Logistik i kubik

Hallå högskoleprovmakare. Här är en bra fråga: Fyra barn ska hämtas på tre olika platser. Barn A på dagis, barn B och C sex hundra meter därifrån, på sexårsverksamhet inom samma skola men i olika grupper, barn D i en annan skola. Barn A hämtas senast klockan halv fem, men inte före tre på grund av utflykt, barn B ska på dans mellan fyra och fem, barn C har flöjt till klockan fyra och barn D vill ha med sig en kompis (E) hem.

Bilen har fyra passagerarplatser.logistik

Rita upp ett optimalt hämtschema i stället för detta som inte skulle fungera särskilt bra.

Observera att frågan knappast innehåller all information som är nödvändig för att lösa problemet.

 

Det här inlägget postades i Livet och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Logistik i kubik

 1. Skogsgurra skriver:

  Baggis! No probs! Lätt.

  Nu kommer den extra information som gör detta icke-problem till ett äkta problem:

  1. Barn E kan inte vistas i närheten av barn B. Minsta möjliga avstånd är 300 m.
  2. Barn B äter alla barn av manligt kön. Detta bör/ska undvikas.
  3. Barn C och D är tjejer.
  4. Barn C får inte vistas utomhus om det inte har sällskap av barn E.

  Sätt igång! Ni har tre minuter på er.

 2. olgakatt skriver:

  Rekommenderar insats av två föräldrar som får skippa jobbet på eftermiddagen samt rekvirering av nödigt antal pensionerade mor- och farföräldrar, alla försedda med lämpliga fordon. Räcker inte tillgångarna på ovanstående får även eventuella gudmödrar och faddrar inkallas. I förekommande fall kan även kompisars föräldrar anlitas.

 3. Skogsgurra skriver:

  Det är nog så det brukar bli.

  Problemet har behandlats ingående under rubriken ”The travelling salesman”. Svårt äre.

  • Karin skriver:

   Japp. Svårt. Men det TSP inte tar hänsyn till är följande:
   Låt oss reducera problemet till tre barn att hämta 4, 7 och 9 år. Av naturliga skäl väljer man att hämta nioåringen först. Hen håller dock på med en viktig repetition till något hemligt och vill bli hämtad ”om en stund”. OK, lova dyrt och heligt att jag kan plocka upp dig här om en halvtimme! Man går vidare till sjuåringen. Hen är i sin tur i en av de närbelägna parkerna, ovisst vilken, men ska komma snart, så man beslutar (mot bättre vetande) att hämta fyraåringen först. ”Har du kissat?” ”Jaaa.” Så far man vidare till sjuåringen igen. Då hörs från baksätet: ”Nu måste jag kissa!” OK. Man stannar och letar efter lämplig buske. Då meddelar fyraåringen att det inte behövs längre. Och det gör det ju inte. Tur att man har en hushållspappersrulle i bilen. Men så när vi ska hämta sjuåringen blir det problematiskt för fyraåringen vill verkligen inte lämna bilen med blöta byxor. Hmmm… Får man köra in på skolgården tro? Nä, det får man inte. Men med hjälp av mobilen löses det problemet. Vidare till nioåringen som är försvunnen. Mobilen löser inte det problemet, men nu kan sjuåringen se efter fyraåringen medan jag går på nioåringsspaning med viss framgång. Och hur ritar man en TSP-graf över detta, månne?

Kommentarer är stängda.