Man kan inte äga en katt…

Pigeon fitted with a camera

Säg omelett!

Duvor har i alla tider använts för att ta sig fram i riskabla sammanhang, som budbärare i krig, som transportörer av mikrofilmer och annat. Eller rentav som spionfotografer.

Så det är klart att man blir misstänksam om det dyker upp en fågel med någon elektronisk manick på ryggen.

En egyptisk fiskare i närheten av Quena upptäckte en vit stork med ett mystiskt föremål. Kanske en spionutrustning från någon ovänligt sinnad nation? Bäst att fånga in den och få det undersökt.

menes1

Så gick det till när den franska storken Menes hamnade i finkan i Egypten. Fiskaren som blivit fundersam, fångade in Menes och överlämnade honom till den lokala polisstationen.

Menes är utrustad med en radiosändare för att det ska gå att följa hans väg under flytten mellan Afrika och Europa, liksom många andra fåglar som hjälper forskare världen över att förstå migrationsmönstren.

På polisstationen blev man förstås oroad. Kunde det rentav vara en liten bomb? Eller troligare en spionutrustning. Förståndigt nog kallade man på en veterinär, som kunde förklara hur det hängde ihop och han kunde också identifiera både Menes och den franska forskargrupp, som svarade för sändaren.

menesMenes placerades i egen cell, i väntan på att den statliga åklagaren skulle fatta beslut om frigivning.

Episoden fick journalisterna att börja leta efter berättelser om spionerande djur. Ett dyrt fiasko i den branschen är CIA:s försök att använda katter, med inopererad utrustning för avlyssning. Tanken var att de skulle slinka in i Kreml, kanske hoppa upp i Chrusjtjovs knä och på så sätt avslöja hans innersta tankar i samband med Cubakrisen.

kitty

Men när man testade prototypkatten, ”Acoustic Kitty”, blev hon tyvärr påkörd av en taxi och man lade ner projektet. På något sätt kom det ut vad som hade hänt och upprördheten blev stor bland kattvänner. CIA:s tekniska direktör, Robert Wallace, lugnade dem med att berätta att katten hade opererats framgångsrikt och befriats från utrustningen och skulle få ett långt och lyckligt kattliv med statlig pension. Projektet övergavs inte på grund av Kittys olycka, försäkrade Wallace, utan helt enkelt för att det inte går att träna katter så som man hade tänkt sig. Katter gör nämligen – surprise! – lite som de vill.acoustic kitty

Men! Tänk om de hade frågat mig i stället. Det hade jag kunnat berätta för dem gratis och då hade man kunnat spara in projektets 20 miljoner dollar, vilket är 156 miljoner dollar i dagen penningvärde.

Det här inlägget postades i Att resa, Livet och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

15 svar på Man kan inte äga en katt…

 1. Karin skriver:

  Så mycket onödiga pengar för det som är fullständigt självklart!
  En katt avgör själv om den vill bli spion eller inte
  Stackars Menes…tur att det gick bra i alla fall:) Det är inte alla storkar som får vara med om dylika äventyr. Undrar vad den berättar för sina vänner senare och om de överhuvudtaget kommer att tro på historien-”ha, nu hittar du på igen”.

  • Karin skriver:

   Det visar sig när jag kollade upp fortsättningen på Menes historia att den slutade sorgligt. Snart efter att han släppts ut ur fängelset fångades han på en ö i Nilen. Denna gång för att bli mat åt öborna. Så han fick aldrig chansen att berätta för kompisarna om sina äventyr.

 2. Kicki skriver:

  Katter lägger sig ju med förkärlek på det man håller på med, tidningen man läser eller tangentbordet man skriver på. Så tanken att låta en katt vara spion var ganska naturlig egentligen. Men utan kattens samtycke ogenomförbart.

  • Karin skriver:

   På något sätt känns metoderna välbekanta. Det där med att ta sig in på ställen man inte har tillträde till för att ta reda på hemligheter. Det är väl det NSA gör idag.

 3. Skogsgurra skriver:

  Delfinerna verkar slippa från det där farliga jobbet iaf. Ersätts av undervattendrönare.
  http://grist.org/list/the-navy-is-laying-off-most-of-its-trained-spy-dolphins/

 4. Britt skriver:

  Den här dikten har jag haft på en liten anslagstavla i alla år. Undrar vem som skrev den, för inte var det jag själv i alla fall.

  Man kan inte äga en katt
  (De finns dom som tror att man kan)
  Man kan inte äga ett träd
  (De finns dom som tror att man kan)
  Man kan inte äga ett barn
  (De finns dom som tror att man kan)
  Detta är mycket viktigt att veta – om kattor,
  om träd och om barn

 5. Karin skriver:

  Bernt Rosengren är det. Inte jazzmusikern utan poeten och skribenten Bernt Rosengren. Det var den dikten jag tänkte på när jag valde rubrik till inlägget!

Kommentarer är stängda.