Nä, hörni om vi skulle ta och…

Initiativ är det ursvåra lördagstema som Livsrummet givit oss idag. Initiativ… Det är liksom inte bara nåt man gör, utan man initierar något som sedan lever vidare på något sätt. Skulle kunna skriva något om historiska initiativ denna dag, kanske? Nej, det är lite magert på den fronten. Att trettioåriga trettonåriga kriget avslutades den 19 oktober 1466 var inget initiativ, det var ett avslut.

initiativMen titta här då! Studenter vid olika amerikanska universitet tog den 19 oktober 1873 initiativ (såg ni: initiativ!) till att skapa gemensamma regler för den mix av slagsmål, rugby och ”riktig” fotboll som fanns med olika regler för varje universitet. Man hade för vana att spela efter Princetonregler vid Princeton, Harwardregler vid Harward, Yaleregler vid – ja ni fattar.  Resultatet blev alltid att hemmalaget vann och till sist sade någon de förlösande orden:

”This is not cricket!” För så säger man i den engelsktalande världen när man menar att något är osportsligt. Det var därför studenterna från några av dessa universitet tog initiativ till en träff, där man utarbetade gemensamma regler för den amerikanska fotbollen. Be mig inte redogöra för dem, det går inte. Men jag är nästan säker på att en av reglerna är att alla ska ha nummer tio på tröjan, för det brukar de alltid ha på bild.

Lördagstemabloggarna är:  Gnuttan Helena Karin på Pettas Livsrummet musikanta Olgakatt, Pysseliten Nästa vecka skriver vi om hinder. Ha! Lätt!

Det här inlägget postades i Lördagstema och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

31 svar på Nä, hörni om vi skulle ta och…

 1. Karin på Pettas skriver:

  Säga vad man vill om rubriken för dagen, men det finns hur mycket som helst att skriva om den. Du hittade ju en bra vinkel på det hela och visst har de alla nummer tio på tröjan, absolut.

 2. Pysseliten skriver:

  Hahaha! Nummer tio! Undrar om det laget som dyker upp med olika nummer då skulle kallas initiativtagare eller bara obstinata?

 3. Karin skriver:

  Vän av ordning påpekar att Harvard ligger vid Boston och det är klart det gör och det blev lite förvirrat att ha både Boston och Harward som olika enheter. Så jag har korrigerat i texten och då fick Yale också vara med.

 4. Barbro A skriver:

  Trettioåriga kriget? 1618-1648?

  • Karin skriver:

   Men åh! Jag som skulle vara lite vitsig och så skriver jag i alla fall fel. Trettonåriga kriget ska det ju vara. Tack Barbro för uppmärksam läsning och goda historiekunskaper.

   Trettonåriga kriget var ett i raden av krig mellan Tyska Orden och omgivningarna och just detta (1454-66) slutade med freden i Thorn den 19 oktober 1466, då Tyska Orden förlorade Västpreussen och Ostpreussen.

 5. margaretha skriver:

  19 oktober 1962 ansluter sig Sverige till den FN-resolution som kräver totalt provstopp för atomvapen. Ett bra initiativ!
  Det minns jag inte – men jag minns den dagen, för då fyllde far 50 år.
  Margaretha

 6. Kulturchefen skriver:

  Vill på detta sätt lite OT meddela att jag och bilen är hemma. Ifall någon skulle initiera ett eftersök. Hm, eftersök och för-sök är ju inte alls motsatser. Och inte måste ett initiativ tas av någon som är initierad. Ju.

 7. Agneta skriver:

  Någon eller några måste ju ha tagit initiativet till det som inträffade/påbörjades 1 oktober 1955 – samma dag som min far fyllde femtio år. Är det någon som på rak arm vet vad jag syftar på?

 8. hyttfogden skriver:

  Motbokens avskaffande kanske.

 9. Agneta skriver:

  Stämmer bra.

  • Karin skriver:

   Oj, vilket party! Förutsatt, förstås att den 1 oktober var en vardag och att din far inte var nykterist. Eller fanns det rentav särskilda tilldelningar för sådana tillfällen under motbokens tid? I vårt helnyktra hem passerade detta datum utan att någon märkte någon skillnad.

 10. HeLena skriver:

  Lika regler i sportvärlden känns självklart annars är det ju inte så roligt att delta.

  • Karin skriver:

   Ja, situationen i USA på 1800-talet påminner (när det gäller fotbollen) om barnbarnens tävlingar där var och en har sina egna regler. ”Nehej, nu skulle du hoppa två gånger på den HÄR sidan, för så ÄR det!” ”Nä, jag hoppar en gång!”

 11. hyttfogden skriver:

  Så gick tio år och 1 oktober 1965 var det dags för mellanölet att introduceras. Långtradarna stod och stampade som bryggarhästar i Vårby i väntan på
  att få kasta sig ut i trafiken. ”Den svenska flaskans dag”, som SG brukar säga.

 12. Kulturchefen skriver:

  Åh, sporter och regler; jag har så svårt att förstå att man kan ta idrott på blodigt allvar när det egentligen är hittepå, alltihopa. Fram för Kalle och Hobbes Kalleboll!

  ”Det finns en huvudregel som aldrig får ändras eller ifrågasättas: Alla spelare måste bära en Kalleboll-mask, som kan liknas vid en tvättbjörnsmask. Spelare i Kalleboll kan när som helst under spelets gång skapa en ny regel och välja om motspelarna ska få kännedom om regeln eller inte. En annan viktig komponent i Kalleboll är att samma regel inte får användas två gånger.”

  Källa; http://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/Kalle_och_Hobbe

  • Karin skriver:

   Mycket anarkistiskt och trevligt! Den enda svårighet jag ser med Kalleboll är hur man ska kunna komma ihåg om man använt en regel tidigare eller ej. Men då kan man ju förstås skapa en regel om att just den regeln får återbrukas.

 13. Musikanta skriver:

  Av cricket förstår jag ingenting. Var med en grupp flickor från min internatskola i England någon gång i början på 50-talet. Matchen höll på när vi kom dit och när vi gick hem fyra timmar senare (det var efter lång tid i alla fall) höll den fortfarande på. Sen dess har jag aldrig sett någon cricketmatch. Bra initiativ i alla fall med gemensamma regler!
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Och om du hade återvänt nästa dag hade de säkert hållit på då också! Kricket är ett gåtfullt spel som troligen handlar om mycket annat än själva spelet. Ett sätt att finnas på samma plats och umgås, verkar det som, med kricket som förevändning.

Kommentarer är stängda.