Stjärnor (och ränder) som lördagstema

HeLena vill se stjärnor som lördagstema i dag och här kommer femtio stycken.

En stjärna för varje stat i flaggan, ”the star-spangled banner”, brukar barnen få lära sig i skolan i USA. Men hur många är stjärnorna? Femtiotvå, får man höra ibland, trots att de bara är femtio. Det blev lite förvirring när Alaska och Hawaii tillkom kring 1960 och skolböckerna hann inte riktigt med. I en del böcker var det rätt, men man rättade i dem också och lade till ett par stjärnor. Så kan det ha gått till när den felaktiga föreställningen om USA:s 52 stater uppstod.

första

Från början bestod USA av 13 stater. Grunden till den första flaggan, från 1775, var helt enkelt Storbritanniens örlogsflagga med  Union Jack  i hörnet på en röd enfärgad fana. Man sydde helt enkelt på sex vita band, så att det blev tretton ränder allt som allt.

Senare tog man bort Union Jack och satte dit tretton stjärnor i stället, först i en ring, sedan i rader. Och när Kentucky och Vermont anslöt sig 1795 sydde man på ränder och stjärnor igen. Femton stjärnor, femton ränder.

13 stjärnor

femton

 

Men så kunde man ju inte hålla på, i alla fall inte med ränderna, så man gick tillbaka till de ursprungliga tretton ränderna, medan stjärnorna blev fler och fler.

48 stjärnor

Så här såg flaggan ut mellan 1912 och 1959, med 48 stater. Stjärnorna bildar ett lite stelt symmetriskt mönster.

Sedan kom Alaska och Hawaii också med. Det är lättare att placera 50 stjärnor lite roligare än de där stela raka leden.

1960 med alaska o hawaiiDet finns regler för det där också, för hur nya stjärnor ska placeras in.

Flaggspottning är en populär syssla hos en del historiker. Är det rätt flagga vid olika tillfällen, eller har man hissat en äldre flagga med för få stjärnor?

Iwo JimaDen med 48 stjärnor är ju lätt att känna igen med sina raka rader, även om man bara ser en liten flik av den. Den hängde också med länge, från 1912 till 1959 och det är den man ser i bilder från både första och andra världskriget. Här de 48 stjärnorna på ett frimärke med motiv från slaget om Ivo Jima i Stilla Havet 1945.

Övriga lördagstemabloggare finns här:

Gnuttan Helena Karin på Pettas Livsrummet musikanta Olgakatt, Pysseliten

Det här inlägget postades i historia, Lördagstema. Bokmärk permalänken.

23 svar på Stjärnor (och ränder) som lördagstema

  1. Karin på Pettas skriver:

    Så fick jag lite flagghistoria till livs denna lördagsmorgon! Tack för det!
    Jag har inbillat mig att staterna är 54 st just nu, så jag har även fått revidera mina trodda kunskaper. Tack för det också!

    • Karin skriver:

      Det kan bli fler! Washington DC är formellt sett inte en delstat (även om det fungerar som om det vore det) och Poerto Rico har varit amerikanske territorium i över hundra år, utan att bli delstat. Ännu.

  2. Musikanta skriver:

    Otroligt intressant. Hade ingen aning om flagghistorien. Nu vet jag också att det bara är 50 och inte 52. Kanske en fråga för ”På spåret”?

  3. Karin skriver:

    Ja, absolut en klurig på-spåret-fråga!

    Det där med fanors historia är ett spännande område. Hur spännande insåg jag först när en kompis doktorerade på fackliga fanor. Oj vad mycket historia som går att utläsa ur alla detaljer.

  4. Pysseliten skriver:

    När jag promoverades kom urtida nationsfanor fram och det var spännande att få se dom gamla historiska tingestarna! Idag friskade du upp något jag tror att vi lärde oss i skolan när vi läste om USA, det där med antalet ränder i alla fall.

    • Karin skriver:

      Alla dessa fanor! Och tydligen gör man nya när de gamla slits ut. Har för med att jag läste något om att Gotlands nationsfana behövde bytas ut och att Babben Larsson donerade pengar till detta. Om det bara vore lite bättre fart på den ruljansen, då skulle jag kunna tänka mig att bli fanmålare.

      Visst är det lite märkligt att vi vet så mycket om USA:s flagga. Jag slår vad om att de inte vet så värst mycket om vår – eller om andra länders överhuvudtaget.

      • Skogsgurra skriver:

        Fanmålare har du ju redan varit!

        Jag minns ett ganska övertygande porträtt av Horn-Per som du målade på väggen i det gemensamma hemmet någon gång på femtiotalet.

