Melittafilterhållarföljetongen

I Brasilien fick jag rådet att sluta brygga kaffe i pappersfilter och gå över till tunna tygfilter i stället. Så jag köpte några sådana i storlek 103. Filterhållare har jag ju, trodde jag, men där trodde jag fel. Sedan började en filterhållarjakt. Jag skrev till Melittaföretaget som meddelade att 103-hållare inte längre finns i Europa. Kanske i USA eller Latinamerika.

Släkt och vänner mobiliserades. Nog måste det finnas ett 103-filter på någon loppmarknad. USA-resenärer fick också i uppdrag att leta filter. Flerfaldiga ambitiösa försök ledde till samma nedslående resultat: Inget 103-filter.

Blocket och Tradera närstuderades, men de få 103-filter som fanns försvann fortare än jag hann reagera.103

102-melittaHoppet stod till sist till dottern i Brasilien som just nu är på besök i hemlandet. Hon fick beställning på en 103-hållare. Ack nej. Någon sådan hållare kunde hon inte hitta. Men hon hade i alla fall med sig tygfilter för 102- bryggare och sådana hållare går det ju faktiskt fortfarande att uppbringa i vårt land.

Problemet löst, på sätt och vis. Men när man ska brygga mycket kaffe på en gång är 103-hållarna bättre. Om någon skulle råka på en sådan hållare är jag alltså fortfarande intresserad.

Det här inlägget postades i #blogg100 och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

12 svar på Melittafilterhållarföljetongen

 1. Pysseliten skriver:

  Hundrafem spänn för en filterhållare! Wow! Nej, vi har ingen sådan, men jag ska hålla koll när vi är på loppisar i sommar. Sådant gillar ju jag, även om jag faktiskt sällan handlar. Bara titta räcker länge!

  • Karin skriver:

   Och det var ändå inte slutbudet! Vet inte var priset hamnade till sist, men en trist plasttratt gick samma väg, en bra bit över hundra spänn.

   Jatack, håll gärna utkik i sommar!

 2. Musikanta skriver:

  Tur att man inte dricker kaffe :-)!
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Ja, som med alla beroenden kan det bli lite krångligt ibland. Det är en drog, visst är det det, men en härlig en!

 3. hyttfogden skriver:

  Din kompis Ginny då?

  • Karin skriver:

   Ja som en sista utväg, kanske. Men jag tänkte att Brasilien kanske var lättare, med tanke på att man faktiskt fortfarande säljer 103-filter där. Då vore det rimligt att ha hållare också, var min enkla logik. Men det verkar inte så.

   I USA har Olgakatt också gjort ett försök och letat i husgerådsaffärer utan framgång. Och Melittahögkvarteret svävade verkligen på målet när de skrev att det möjligen eventuellt kunde finnas i USA. Och så lade de till ett ”lycka till”, som känns lite illavarslande.

 4. Kulturchefen skriver:

  Om du nu lyckas åstadkomma en anständig kopp kaffe ändå (och det gör du ju, vet jag alldeles bestämt) så kan du avnjuta den och titta på naturfilm med inslag från närheten för flera av oss. Kurt Skoog har gjort flera vattenfilmer. Långsamma, vackra och ofta lärorika.

  http://www.svtplay.se/video/2096469/naturfilm/markens-oga

  Fin söndag på er!

  • Karin skriver:

   Tack! Och detsamma! Ska avnjuta filmen till eftermiddagskaffet.

   PS: Kaffet åstadkoms inte utan risker. Eftersom det där 103-tygfiltret är för stort för alla filterhållare knölar det ihop sig och släpper inte igenom vattnet/kaffet som det ska. Då måste man hålla upp det lite från själva hållaren och då fungerar det riktigt bra. Tills man häller kokhett vatten på fingrarna och släpper filtret, som får hela alltet att välta…

   • ByFånen skriver:

    Minns en av de unga kollegor jag hade i firman som lyckades göra ungefär sådär med en alldeles vanlig 104 tratt, och utbrast: ”Vad var väl Tjernobyl mot detta?”. Och visst är det förvånande hur mycket en deciliter av något som är på fel ställe kan vara…

    • Karin skriver:

     Det där uttrycket att man inte ska gråta över spilld mjölk är i sådana lägen lite svårt att leva upp till. Eller i alla fall svär man nog en ramsa över spillt kaffe. I alla fall om det mesta hamnar på en själv: Aj*!”##€%&/()∞§|[]≈±x>z>°¶©±´!!

 5. Emma skriver:

  Men, kan du inte göra en? Eller gå till någon trevlig keramiker och specialbeställa en? Då kan du ju säkert få den lite extra fin också. Passar ju till extra gott kaffe.

  • Karin skriver:

   Se där en helt ny infallsvinkel på problemet! Men måste man inte ha en prototyp? Undrar om det räcker med tygfiltret för att få rätt fason?

Kommentarer är stängda.