Postfrisk? Prefrisk? Postsjuk?

Finns det något bra ord för det här tillståndet när man mår obra vecka efter vecka? ”Är du frisk nu?” undrar omgivningen förhoppningsfullt och då vill man ju vara duktig och svarar att jodå visst, absolut, lite bättre. Utom när redaktörn frågar för då passar jag på.

planer?När han säger ”God morgon” svarar jag som Ior: ”Om det nu är en god morgon, vilket jag betvivlar”. När han undrar hur jag mår, får han veta att jag troligen har körtelfeber, kronisk halsfluss och halsböld. Samt möjligen en lågintensiv lunginflammation. Och så mår jag inte så bra själv heller.

Frågar han om jag har några planer för dagen, kastar jag huvudet bakåt i en dramatisk gest med handen mot pannan: ”Planer? Ha! Min planeringshorisont består för närvarande av att se fram mot effekten av nästa Treo.”

Jag hankar mig ändå fram på någon slags halvfart. Vad ska man kalla det här tillståndet? Postfrisk, sade någon, men det är en filateliterm som betyder att man är i finfin form. Prefrisk? Postsjuk? Eller kanske konvalescent, som min husläkare föreslog? Det låter ju väldigt tillförlitligt, gammaldags och präktigt.

Sisådär, nu har jag fått gnälla av mig (och då kan jag kanske skona redaktörn idag). Känns redan lite bättre. Hoppas ni mår bra!

blogg100

Det här inlägget postades i #blogg100, Att odla, Livet och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

26 svar på Postfrisk? Prefrisk? Postsjuk?

 1. margaretha skriver:

  I enjoy convalescence. It is the part that makes the illness worthwhile.
  George Bernard Shaw

  Ikläd dig vackraste morgonrocken, bred en filt över knäna och njut. (Man kan ha sina böcker under filten, tills man blir ensam). Säg åt redaktören att passa upp på dig – och att det är bäst att han sköter vårstädningen nu när våren är på ingång.
  Margaretha

  • Karin skriver:

   Jag är beredd att hålla med GBS, om jag bara sluppe halsontet! Men det är mysigt att hinna läsa i lugn och ro.

 2. Kicki skriver:

  Eftersom det handlar om upprepade luftvägsåkommor så kanske det är idé att ta sig ifrån det där partikelbemängda stället. Du har ju möjligheter. Må bättre!

  • Karin skriver:

   Undrar om det hjälper mot stafylokocker? Eller var det streptokocker? Nåt slags kocker i alla fall, ondsinta! (Fast om du med småpartiklar menar barnbarnen kan du nog ha lite rätt. Men dem vill jag ju å andra sidan inte slippa…)

 3. Karin på Pettas skriver:

  Både Margaretha och Kicki har givit dig suveränt goda råd!
  Känner du av pollen den här årstiden? Inte kul och inte kul att leva i ett obramående långa tider. Hoppas på snabb bättring, under tiden kan du väl göra som M och K tycker?:)

  • Karin skriver:

   Jag tar till mig alla goda råd och välkomnar fler! Men pollen har jag aldrig haft några problem med, tack och lov. Det här handlar framförallt om halsont som inte vill ge med sig och det är väl bara att härda ut, skulle jag tro.

   • Karin på Pettas skriver:

    Häxbrygd för att förebygga och bota förkylningar

    Pressa saften ur 4-6 apelsiner, 2 citroner
    Lägg i 4-6 tärningar havtornssaft (finns att köpa på flaska i affärer också om man inte har
    pressat själv och har i frysen)
    2 stora matskedar honung
    en gnutta kardemumma
    1 kanelstång

    Låt allt sjuda tills det är nästan på kokpunkten
    Ta bort från spisen, ta bort kanelstången som man kan använda flere gånger

    Drick genast när det är varmt….
    Njut och ha det gott!

 4. Skogsgurra skriver:

  Va gnälleru om? Så där känner jag mig hela tiden. Bara avsevärt mycket värre.
  Kickis råd är bra. Ta dig norröver – hoppas att du överlever transporten bara, så kanske vi kan leverera det där jämrans sommaraftonsvinet snart!

 5. Musikanta skriver:

  Det finns sånt som KAN botas med antibiotika. Eftersom det inte ger med sig tycker jag du ska uppsöka din läkare och höra efter.
  Ingrid som alltid blir förkyld efter att ha åkt tunnelbana några gånger.

  • Karin skriver:

   Ja, det börjar kanske bli dags för en andra omgång antibiotika. Jag har redan fått en dos av något bredspektrigt mot halsflussen. Det sänkte febern och tog bort det ondaste onda i halsen, men det verkar som om det blev kvar gäng basilusker av något mindre aggressivt släkte. Halsfluss light? Men så tänker jag att jag väntar till i morgon, det kanske blir bättre…

 6. Stefan skriver:

  Du har humorn i behåll. Då finns det hopp. : )

 7. hyttfogden skriver:

  Ska du inte roa dig på fölsedagskalas också nån dag?

  • Karin skriver:

   Jo, här står födelsedagarna som spön i backen, men frågan är om jag får vara med i det här tillståndet. Ytterligare ett skäl att bli frisk snart!

   Och förresten, det ska ju du med, eller hur? Hälsa och gratta!
   Dessutom, till yttermera visso, fyller en systerson trettio idag!

 8. Olgakatt skriver:

  Faktum är att redaktörn kan ha en poäng med att föreslå körtelfeber som är en lurig och inte alltid så snäll åkomma. Och inte botbar med antibiotika såvitt jag vet. En lång och envis postinfektiös trötthet är dessutom vanligt efteråt. Enda motargumentet är att du kanske passerat den vanligaste åldern för det som också kallas ”kissing disease” när det florerar i universitetsmiljö.
  Men bli nu frisk, för f-n, som nevön sa när jag var eländigt sjuk i Kina och han tyckte jag såg för risig ut när vi facetimade.

  • Karin skriver:

   Alltså, jag kanske uttryckte mig otydligt, men körtelfeber var mitt förslag. Liksom lupus lupus och andra sjukdomar som jag inte riktigt har koll på vad de innebär (kissing disease låter ju intressant!). Redaktörn lyssnar tålmodigt på min klagan och föreslår nytt besök på vårdcentralen. Jag lovar sova på saken och så håller vi på. Men du har rätt. Jag borde verkligen bli frisk nu, för f-n!

 9. Pysseliten skriver:

  Så typiskt! Vi har en dotter som på samma sätt dragits med något envist hela våren. I förrgår kollade hon så det inte var lunginflammation, men förmodligen är det mest träningsvärk av allt hostande. Jobbigt är det i alla fall och en mirakeldundrmedicin skulle ju sitta fint!

 10. Pysseliten skriver:

  Ja, och en annan dotter hade körtelfeber förra våren. Det är ett elände! Först var hon akut sjuk med hög feber, som inte gick att ta ner och hon missade hon sista månaden i skolan, sedan tog det hela sommaren innan hon blev helt piggelin igen.

Kommentarer är stängda.