Funkar!

Funkar! Eller vonkar som treåringen säger och jag är lika glad som han brukar bli när något ”vonkar”.

skannern finns inteMin skanner och jag har haft lite problem. Eller skanner och dator, om man ska vara exakt. Mestadels vill de inte veta av varandra och om de någon gång erkänner varandras existens blir det ganska klent resultat. Det gäller framförallt när jag försöker scanna diabilder eller gamla negativ.

Men nu tror jag att jag har knäckt koden. Det hela är mycket ovetenskapligt och handlar om att låta skannern krångla lite grann, men inte för mycket. Den klarar två diabilder i storlek 6 x 6, men inte fler. Visserligen är utrustningen som finns för ändamålet anpassad för fyra bilder åt gången, men då vägrar skanner. ”Kan inte känna igen mediatypen”, säger den, eller något åt det hållet. Men två bilder i taget går bra och det är helt OK för mig, som hade givit upp om skannadet överhuvudtaget.

Och då vet jag ju vad jag ska göra under de långa mörka vinterkvällarna framöver. Undrar hur många diabilder och negativ det finns i det hus som vi tog över efter mina föräldrar (eftersom det inte stod i mänsklig makt att tömma det). Ett par tusen?

Men jag börjar nog med några egna dior som jag hittade längst bak i en pärm. Tydligen något jag skickat hem till mina föräldrar en gång i tiden, från Östafrika.

Då ska vi se, vad kan detta vara?gamla stan msa Jo, det är ju gamla stan i Mombasa, kring 1970. Vad glest med folk det är! Barärmat och barbent var ganska vanligt på den tiden, både bland afrikaner och européer.

Det här inlägget postades i Att resa, historia, Livet och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Funkar!

 1. Karin på Pettas skriver:

  Diabilder!? Fantastiskt om man kan scanna dem….
  Det blir spännande att titta in här i framtiden, helt säkert.
  Undrar var jag har alla diabilder? Hmmm….

  • Karin skriver:

   Det tar lite tid, särskilt om man vill ha hyfsad kvalitet på inskanningen, så tänk dig för! Men roligt är det ju, så det är svårt att låta bli.

 2. piafia skriver:

  En sådan vilsam blogg! Man ser bilder till berättelserna. Förutom fotona du visar! Tackar!! /pia

 3. Musikanta skriver:

  Menar du att det bara går att lägga diabilder direkt på scannern så det blir foton? Fantastiskt. Jag har två askar som står bredvid mig och väntar på att något ska göras med dem. Jag ska genast försöka.

  F.ö. har jag hållit på att bli galen på Blogger eftersom jag inte kommit in vare sig på min egen eller andras bloggar förrän tredje eller fjärde gången jag försökt. Det är lite bättre nu, kanske det beror på att folk har slutat semestern…

  Sen när har skrivit färdigt en kommentar så går det inte att publicera den utan det kommer upp en ruta om att jag måste logga in på Blogger igen och uppge mitt lösenord. Jag har lärt mig att spara kommentaren numera. Så därav kommentartorkan i sommar.
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Men så frustrerande med en krånglande Blogger-funktion! För hur det än är, man blir ju bortskämd med att det ska fungera.

   Jag kanske ska lägga ut en mer pedagogisk skildring av hur jag lyckades överlista skanner så att den även kan skanna diabilder. Det är inte alla skanners (scanners/skannrar?) som har den funktionen, men om de har det, finns det en särskild ram att lägga negativ och diabilder i.

Kommentarer är stängda.