Segelmakarens fingerborg

När jag sytt i motspänstiga material (tänk kraftigt fåtöljöverdrag) har jag ibland undrat vad proffsen använder för fingerborg. När man syr presenningar, till exempel, eller segel? Idag sker sådant med kraftiga maskiner, men det har det väl inte alltid gjort. Häromdagen fick jag svaret på min fingerborgsundring. Så här ser segelmakarens ”fingerborg” ut.

segelmakarens fingerborg

Och var, undrar jag förstås nu, var kan jag skaffa en sådan? Sybehörsaffärerna lär inte ha dem och den som vi ser på bilden är inte till salu. Den har tillhört segelmakaren John Sommarström på Åland och finns nu hos segelmakarens barnbarn, Kurt Skogberg.

segelmakarens säck

Den ligger i en fin säck med segelmakarens alla redskap. Segelmakaren har själv målat säcken med de viktigaste redskapen. De nordiska flaggorna är med. Men vad heter båten och är det rentutav en fyrmastare, månne?

nålHär är asken med den trekantiga vassa nålen som gjorde det möjligt att skära igenom det starka segeltyget. I alla fall om man tryckte på ordentligt med den där fiffiga fingerborgen som inte är någon fingerborg utan troligen heter något helt annat. Det glömde jag att fråga om, för jag blev så förtjust i den där smarta konstruktionen.

Om man vill läsa mer om segelmakare Sommarström kan man göra det här.

Det här inlägget postades i Att resa, historia, Livet och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

19 svar på Segelmakarens fingerborg

 1. Karin på Pettas skriver:

  Ser man på!:)
  Farfar hade nog flera ”fingerborgar” för det finns åtminstone en på Sjöfartsmuseet i Mariehamn också. Dit ska du gå nästa gång du kommer till Åland. Många härliga saker att upptäcka där.
  Även hos oss hänger en sjömanssäck med namnet på samma fartyg som hos Kurt. Moshulu. Farfar gav en sådan säck till alla sina barn. Jag minns fortfarande när han satt hemma hos oss och gjorde den klar som nu finns hos mig.
  Härligt och igenkännande!

  • Karin skriver:

   Vilken trevlig idé att ge sina barn en grundutrustning för ett yrke! Och fint målad med båten och flaggorna, en riktig kulturskatt. Sjöfartsmuseet skriver vi upp på listan för nästa Ålandsresa.

 2. margaretha skriver:

  Har du frågat en tapetserare?
  I min ungdom fanns det flera skeppsbutiker på Skeppsbron, där köpte jag segelduk (av den gamla sorten) en gång. Om butikerna finns kvar – vilket jag tvivlar på – så kanske de vet.
  Så finns ju alla fantaster som bygger båtar, som de såg ut förr i världen – de måste ju veta. Men var man hittar dem, vet jag inte.
  Margaretha

  • Karin skriver:

   Tapetserare är nog ett bra tips, de kämpar ju dagligen med sådana där tjocka tyger. När jag klädde om en fåtölj för ett par år sedan försökte jag med allt möjligt, till och med tjocka handskar, men det blev ju för klumpigt. Det var tur att tyget var mörkrött, för det blev en rätt blodig hantering det hela…

 3. Karin på Pettas skriver:

  Undrar om du inte får tag på en segelmakarhandske i välbeställda marina affärer?

  Barnen var vuxna när de fick varsin sjömanskasse och farfar gjorde dem på sin ålders höst när han mönstrade av vid sjuttio årsåldern. Och inte bara barnen, det är många på Åland som har ett liknande minne av honom.
  Men ett av barnbarnsbarnen har tagit upp tråden och blivit segelmakare i Norrtälje. Ett av alla frön som såddes var grobart i alla fall. Men vi har det nog alla i oss på ett eller annat sätt, detta med sömmandet.
  Passande nog kallades farfar till Sömmarström:)

  • Karin skriver:

   Segelmakarhandske låter som den rätta beteckningen på ”fingerborgen”. Tack! Då kan jag fråga efter en sån med lite större chans att bli förstådd.

 4. Skogsgurra skriver:

  Harry Martinson har ett bra avsnitt om sin segelhandske i Vägen till Klockrike. Inlandsbönderna är lite misstänksamma mot den där konstiga figuren som tydligen arbetat för en mäktig herre som de trodde hette Ossian. Segelhandsken var de särskilt intresserade av. Sök upp och läs! Okunnighet och misstänksamhet i skön förening.

  • Karin skriver:

   Ocean?

   Ska leta i bokförrådet. Nog måste väl den boken finnas någonstans?

  • Skogsgurra skriver:

   Närmare bestämt i kapitlet som heter just Ossian.
   Där tror bönderna att segelhandsken är en slagring. De hade hört att man slogs med slagring hos Ossian.

   Slagring är detsamma som knogjärn. Och eftersom svärmor Karin nyttjade knogjärn under sina år i Lappland (fanns inte pepparspray på den tiden) så känns det som om någon sorts cirkel slöts i och med det.

 5. Olgakatt skriver:

  Det är fascinerande med alla speciella hjälpmedel i olika hantverk. Somligt var så klurigt redan för längesedan att det inte behövt utvecklas alls, egentligen. För några år sen var jag på en wollen mill i Skottland där man då ännu ruggade plädarna i de finaste kvaliteterna med tistlar, annat ansågs inte duga! F ö Skottlands nationalblomma, men om det är av den anledningen vet jag inte.

  Många av verktygen och attiraljerna är ju dessutom fantastiskt vackra. Den aspekten har man helt tappat när det gäller moderna verktyg.

  • Karin skriver:

   Beprövad kunskap, kan man nog säga om tistlarna i Skottland. Som strutsplymerna som Volvo använder för att få fram dammfria ytor innan sista lackeringen. Lär vara oöverträffade. Och vackra är de ju, liksom många gamla verktyg. Jag har några fina gamla penslar för ådringsmålning och själva borsten är gjord av grävlingsvans, tror jag. Den är i alla fall svart och vit på det sättet. Och handtaget är vackert snidat. VAR har jag den borsten? Måste försöka ta en bild.

 6. Karin på Pettas skriver:

  ….och jag har vävarkarda om du behöver rugga filtar;)

  • Karin skriver:

   Så bra, ifall jag skulle råka väva någon filt! Fast risken är liten, med tanke på att jag inte kan väva och inte har någon vävstol…

 7. LupusLupus99 skriver:

  Karin det är bara att googla på Segelmakarhandske så
  får du upp butiker som säljer sådana.

  Bl.a. Watski säljer, de har två butiker central i Sthlm:

  Pampas Marina AB
  Pampas Kundcenter, Karlbergs strand 4L

  Captains
  Kommendörsgatan 26

Kommentarer är stängda.