Some like it hot

landning

Här har vi äntligen fast mark under fötterna, eller vingarna, eller äsch, nu har vi nått fram till Sydamerika.

En dag tar det att resa från (relativt) nära nordpolen till solgass och sommarvärme söder om ekvatorn. Jag slutar aldrig förundra mig över detta.

Man kliver ut i snödrivor på morgonen och landar i 33-gradig värme på kvällen. Och flyger dessutom i en jättestor metallfarkost som väger ofattbart mycket men ändå tuffar på i luften, över Atlanten, i detta fall.

Jag har med tiden blivit lite mer uppmärksam på vad som händer när man flyger. Förr tänkte jag aldrig på det, men det gör jag nu. Skulle väl inte kalla det flygrädsla, men en medvetenhet om att det kan gå illa ibland. En tanke som jag omedelbart motar bort med kunskaperna om att bilåkning är betydligt farligare än att flyga.

Det gick bra, trots rätt mycket turbulens i luften och jag noterade att jag tänkte en och annan korkat tanke som: Är det egentligen någon idé att fylla i alla de här blanketterna innan vi landat…?

turbulens

Även om det är alldeles klart kan det finnas luftströmmar på väg åt olika håll och då blir det sjögång, eller vad det kan heta. Luftgång?.

Nu ska jag ut och upptäcka São Paulo, där jag hälsar på yngsta dottern och det kommer nog någon rapport framöver. Men i morgon är det ju lördagstema tåg! Det blir nog svårt att hitta här. Järnvägstrafik satsar man inte på, verkar det som.

PS. När jag skrev rubriken till inlägget funderade jag på översättningen av filmtiteln ”Some like it hot”. På svenska heter den ”I hetaste laget”. Det blir ju något helt annat. Om man nu söker upp värmen med flit passar den engelska varianten bäst.

Det här inlägget postades i Att resa. Bokmärk permalänken.

18 svar på Some like it hot

 1. Gnuttan skriver:

  Avstånden är kanske lite stora för tågresor, fast å andra sidan är det väl många långfärdsbussar, så kanske är det mer naturen och pengarna som sätter gränserna för tågen. Tål att undersökas. Hoppas på ett fortsatt trevligt familjebesök!

  • Karin skriver:

   Ja, bergigt är det ju, men det är det ju på andra håll i världen också där man satsar på tåg. Ska försöka ta reda på lite om detta, om det går.

 2. Ha det gott i värmen, spännande stad och land att besöka (tror jag)

  • Karin skriver:

   Tack! Ett vänligt och trevligt land är det ju. Och så otroligt stort! Jag har bara sett en bit av södra Brasilien förut, kring Florianopolis och det gav verkligen mersmak.

 3. Skogsgurra skriver:

  Kan tipsa om Taube och tåg. Om du fattar.

 4. olgakatt skriver:

  Tänk att det är möjligt att förflytta sig som vi gör numera! Istället för veckor eller månader på havet kvistar vi på få timmar jorden runt om vi behagar. Ser fram mot berättelser från breddgrader jag aldrig besökt!

  • Karin skriver:

   Ja, helt naturligt känns det inte. Men det sade man å andra sidan om tågen också. Människokroppen är inte gjord för att färdas i hastigheter på bortåt 50 km i timmen!
   Undrar vad vi säger om man en dag lyckas lösa det där med teleportering?

 5. Kicki skriver:

  Lyllo lyllo lyllo!
  Hälsa Lovisa och njut av värmen.
  Jag stickar vidare på min ylletröja och huttrar i raggsockor och ullunderställ.

  • Karin skriver:

   Som vanligt har jag inte riktigt kunnat föreställa mig hur varmt det är, så mer än halva packningen blir nog oanvänd. Men någon ylletröja packade jag inte i alla fall!

   Ska framföra hälsningarna när jag träffar den unga damen om en stund.

 6. Kulturchefen skriver:

  Det ÄR konstigt, det där med resandet. Att man kan börja dra rullväskan efter sig på Narita i Tokyo, världens mest tätbefolkade område, och fortsätta på grusvägen hemma i byn.

  Om tåg/flyg i Sverige; tydligen har Swedavia lägre avkastningskrav än SJ. DET är också obegripligt!

  http://www.fokus.se/2014/01/missar-taget/

  Ha det strålande, kära du! Och var väldigt rädd om dig.

  • Karin skriver:

   Ja kommunikationspolitiken i Sverige (om det finns någon?) gynnar verkligen inte tågresandet. Intressant länk. anknyter ju direkt till morgondagens tema!

 7. Mia skriver:

  Härligt med långresa så här års. Värme, ja, i lagom portioner är underbart. Önskar dig en riktigt fin semestertripp…. eller ska det ”endast” vara besök hos dottern!? Jag kommer att spana in kommande inlägg! ;-)

  • Karin skriver:

   Tack! Jag blir kvar här ett par veckor och kommer att blanda stadsliv och lite playa, tillsammans med dottern. En mycket trevlig mix!

 8. Musikanta skriver:

  Ser fram mot rapport från S. Paolo, var med som stad i På Spåret idag! Skulle gärna ha följt med till Sydamerika där jag aldrig har varit.
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Men! Kunde dom inte ha väntat med Sao Paulo tills jag kom hem!? Hade varit kul att se frågorna åtminstone. Men hur i all världen lyckades man få till en tågresa hit? Såvitt jag kan se finns det inte några tågförbindelser som fungerar överhuvudtaget!

Kommentarer är stängda.