Stolt husägare

FH-andelSäg inget till redaktör’n, men nu har jag gått och köpt lite hus igen. Han tycker att vi har så att det räcker, men när man får chansen att bli delägare i landets bästa Folkets Hus måste man bara slå till.

Söråkers Folkets Hus, ett par mil från Sundsvall, är sedan länge välkänt bland Folkets Hus-folk och inte bara där utan berömt i olika delar av världen för sina kulturprogram.

Jag vet inte riktigt var jag ska börja. Det är så bra! Det är ett öppet hus, alla dagar i veckan, det är mötesplats, galleri, hobbyverkstad, café, restaurang, biograf och mycket mer.

Det är också ett välbesökt bibliotek, som har öppet till nio på kvällarna utom på fredagarna, för då är det öppet till midnatt.

Det var det första Folket Hus som satsade på direktsänd opera från Metropolitan i New York och nu är det fullbokat på alla föreställningar, långt i förväg. Det är ett hus som sköts i stor utsträckning av självständiga ungdomsgrupper i åldrarna 13-19 år, biogruppen, inspelningsgruppen, cafégruppen och så vidare.

Jag kommer just därifrån efter ett par dagars konferensande och kan intyga att det är fullt med folk hela tiden, många ungdomar, barngrupper och barnfamiljer. röda mattan

kärleksvrån

När man kommer in möts man av röda mattan direkt och sedan öppnar sig bibliotek, café, restaurang och bio.

Överallt finns små trevliga sittgrupper, vackra möbler, ofta skänkta, alla välvårdade och ovandaliserade. I kärleksvrån finns röda nedsuttna soffor och fåtöljer; på väggarna hänger bilder av kärlekspar och bebisar.

Omsorgen märks in i minsta detalj. På både herr- och damtoalett finns fina skötbord för blöjbyte, med mjukisdjur, servetter och annat praktiskt som vittnar om att de som gjort i ordning det  vet vad som behövs.

Christina Thonman heter föreståndaren och hon har jobbat med detta hus i många år. Jag mötte henne första gången på åttiotalet och hon är lika kreativ, påhittig och engagerad nu som då. Det kommer ibland studiebesök från andra håll i landet med delegationer som vill lära sig hennes metoder för en framgångsrik folkets-hus-verksamhet. De suckar lite och säger att det är ju lättare för henne som bor på en liten ort där det fortfarande finns kvar ungdomar och barnfamiljer.

andelsbokJag skulle nog vilja vända på det och påstå att det till stor del kan vara tack vare detta fantastiska hus som det fortfarande bor så många ungdomar och barnfamiljer i Söråker!

När man köpt andelar i huset skrivs man in för hand i den fina liggaren som hängt med från starten 1901. Man har fortfarande samma stadgar som då och därför kostar en andel tio kronor.

Det vackra andelsbeviset är från trettiotalet, då man tryckte upp en jätteupplaga på Timrå tryckeri, ett tryckeri som inte längre finns. Men i Söråkers Folkets Hus, finns andelsbevis från tryckeriet så att det räcker en generation framåt, åtminstone.

timrå tryckeri

 

Det här inlägget postades i Böcker, historia, Livet och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

11 svar på Stolt husägare

 1. Kulturchefen skriver:

  Åh, ja! Söråkers FH förtjänar all kärlek och uppmuntran! Hur kom det sig att du hamnade där?

  • Karin skriver:

   Fint sjuttioårskalas för Föreningsarkivet Västernorrland och samtidigt Folkrörelsernas Arkivförbunds höstmöte i dagarna två, i Söråkers Folkets Hus. Mycket lyckat! Och suveränt välfungerande mötesplats.

 2. Olgakatt skriver:

  Måtte detta Folkets Hus fortleva många generationer till! Skulle kunna tänka mig att bli delägare även om jag aldrig lyckas ta mig dit!

 3. Pysseliten skriver:

  Det låter som en utmärkt investering! Den där typen av utförsäljning måste ju vara riktigt smart! Jag förmodar att varenda Söråkerbo äger en andel och värnar om sin egendom!

  • Karin skriver:

   Precis så är det. När jag frågade lite nyfiket (som nybliven andelsägare) om en större post – femsiffrig! – berättade föreståndaren att det var en riktig strulputte som de fångat upp många gånger och givit nya chanser i huset. Till sist kom han på fötter, startade eget och fick ordning på sitt liv. Och då kom han med denna ansenliga summa som han lite blygt ville investera i Folkets Hus. Man får faktiskt lite ståpäls av dessa berättelser om allt som händer i Söråker!

 4. Britta skriver:

  Själv arbetade jag på Timråkollektivet som låg i Söråker på 1980 talet. Vi hade ett gott samarbete med Folkets Hus Söråker och det glädjer mig mycket att det lever kvar i samma goda anda. Vid tillfälle ska även jag köpa en andel i detta Folkets Hus, som jag tycker är en föregångare för hur folkrörelsen ska bygga sitt engagemang.

  • Karin skriver:

   Nu måste jag försöka hitta information om Timråkollektivet, för det låter ju spännande!

   Och Söråkers Folkets Hus lever verkligen kvar i samma goda anda, det gör det och utvecklas och slussar in nya generationer i gemenskapen. Väldigt inspirerande!

Kommentarer är stängda.