Inbrott, utbrott, avbrott

När man inte tittat till sina stugor på ett tag nalkas man dem med viss bävan. Sex veckor sedan vi var här senast och mycket kan hinna hända. I skogen bakom huset ligger träden som plockepinn efter stormarna och vi inser att det var i sista minuten som vi lät hugga ner de urgamla ruttna björkarna intill huset.

plockepinn

Just i slutet av november och början av december brukar mössen tröttna på utomhusliv och ta sig in i husen, så nästa kontroll handlar om vad de kan ha ställt till med. Denna milda höst verkar dock musinbrotten mest vara små artighetsvisiter. Inga elledningar är avgnagda och jag hittar inget musbo i tvättkorgen. Men tulpanlökarna, som jag inte hann sätta i höstas, är uppätna.

inbrott

Och musfällan som jag glömde att gömma (den är till för att fånga levande möss som sen släpps ut i skogen) har de tagit sig in i, ätit upp brödbiten och sedan brutit sig ut! Det är begåvade möss i de här trakterna. Min farbror brukade skryta om sina fenomenalt skickliga möss och de nya musgenerationerna verkar inte vansläktas.

För att släppa ut den mus som hamnat i fällans stängda del, måste en annan mus hoppa upp på taket och dra upp den där lilla spärren som håller fast plåtluckan. Och det verkar vara precis vad som hänt.

Sedan tog de några tuggor av stålullen innan de tröttnade på detta påvra hus och drog vidare. Det varma vädret har många fördelar: lägre elräkningar, lättkörda vägar, ingen snöskottning och färre möss i husen.

På minussidan är det väl främst det dåliga skidföret som man kan klaga på, men fördelarna överväger, tycker jag nog. Och vinterlandskapet kan vara vackert ändå.

decembersjö

Och avbrottet då? Jo, när klockradion står och blinkar vet man att det varit elavbrott. Men eftersom det inte varit kallt någon längre period är det inga vattenledningar som frusit sönder.  Vi stoppar om husen så gott vi kan för att de ska klara nästa år också.

Det här inlägget postades i Livet och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Inbrott, utbrott, avbrott

 1. margaretha skriver:

  Skönt att du inte behövde skriva om benbrott!
  Det sägs att en gnagare aldrig gör om ett misstag, så man ska inte tro att man kan lura de små liven mer än en gång.
  Mildvädret, eller lenv’är, som di säger här, medför aspolutt mer fördelar än nackdelar, en sönderkörd uppfartsväg är förstås inte så kul – men precis vad man kunde vänta sig av icke tänkande hemtjänstpersonal.
  Nu hoppas jag på en fortsatt mild vinter så mössen gör uppbrott för gott.
  Margaretha

 2. Karin skriver:

  En promenad till i den där plockepinn-skogen kan nog resultera i ett benbrott. Men jag tror jag avstår. Attans, sönderkörd uppfart är inte kul – och för det mesta alldeles onödigt.

 3. Karin på Pettas skriver:

  Den milda vintern har många fördelar.
  Visst saknar vi isvidderna men å andra sidan så har vi haft mycket av den varan de senaste vintrarna och det hinner ju hända både det ena och det andra ännu.
  Mössen har hållit sig på utsidan tillsvidare…tack och lov
  Önskar Dig och Din familj ett Gott slut och Ett Gott Nytt År 2014!

  Karin o Uffe

 4. Karin skriver:

  Tack för i år och många trevliga möten, på våra bloggar och IRL. Hoppas ni får ett lyckosamt och trivsamt 2014 på Pettas!

 5. Musikanta skriver:

  Verkliga djurvänner som släpper ut mössen i stället för att döda dem! Så djurvänlig har jag inte blivit än – visste inte att det fanns sådana fällor heller. Men det kan ju inte vara så bra med en sådan fälla om man åker ifrån huset några månader, såvida inte den instängda musen har en kompis som du berättar om.
  Säger bara en hel del om råttans intelligens. Jag vill bara tala om att jag och svärsonen är födda i råttans år enligt kinesiska zodiaken. Vi är överlevare och hittar alltid på lösningar. Dessutom förmerar vi oss duktigt…
  Kram och Gott Nytt År önskar Ingrid

  • Karin skriver:

   De där musvänliga burarna måste ställas på högkant, med luckan till ”utgången” öppen, för annars blir det väldigt otrevligt om man är borta några veckor. Utom som i detta fall då, när muskompisarna hjälpts åt.

   De hittar på alla möjliga hyss och ibland tror jag att de står på varandras axlar, ungefär tjugo stycken, för att nå upp till vissa hyllor. Funderar på att sätta upp videokamerar för att avslöja dem.

Kommentarer är stängda.