Lättlagat vid akut tårtbrist

Den där fruntimmersveckan försvann fortare än en löning och bara två tårtor hann jag med, men å andra sidan de viktigaste. En på Margaretadagen, då familjens Margaretor för en gångs skull var samlade. Då äter man lämpligen en jordgubbstårta med jordgubbar från närområdet. Det höll på att inte bli några alls, eftersom jag vägrar att köpa importerade jordgubbar i juli. Jag frågade försäljaren utanför ICA varifrån de kom. ””Soléron” svarade han. Hmm, låter italienskt tänkte jag, men så upptäckte jag lyckligtvis att det stod Sollerön. Mycket goda och de fungerade bra ihop en lite förstärkning i form av nylagad svartavinbärssylt. Och på Kristinadagen är det dags för hallon.

katatrofkristina

Det här är en kombinerad Emma- och Kristinatårta. Den heter Kristinas katastroftårta och kom till när någon Kristina upptäckte att det var hennes tur att fixa finfika till jobbet. Hon rev i all hast lite mandelmassa och blandade med ägg, och så skjuts in i ugnen i fem minuter. Det blev en tunn tårtbotten som hon delade i två, lade något smarrigt emellan och ovanpå = succé. Den aktuella katastroftårtan har hjortrongräddfyllning och vispgrädde med hallon och hjortron ovanpå. Det går åt 1 hg mandelmassa till ett ägg och så gör man så stor botten man behöver, i det här fallet 2 hg mandelmassa och 2 ägg. Det går självklart bra att mala mandel och blanda med socker och ägg också. Receptet fick jag av syrran som heter Kristina, egentligen.

Grattis i efterskott till alla Saror, Margaretor, Emmor, Kristinor, Johannor och Magdalenor!

Det här inlägget postades i Att resa och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Lättlagat vid akut tårtbrist

 1. margaretha skriver:

  Men käre tid, är dina hallon ätfärdiga?
  Sollampa och dropp?
  Margaretha
  vars hallon så
  smått börjar
  rodna

 2. Kicki skriver:

  Bottnen till katastrofen kan man ju ha på lager i frysen ( om man skulle vara sån), sedan laddar man den med grädde och den frukt man hittar.

 3. Pysseliten skriver:

  Så himla bra! Glutenfri och mjölkfri dessutom! Ska testas och i vår familj har vi också ett antal fruntimmer att fira just den här veckan. Inklusive tvillingarna dårå som lyckades planera sin ankomst i tårtveckan!

  • Karin skriver:

   Bra planerat av tvillingarna, tycker jag. Fast den där tårtan kan ju komma till pass lite närsomhelst. Kan enligt syrran också kombineras med chokladmousse, eller vilken annan slags god och kalorikrik smet som helst.

Kommentarer är stängda.