Grattis Jenny!

I SVT:s Godmorron tipsar Yukiko Duke om tre bra böcker inför sommaren. Alla tre får fyra guldstjärnor.

Det är en novellsamling (eller egentligen två novellsamlingar) av Junot Diaz, författaren till Pulitzerprisbelönade Oscar Waos korta förunderliga liv. Den nya novellsamlingen heter Det är så du förlorar henne och ges ut tillsammans med en tidigare novellsamling Sjunk.

Nästa bok som Yukiko lovordar är Patrick deWitts Bröderna Sisters om två yrkesmördarbröder som reser västerut. Mycket udda ämnesval, kan man tycka, men i USA har den så klart sorterats in i sin speciella genre: Western Noir. Den verkar rätt rolig, trots det sinistra upplägget (det mördas tydligen en hel del, både i jobbet och på fritiden, så att säga). Tandborstning blir en symbol, både för samhällets framsteg och individens utveckling.

jennys bok

Yukiko Duke och Marianne Rundström samtalar om Jennys bok i SVT:s morgonprogram

Och så till en svensk debutant: Jenny Åkervalls Jag tjänar inte. Idel lovord för spännande intrig, trovärdiga inblickar i politikens och politikernas vardag. Grattis Jenny. Fyra guldstjärnor i mycket gott sällskap, måste man väl ändå säga!

Här finns lite mer att läsa om Jennys bok Jag tjänar inte.

Och hela klippet med Yukiko Dukes tips om sommarböcker finns här.

Det här inlägget postades i Att läsa, Böcker och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Grattis Jenny!

 1. Musikanta skriver:

  Jag ska genast beställa (för den finns naturligtvis inte inne) boken på vårt lilla bibliotek. Du har skrivit en så väldigt fin recension om den så man blir nyfiken.
  Kram
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Ja, lite ovanliga inblickar i världar som man annars inte besöker så ofta. Kul för Jenny att hamna i så celebert sällskap, tycker jag.

 2. Pysseliten skriver:

  Hon kan få mig att bli så sugen på att läsa böcker! Yukiko, alltså. Eller om det är boktips i allmänhet? Det här hjälpte, Karin!
  Förr läste jag mycket mer, nu blir det mest när jag är ledig. Jag vill läsa!

  • Karin skriver:

   Kan det bero på nätets frestelser, det där att man läser mindre nu? Förr skulle jag aldrig ha satt mig på ett tåg utan en bok, men nu händer det, i alla fall om jag har dator och modem med mig, för då kan man läsa (eller skriva) blogginlägg, e-post och annat.

   • Pysseliten skriver:

    Ja, det ligger något i det! Kan det vara dax att lära sig göra aktiva val? Jag är en typisk ”go with the flow” typ.
    (Jag gillar inte ”döda fiskar” uttrycket)

    Förresten har jag idag gjort en pakt med mig själv! Ingen frukostmarmelad och ingen latte på en månad. Det kommer bli svårt, men jag vet ju att det går om man ger sig den på det! Inget ”flow” där inte …

    • Karin skriver:

     Låter lite åt fakirhållet. I alla fall det där med latte. Svårt! Men annars är det å andra sidan ingen utmaning. Jag skulle ju lätt kunna låta bli att röka en månad. (Nej, just det, jag röker inte.) Ser fram mot rapporter.

 3. Musikanta skriver:

  Jag har just läst ut Mississippi av Hillary Jordan. En ovanligt stark läsupplevelse även om den är ruskig på sina ställen. Handlar om rasmotsättningarna i södern efter andra världskriget och vänskapen mellan en vit man och en färgad, som naturligtvis innebär komplikationer. Rekommenderas. Jag läser ganska mycket just nu – det går i vågor. Ser på teve gör jag däremot aldrig längre. (Let’s dance måste jag förstås se i morgon om jag kommer ihåg det.)
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Tack för spännande tips, ny och okänd författare för mig. Och har har TVn också hamnat lite i skymundan. Men datorn konkurrerar med läsandet, det gör den allt.

Kommentarer är stängda.