Midsommar

Musikanta föreslår Midsommar, som lördagstema i dag, så det är ju bara att ta några bilder från gårdagshögen. Vi brukar samlas i tretiden här i Horndal, i bruksparken och trots det inte fanns minsta lapp eller affisch om detta i handelsboden eller på anslagstavlan i parken, kom det hundratals midsommarfirare. Har man tur stöter man på släktingar eller någon gammal klasskamrat i vimlet. Det hade jag och gjorde jag. ”Hur känner du honom?” förhörde mig ett av barnbarnen när jag pratat en stund med någon. ”Och hur känner du henne?” Efterhand går det upp för henne hur pass täta nätverk det kan finnas i ett gammalt brukssamhälle.

Det här är en grannlaga uppgift som kräver mångdimensionellt samarbete.åhej rest

Och som alltid var det ett besökande folkdanslag som uppträdde, den här gången från Holland. Tant Brun, tant Grön och tant Gredelin var med och tant Röd också. Samt många farbror Blå. Mycket spänstiga damer och herrar.

holländare2

Och tänk, ungarna ägnar sig med liv och lust åt hoppande grodor, raskande rävar, källarbackar och musikanter från Skaraborg! I en fullständigt förtjusande scen före firandet satt fem småttingar i rad i hammocken och övade på att sjunga ”Små grodorna”. Jo, jag skulle förstås ha spelat in.

Och apropå grodor så gick det årliga ankracet av stapeln med ovanligt högt tempo. Vattnet forsade fortare än det brukar och det blev lite ankanarki vid målgången. Med hjälp av målfoto fick man fram sju lyckliga vinnare och vi andra fick trösta oss med att ankorna samlat in 23 000 kronor till verksamheter för barn och ungdomar i Horndal.

ankanarki

Ja se det var ett finfint midsommarfirande. God midsommardag allihop!

Övriga lördagsbloggare finns under rubriken Lördagstema i sidhuvudet.

Det här inlägget postades i Lördagstema och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

6 svar på Midsommar

 1. Skogsgurra skriver:

  Midsommar! Starten på Bokhyttans verksamhet.

  Bokhyttan öppnar på fredag den 28 juni. Klockan 23.00
  http://sodrahyttan.se/bokloppis/pressrum_2013.html

  Från deras hemsida:
  Preliminära öppettider 2013 29 juni – 10 aug på helgerna (lö+sö) kl 10-16. Observera att vi bara har öppet på lördagen sista helgen.

  Invigning fredag 28 juni kl 23-01.

  För ytterligare information ring: Örjan 0587 – 620 25 eller
  Barry 0768 – 05 24 03 (boklämning)

  • Karin skriver:

   Ja, tack för tipset! Bokinlämning är ingen dum idé och borde ju ske innan man åker till bokhyttan och fyller på i hyllorna. Får fundera lite på logistiken där…

 2. Pysseliten skriver:

  Ankrace till förmån för ungarna i bygden! Vilken strålande idé! I Uppsala racear ankorna varje Valborg till förmån för lekterapin på barnsjukhuset. Vi brukar köpa flera ankor.

  • Karin skriver:

   Trevlig idé. Det gäller bara att hålla speldjävulen i schack. Barnbarnens grundinställning är att det är för att vinna som man köper ankor; det där med välgörande ändamål är lite för abstrakt verkar det som. De tycker att det vore väldigt välgörande om de vann en tusenlapp eller så.

 3. Kicki skriver:

  Kollade du om det varen färsk björk de klädde och skickade upp, det är hiskligt tungt. Eller gjorde dom ”riktigt” och återanvände en stång av gran?
  Nu åker vi till fäboden och ser till att stången kommer upp där också. Den har visserligen gått av ett par gånger så den liknar mest en fånig stolpe.

  • Karin skriver:

   Färsk och svajig björk i år också. Här kan den specialintresserade lära sig mer om majstångsmaterial, majstångsresningsceremonier i olika byar, mm.

Kommentarer är stängda.