Någon ser dig

Brittisk säkerhetstjänst har spionerat via Yahoo och kollat webbkameror runt om i världen.  Övervakningsprogrammet heter ”Optic Nerve” och övervakningen har skett liksom i klump. De som har kollats har inte nödvändigtvis varit misstänkta för något utan man har bara samlat in lite av varje. Mycket naket, tydligen, men jag vägrar att tro att det var syftet. Om brittiska säkerhetstjänsten vill ha lite porr kan de säkert ordna det på något smidigare sätt.  Yahoo säger att de inte vet något om spionaget: ”Det är en helt ny nivå på kränkning av våra användares integritet.” Det kan man nog hålla med om.plåsterlapp

För mig känns det trots allt som en liten, liten upprättelse. När jag köpte denna dator klistrade jag för kameraögat i skärmens överkant med en bit plåster (som nog bör bytas ut, ser jag nu).

Det blev jag mycket hånad för. ”Tror du att någon kan kika in där, eller?” Jag vet inte, men det kändes som om det eventuellt kunde vara en möjlighet. Jag vet fortfarande inte, men nu blir det i alla fall en ny fräsch lapp för kameraögat.

Det här inlägget postades i Att tolka och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

34 svar på Någon ser dig

 1. Kicki skriver:

  Jamen sådär känner jag också. Ibland har jag tyckt att det där kameraögat blinkat till och ofta hänger jag över en lapp. Nu blir det nog frystape för skypa med bild vill jag inte.

  • Karin skriver:

   Jag läste om en skola som lånade ut datorer till eleverna och sedan kollade dem via kameran. Låter ju som en skröna och varför blev det inte ett jäkla liv om det, undrar jag nu. Det var några år sedan. Kanske finns något spår av det på nätet.

   Men visst fungerar tekniken, om någon är tillräckligt händig och angelägen.

 2. Kicki skriver:

  Hur intressant är det att spionera på en tant som kollar stickmönster på nätet? Men så var det ju det där med koderna och stickbeskrivningarna.

  • Karin skriver:

   Ja passa dig – SÄPO kan ringa på dörren när som helst. Vad kan detta vara om inte en hemlig kod för precis vad som helst. Bäst att stoppa i tid!

   36-38-40 (42-44) m strst 2,5 rätst i 2 cm. Srtst 4, ö 12-10-12 (16-14) m förd på 1a v = 48-48-52 (58-58) m. U ärm: 2 m x 22-24-27 (26-29) på 3/4: växl* v * 5/6+7/8: v 9/10+11/12: ar 3e v * = 92-96-106 (110-116) m. Avm v: 5 m x 4.

 3. LupusLupus99 skriver:

  Inte direkt förvånande.

  Vi är oerhört övervakade även i här i Sverige/EU.
  I Sverige kommer (om lag förslaget om en utökad FRA-laf går igenom)
  alla mail, telefonsamtal, sms och etcetera loggas/sparas i stora databaser
  som i alla fall FRA/SÄPO/polisen kommer att få obegränsad tillgång till.

  Länk till artikel hos Sveriges Radio.

 4. Pysseliten skriver:

  Kollade med tjejerna vad dom känner till om detta och blev förvånad när två av dom berättar att dom alltid haft ”plåster” på sina kameraögon (utom nät dom används av dom.) Du är inte ensam!

  • Karin skriver:

   Vad intressant! Och lite oroande, men samtidigt skönt att inte vara ensam om sina nojor!

  • Pysseliten skriver:

   Oj! Så många dom jag lyckades få in … Jag tror vi är lite olika nojiga, jag är tex inte speciellt orolig för spionage. Kan inte riktigt förklara varför, jag skulle mycket väl kunna vara det med min ibland lite hariga läggning.

 5. Agneta skriver:

  Har man inte skärmens kamera påslagen så fungerar den givetvis inte.

  • Skogsgurra skriver:

   Outgrundliga är Windows vägar. Det går mycket bra att manipulera det mesta i din dator utan att du har en aning om det sker. Så har det varit i decennier.

 6. Agneta skriver:

  Nu har jag i och för sig Mac, men oavsett Säpo eller annat/andra finns det ingen som kan se mig vid min dator genom skärmens inbyggda kamera om kameran inte är påslagen. Dessutom är den då den används kopplad till speciella program som Skype eller Apples FaceTime. Plåster över kameraögat är överdrivet säkerhetstänk.

  • Karin skriver:

   Hoppas du har rätt! Men plåsterlappen får sitta kvar som, en påminnelse om att det kan vara bra att tänka sig för på nätet. Dessutom kan man aldrig veta vad små nyfikna barnafingrar kan åstadkomma. (När det gäller inställningar på min dator, alltså.)

  • Skogsgurra skriver:

   En trojan kan tämligen enkelt installeras via nätet, utan att du vet om det. Norton och AVG? OK, men de stora organisationernas ”spionprogram” kan tänkas ta sig förbi. Skälen kan vara mångahanda, men att tro sig vara herre i sitt hem i alla avseenden är en skälm.
   Den (trojanen) hanterar sedan kamera eller mikrofon eller hårddisk alldeles utan din vetskap. Om du med påslagen menar att datorn är igång så har du rätt. Men om datorn är igång och kameran frånslagen så finns det ingen garanti att inte någon kollar vad den ser.
   Sedan är det ju en alldeles annan sak att man som privatperson kanske inte behöver oroa sig för att vara observerad. Det kan man bli genom ett fönster också.

  • Karin skriver:

   Jag måste medge att det också ligger några procent fåfänga bakom den där plåsterlappen över kameraögat. Något mer ogynnsamt får man nämligen leta efter, när det gäller s.k. selfies. Grodperspektiv som ger lite förvrängda anletsdrag och dessutom sitter man för det mesta med rynkade ögonbryn (man=jag, eftersom jag har sådana ögonbryn). Det ska omvärlden slippa se, och även jag, om jag av misstag skulle ha kameran i gång!

 7. Agneta skriver:

  Ingenting kan installeras på min dator utan att jag själv ger klartecken. Så funkar det med Mac.

 8. LupusLupus99 skriver:

  Agneta, det går om man vill, inte så svårt att smyga in skadlig
  kod i seriösa program eller genom systemuppdateringar.

 9. Agneta skriver:

  Nja, smyga in funkar inte så bra med Mac. Jag som användare måste själv via lösenord godkänna allt som installeras. Angående trojanen för drygt ett år sedan, så fixade Apple den dagen efter att den dök upp – http://arstechnica.com/apple/2013/03/apple-blocks-ad-injecting-mac-trojan-yontoo/

 10. Musikanta skriver:

  Inte har jag något kameraöga på min skärm – det kanske sitter någon annanstans? Men jag tror inte att någon har något intresse av att titta på en lagom tjock tant i sina bästa år.
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Men om bilder på dig skulle dyka upp på nätet, helt utan ditt godkännande?

   Nej jag tror inte det skulle ske, verkligen inte, men det känns rätt bra i alla fall med den där plåsterlappen.

 11. Agneta skriver:

  LupusLupus99 – så där värst enkelt tror jag alls inte att det är. Om det vore enkelt skulle det ju drälla av trojaner och virus och annat skräp till Mac och det gör det ju inte.
  http://www.apple.com/se/osx/what-is/security.html

Kommentarer är stängda.