Oväntat besök

En morgon möts jag av en oväntad syn. En stor giraff på väg in i vardagsrummet. Eller nej, den hade stannat upp i sin rörelse och jag fick tid att studera den noga. Jag åt frukost, städade lite, betalade räkningar, ringde några samtal och giraffen stod där hela tiden, alldeles still. Det handlar förstås om Slussenombyggnaden, som fortfarande är ett projekt som det råder oenighet om och där det formella klartecknet ännu inte har givits. Ändå håller byggnationerna på för fullt, med jättestora kranar, slangar, sladdar, byggbråte och buller. ”Förberedelser.”

Opinionen är stark mot det som den nuvarande politiska majoriteten i Stadshuset tänkt sig. Själv tycker jag att den alternativa ”Plan B” verkar vettig: en renovering och uppfräschning inom gällande stadsplan, med bättre terminaler för pendlarna. Och jag instämmer helt i Skönhetsrådets invändningar mot Stadshusets så kallade ”Nya Slussen”: ”Med mer än fyrtio års erfarenhet från Sergels Torg vet vi idag vilka upplevelsemässiga problem ett fotgängarplan under upplyft fordonstrafik skapar. Dessutom är det utblickarna mot Mälaren och Saltsjön från en högre nivå som utgör Slussens särskilda lockelse, inte vyerna mot Centralbron, tunnelbanebron och den nya huvudbrons undersidor.”

kran

Och för övrigt retar jag mig på att denna jättekran bara står där. Stilleståndskostnaden för en sådan där monstermaskin, per timme, måste vara gigantisk.

Det här inlägget postades i Debatt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

13 svar på Oväntat besök

 1. Olgakatt skriver:

  Som enbart besökare i Stockholm med förhoppningsvis oförstörda ögon håller jag fullständigt med dig.
  Senaste årets kaos vid Slussen inger dystra känslor inför vad som komma skall om ingen i beslutsmässig ställning tar sitt förnuft till fånga och sätter stopp för förstörelsen.
  En del av alla pengar man bokstavligen kastar i sjön kunde man använda till att renovera Katarinahissen!

  • Karin skriver:

   Ja, verkligen, varför gör man inget åt Katarinahissen! I ”Plan B” är det den första åtgärden, att sätta hissen i brukbart skick.

   • margaretha skriver:

    JA! med polletter för fem öre, som man köper i en automat på hissens västra sida OCH en hisskonduktris i uniform, som sser till att man stoppar polletten i hissens bössa!!
    Margaretha
    inte bara nostalgisk
    utan även sentimental

    • Karin skriver:

     Jag skulle kunna tänka mig den moderniserade och EU-anpassade taxa som gällde innan de stängde: en guldtia, eller en Euro. Och de uniformsförsedda hisskonduktörerna och -triserna kom alla från en förtjusande eritreansk familj. Bara den kommer igång! För oss som bor kring Mosebacke är det väldigt opraktiskt att den inte fungerar.

 2. margaretha skriver:

  Håller naturligtvis med Olgakatt – även om det är länge sedan jag besökte Slussen, så bär jag med mig bilder från barndomens Slussen. Jag bodde på Södermannagatan och reste varje dag via Slussen till skolan på Karlavägen. Naturligtvis vet jag ju att dagens Stockholm inte ser ut som mina minnesbilder av sta’n, men nog vore det helgerån att avlägsna sig ännu mer från originalet.
  Margaretha
  den nostalgiska

  • Karin skriver:

   Jag hoppas verkligen att någon begåvad grävande journalist lyckas klarlägga beslutsgången för detta galna projekt. I stället för att renovera/bygga om en fungerande lösning till rimlig kostnad ska man lägga ner fantasibelopp på en sämre lösning. ”Beam me up”, tänker jag ibland, ”there is no intelligens left on this planet!”

 3. Cecilia N skriver:

  Jag gick idag förbi nedanför giraffen och följaktligen ditt fönster och funderade på vilket hus du bor i.
  Bror din med fru verkade inte förstå frågan nu när jag ställde den.

  Grattis på födelsedagen!

  • Karin skriver:

   Inte under Stomatol-skylten och inte under Coca-Cola-skylten till vänster om den, men i nästa hus till vänster, med Wallenstam-skylt på taket, nära Mosebacke-etablissemanget. Berätta det för Hyttis och brorsan om han glömt det!

   Synd att jag inte var hemma för då hade jag kunnat ropa in dig!

   • Cecilia N skriver:

    Jag hade gärna ringt upp till dig (om jag haft ett nummer) och bett dig vinka i fönstret.
    Men jag var på väg till en dejt vid Katarinakyrkan redan, så en dejt på vägen hade varit opraktiskt och lite oartigt.

    Missade ditt hus, men tog trappan till vänster om garaget som kommer upp till din gata. (Minns inte namnet på mannen som gett den sitt namn. Lindberg?)

   • Cecilia N skriver:

    Nu har jag kollat på googleearth. Med tanke på giraffens placering i bloggen och på plats när jag var där så trodde jag det var det mindre huset mellan stomatol och coca cola.

 4. Nilla skriver:

  Giraffen är nog paralyserad av den fantastiska utsikten. Det skulle jag vara. Kommer den förändras mycket av den tänkta ombyggnationen?

  • Karin skriver:

   Jag tror att den var arbetsskygg bara. Eller felplanerad, som så mycket annat i detta projekt.

   Vår utsikt kommer nog inte att påverkas nämnvärt, men nerifrån Slussplan blir det inte lika trevligt, utan precis som Skönhetsrådet skriver, en fråga om att promenera omkring nedanför de stora trafiklederna. Eller fika på det planerade café, som ska ligga under den åttafiliga bilvägen.

Kommentarer är stängda.