        • Karin skriver:

          Det har du ju f*n rätt i! När jag tyckte att det blev lite tjatigt, det där med att man inte ska måla fan på väggen, gjorde jag just det. Och tänka sig: våra föräldrar tyckte det var riktigt snyggt. ”Djärv linjeföring” sa mamma. Det finns en bild, det gör det. Men var?

      • Pysseliten skriver:

        Aha! Det visste jag inte. Det var kanske replikor som togs fram, men med dom gamla motiven.
        Förresten har jag ett förslag på poeterna namn, men du få hoppa till min blogg för att kolla om det är rätt. (Jag kan inte stava till hans namn två gånger, men Bulgar i alla fall?)

  5. Kulturchefen skriver:

    Måla fan(a) på väggen? Kul med tretton stjärnor i en ring. Känns bekant!

    • Kulturchefen skriver:

      Äsch, ny telefon. Har inte fått grepp om inmatningen! Är du gullig och tar bort ev extra tecken? :)

      • Karin skriver:

        I fix! Och det är också förklaringen (skulle jag tro) till att din kommentar inte släpptes igenom automatiskt, som den ska.

    • Karin skriver:

      Ja, var ska detta sluta? EU:s 50 stater?

      • Kulturchefen skriver:

        Mja, det vete håken. Ju fler som får vara med, desto mer mutter i ursprungsländerna. Inte nog exklusivt!

        • Karin skriver:

          Undrars om inte USA:s 50 stater krackelerar snart. Några bryter sig ut. USA är egentligen enligt alla experter för stort för att kunna fungera som en demokrati (ett dilemma som man delar med några andra länder i världen, men de har å andra sidan aldrig poserat som demokratins bålverk i världen). Frågan är vilken stat som blir först.

  6. hyttfogden skriver:

    Jodå jag minns också den gubben på väggen.

    Det borde varit stjärnor att smycka ditt änne…

  7. HeLena skriver:

    Hahaha det är alltid en fröjd att läsa alla kommentarer här! Roligt, lärorikt och spännande!
    Kul vinkling! Jag kommer inte ihåg något om Amerikas flagga ifrån någon lektion om detsamma, däremot ”tjatet” om 50 eller 52…. jaja.
    Den gamla flaggan med 48 stjärnor ser inte ”klok” ut, den är väldigt stel.
    Den nuvarande är snyggare och ser mer ”rätt” ut.

  8. Karin skriver:

    Tack! Visst är det roligt att se hur olika temat tolkas, varje vecka. Eller ibland hamnar vi på samma spår och det är ju också spännande att jämföra.

    USA:s flagga kommer att se ungefär likadan ut med 51 och 52 stjärnor (man kör omväxlande med 9 och 8 stjärnor i raderna). Men det finns andra förslag också, mer eller mindre galna.

    stjärnbård

    • Skogsgurra skriver:

      Det där får mig att tänka på när jag, innan allt kunde redas ut via Internet, blev mer och mer frustrerad av att inte kunna få en förklaring till varför Maria på den gamla brunnen i Iphofen ( http://www.panoramio.com/photo/99129120 ) hade EU-stjärnorna runt huvudet.

      Tänkte att den dominerande industrin, gipstillverkare (”ip” i Iphofen är samma ”ip” som i gips), hade sponsrat stjärnorna lika väl som en massa annat kulturellt. Men när jag hittade en suddig bild på statyn, med stjärnor, i en bok från trettiotalet insåg jag att det kanske inte fanns nåt samband.

      Annars var ju tanken att ha de tretton ursprungliga staterna i mittfältet (tillbaka till USA nu) och ”randstaterna” i en ram runt omkring inte så tokig.
      Kan symboliken i femuddiga stjärnor arrangerade i en sexuddig stjärna ges en djupare innebörd? Jag skulle bli mycket besviken om det bara vore en slump.

  9. Karin Englund skriver:

    På tal om dominerande industri tyckte jag det var mycket märkligt att den där brunnen heter som en telefon. Tog mig flera omläsningar innan jag såg vad det faktiskt stod.
    Här är ytterligare flaggförslag, fast man raljerar mer än man förklarar, med den grundläggande attityden att USA har för många stater och för få duktiga designers.

    http://fusion.net/american_dream/story/10-wildest-proposed-51-star-american-flags-puerto-22512#

  10. Gnuttan skriver:

    Lustigt för Mannen och jag pratade faktiskt just om det med USAs antal stater så sent som i fredags, då vi var osäkra på det där med 50 och 52, men nu vet vi hur det hänger ihop. Tack! Klassisk bild också med Ivo Jima, som ju också går att skriva massor om, omkring vad som faktiskt hände och inte hände.

Kommentarer är stängda.