikanta skriver:

  Ett minne, ska det naturligtvis vara…

Kommentarer är stängda.