Kan man bada varje dag?

”Kan man bada VARJE DAG på sin semester? Inte bara dom soliga dagarna när vattnet är varmt och tillfället passar. Här gäller det att hitta en pöl varje dag att doppa sig i, i ur och skur. Jag utmanar alla som vill vara med.” Så skrev Ulrika den 12 juni och då kunde hon ju inte veta att det skulle bli den sommar det blev – en sommar då det är svårt att INTE bada varje dag.

Vi som antog utmaningen har rapporterat, med bildbevis, om våra dagliga dopp, tipsat om badplatser och redovisat badtemperatur. Mest imponerande är Ulrika i bikini och yllemössa i en fjällbäck, med en badtemperatur nära noll.

sandbotten5

Plötsligt drar molnen bort och ser ut som en bergskedja i fjärran.

mamma på händerna

I går var det regnigt och lite motigt, så jag sköt på badandet tills det plötsligt blev strålande väder och riktigt lockande att hoppa i. Det blev ett dopp vid en av barndomens badplatser, för lite variation. (Badargruppen har redan sett min vanliga badplats ur alla tänkbara fotovinklar.)

Och sedan hittade jag en bild av min spänstiga mamma vid samma strand – apropå det där med dubbelexponering som jag skrev om i förra inlägget. Spänstig som sjutton är hon, även i femtioårsåldern.

Badstranden är långgrund och barnvänlig, men man ska se upp med en sten som ligger under vattnet en bit ut, precis där man kan börja simma, så att man inte slår i knäna i den.

haj

Och apropå badrisker har tidskriften Vagabond publicerat en lista på farliga stränder och goda råd om hur man ska nalkas dem.  Vid Bolinas Beach i Californien finns det hungriga hajar. Vagabonds råd är:

”Simma inte i skymning, gryning eller på natten. Ha inte på dig smycken som glittrar. Simma inte ensam och gå aldrig i vattnet med ett öppet sår.”

Hur vore det med: ”Välj en annan strand”?

Det här inlägget postades i Livet och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

13 svar på Kan man bada varje dag?

 1. Vad kul att du skriver om badutmaningen!
  Den här sommaren har verkligen varit som gjord för mycket bad! Jag hörde i början av min semester talas om en tjej som bestämt sig för att bada i 100 sjöar under ett år och det är en helt annan utmaning! (Det ska finnas en artikel om henne i ”Lantmännen”, ”Skogen” eller liknande tidskrift.)
  Den här sommaren har annars varit helt ljuvlig tack vare alla extra bad, som jag normalt inte skulle ha gjort – trots vackert väder! Att jaga en badplats under färden från Åre hem till Knivsta blev en utmaning i sig, man blir lätt lite kräsen. En värdig sjö var ju Storsjön såklart!

  • Karin skriver:

   Väldigt kul med denna badsommar, för även om den varit badvänlig skulle det nog inte blivit lika många bad utan ditt projekt. Mycket bra!

 2. Pysseliten skriver:

  Coolt med din spänstiga mamma förresten! Min mamma är också av det virket, jag har en bild när hon står i split på en strand. Ack ja, jag klarar nog av att stå som en krabba om jag anstränger mej.

  • Karin skriver:

   Jag tänkte länge att jag skulle följa hennes exempel, men så glömde jag bort det på något sätt. Men på en yogavecka för ett par år sedan lyckades jag i alla fall stå på händerna en stund. Alltid något.

 3. (försvann min första kommentar?)
  Oh well, jag skrev bara att jag hört talas om en tjej* som badat i 100 sjöar på ett år och att det ju är en helt annan utmaning, men att jag ändå badat mer än jag troligen skulle gjort annars – trots soliga varma dagar!
  Vissa dagar har jag inspirerad av tjejen försökt bada i så många sjöar som möjligt och att under vägen hitta badplatser har varit lite av en utmaning i sig. Storsjön mellan Åre och Knivsta var stort för mej! Det var så blåsigt och kallt att resten av familjen stannade i bilen.

  *Det finns en artikel om henne i Lantmännen eller SKOG eller liknande tidning.

  • Karin skriver:

   Jag tror det beror på om datorn känner igen dig som kommentatös eller ej. Ibland är det något som är olika från förra gången och då måste adminfunktionen (i det här fallet jag) okeja din kommentar.

 4. Pysseliten skriver:

  NU har jag skrivit en snutt jag med! Men nu är klockan så mycket och det är hög tid för dagens första dopp!

 5. Musikanta skriver:

  Även jag fick några salta dopp när jag var och hälsade på barnbarnen på Öland för några veckor sedan.
  Jag har läst igenom alla dina inlägg sedan grodan och dess meny, men Blogger strular hela tiden så att jag inte kan kommentera. Jag blev helt förvånad över att jag överhuvudtaget kom in nu. Det kommer hela tiden bara upp en sida om att adressen inte är tillgänglig. Fullkomligt hopplöst.
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Men? Hoppas det inte är permnent. Och jag som inte ens har Blogger utan WordPress. Trevligt i alla fall att ha dig här nu!

 6. Nilla skriver:

  Välj en annan strand, låter absolut som det bästa rådet.

  Själv har jag legat i blöt i Medelhavet en vecka alldeles nyssens, och det är inte heller dumt. Annars har det, den fina sommaren till trots, inte blivit mycket badat för mig. Får jobba på det till nästa sommars planering. Det där med att stå på händer också, jag är ju femtio, och alltså finns det inga ursäkter.

Kommentarer är stängda.