Grand Budapest Hotel

budapstJag har också bott på The Grand Budapest Hotel. Och det ligger förstås inte i Budapest, som man skulle kunna tro utan lite varstans i Mellaneuropa. Det har en skranglig hiss, för hårda kuddar, goda kakor till eftermiddagsteet och mycket charm.

Filmen med samma namn dryper av nostalgi, återberättad av en (fiktiv) sentida författare som fått berättelsen direkt från en av dem som var med, nämligen den uppmärksamme piccolon.

Ves Andersson har gjort en en fin tidsskildring, med väldigt mycket känsla för stil och framförallt tidstypiska miljöer. Trettiotalet i kubik, på ett elegant lyxhotell det påhittade landet Zubrowka.

lobby boyHan bygger sin story på böcker av Stefan Zweig, han som älskade att skildra livet i Habsburgsmonarkin.Det förfinade, diskreta väluppfostrade, välbärgade…

Om det inte vore för piccolon Zero Moustafa (Tony Revolori) skulle jag nog tycka att The Grand Budapest Hotel är en överskattad film.

Men den där lilla godhjärtade invandrarkillen som flytt från ett obestämt krigshärjat land i mellanöstern gör filmen mänsklig i allt sitt slapstickande, sin stundom James Bondaktiga, snudd på Jönssonliga-liknande handling, med inslag av Orientexpressen. Värd att se? Ja, verkligen!

 

Det här inlägget postades i #blogg100, film, historia och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Grand Budapest Hotel

 1. Skogsgurra skriver:

  Låter som ett måste!

  Kempinskis Vier Jahreszeiten i München låter det nästan som. Enda filmen i år skulle jag tro. Vi kommer vanligen aldrig iväg.

 2. Karin på Pettas skriver:

  Tack för tipset!:)

 3. Skogsgurra skriver:

  Nu är det två gjusar i boet. Dom ser lite vilsna och ruggiga ut. Undrar om som har… eller om dom ska till…?

  • Karin skriver:

   Spännande! Jag tror vi bevakar olika bon? Jag håller till i Estland, i ”urboet” så att säga, där Ernie/Madis har dykt upp i år igen och en ännu oidentifierad dam.

 4. Underbar feelgoodfilm <3 Wes Anderson har ryckt upp sig efter några svagare filmer.

Kommentarer är stängda.