Gult är fult…

Nejdå, gult är inte fult, det är helt OK i rätt sammanhang, men inte på Stockholms slott.slottet brunt

Debatten verkar aldrig ta slut, men nu ska det i alla fall provmålas i en ”gulrosa” ton. Jag tror (hoppas) att det är en omskrivning för en nyans som liknar den nuvarande, men som är lite ljusare och kanske lite mer åt persika. Det skulle funka. Många tycker i stället att slottet borde vara gult.

Men om man vill att slottet ska harmoniera med omgivningarna och att det ska ”hänga ihop” som byggnad bör det ha en ljus brunrosa färg som matchar stenarna i de nedre delarna av byggnaden. De är redan rätt dominerande och skulle slottet i övrigt bli gult kommer de att dominera ännu mer. Och helheten, samspelet med byggnaderna kring Mynttorget och Riksdagen skulle gå förlorad. I stadshuset ser man det snarast som en fördel om det inte harmonierar. Finansborgarrådet Sten Nordin vill att slottet ska ”poppa upp”.

Jag undrar hur den gula färgen skulle klara stockholmsluften. Ett ljusbrunrosa slott tål att bli lite solkigt med åren. Ett gult slott gör det inte.

isabellafärgat sto med föl

Vikipedia illustrerar isabellafärgad med ”isabellafärgat sto med föl”. Fin färg, men kanske lite ohistorisk.

Kanske är det Isabellafärgad man ska satsa på, som enligt svensk uppslagsbok är: ”en brungrågul färg, liknande mjölk-blandat kaffe, uppkallad efter drottning Isabella av Spanien el. efter ärkehertiginnan Isabella, som lovat att icke byta linne, förrän Granadas, resp. Ostendes belägring lyckligen avslutats.” (Jo, samma historia berättas om två olika Isabellor.)

Om inte Sten Nordin passar sig kan han få en smutsgul färg uppkallad efter sig, om han lyckas driva igenom sin gula linje. När slottet hunnit bli lite lagom smutsgult och trist och alla retar sig på det, kommer man att kalla det Nordingult.

Det här inlägget postades i färg, historia och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Gult är fult…

 1. Karin på Pettas skriver:

  Jag tänkte genast på Isabellafärgat slott innan jag kom så långt i ditt inlägg att jag såg att även du har gjort det:)

  • Karin skriver:

   Visst är det lite förvirrande med isabellafärgen? Om jag skulle ha ett vitt linne på mig lika länge som det sägs att Isabellorna hade det, skulle det inte bli så där vackert ljusbrunt som hästmamman med sitt föl. Smutsgrått, skulle det bli. Men just den där fölfärgen skulle nog passa på slottet.

 2. margaretha skriver:

  Jag röstar för rött med vita knutar!
  Margaretha

 3. Olgakatt skriver:

  Gult är OK i många sammanhang men min första association är ändå alltid pestfärgen. Än idag märks ”infekterat” med gul färg inom sjukvården. Yrkesskada?
  Nä, Stockholms Slott ska kanske inte vara gult men en ljusare nyans än dagens skulle kanske lätta upp ”klossen” litet. Nog har Stockholm årskilliga hus som är mycket vackrare.
  Sen bryr jag mig mer om vad man gör med Slussen.

  • Karin skriver:

   Intressant att gult fortfarande är petsflaggans färg i sjukvården!

   Jag håller med dig om att det inte är så himla viktigt med färgen på slottet, man vänjer sig nog oavsett. Och jag ser ju hundratusen gånger hellre att Nordin får sin gula slottsfärg än att han får sin vilja igenom när det gäller Slussen.

 4. LupusLupus99 skriver:

  Jag skulle gärna se att slottet fick en lite mer rödbrun färg lite åt tegelfärgad.
  Ungefär som Versailles (som visserligen har en tegelfasad på vissa delar).

  • Karin skriver:

   Tror du inte det blir lite rörigt? Om slottet låg för sig själv, som Versailles, kanske, men mitt i stan och med den klossiga utformningen och alla stenpartier och sånt? Det är det som fått mig att landa på något ton-i-ton-aktigt som smälter in, så gott det går.

  • Karin skriver:

   Eller jo, med en någorlunda ljus tegelfärg blir det ju rätt likt den nuvarande färgen, fast lite varmare och livligare. Kanske den där brunrosa nyansen jag menar?
   versaille

Kommentarer är stängda.