Galleri Fredag. Metall(missbruk)

Nilla fixar teman till Galleri Fredag denna månad och i dag är det Metall. Ett makalöst material som lånar sig till det mesta. Även missbruk. Som en byggnad av metall som stör vår utsikt. När jag försöker fotografera utsikten händer det ofta att jag måste avstå.

wfSkälet är en stor bländande metallkonstruktion som skickar reflexer rakt in i kamera så att övriga byggnader liksom störs bort.  (Redaktörn säger att det har hunnit bli en hel del bilder på den där utsikten ändå, men det hör inte riktigt hit.) Det är det så kallade Water Front-komplexet som verkligen inte är något lyckat tillskott till stadsbilden.

Så här ser det INTE ut, mer än på de säljande arkitekt-skisserna och specialvinklade bilder från dess första veckor.

wf2

Jag kan föreställa mig hur arkitektpresentationen lät, på ett ungefär: ”Tänk er en båtstäv som riktar sig ut mot Riddarfjärden, tänk er böljesvallet och vattnets mjuka former. Allt detta fångas i den visionära och djärvt nyskapande Stockholm  Water Front!”

Gör det väl inte, säger jag grinigt. Formen är vag och klumpig. Eftersom de där metallpinnarna snabbt blir smutsiga i innerstadsluften ser konstruktionen bara gråtrist och förfallen ut. Fast helt utan den charm som en gammal gärdsgård kan ha.

Den här bilden tog jag för snart två år sedan, innan den hunnit bli så där riktigt tråkgrå.  Jag försökte verkligen hitta en vinkel som skulle göra byggnaden någorlunda rättvisa. Den gör sig faktiskt bäst i gråväder. Ton i ton, liksom.wf4

Övriga fredagsgallerister finns i sidhuvudet under rubriken Galleri Fredag. Nästa fredag blir det

 

Det här inlägget postades i fredagstema. Bokmärk permalänken.

12 svar på Galleri Fredag. Metall(missbruk)

 1. Ja, vad ska man säga om det… Bäst i gråmulet :-)
  Ha en fin fredag!

 2. margaretha skriver:

  Dess existens har jag helt missat – kanske lika bra det. En av många fördelar med att vara en stockholmsemigrant. Fattar inte ens var den ligger.
  Margaretha

  • Karin skriver:

   Ingen förlust alls, kan jag garantera.

   Åt ena hållet skymmer den Stadshuset och åt andra hållet Klara kyrka. Jag tog min bild från Riddarholmen, precis framför Norstedts förlag.

 3. Musikanta skriver:

  Även jag har missat denna byggnad. Ska hålla utkik efter den nästa gång jag är i Stockholm.

  • Karin skriver:

   Bästa sättet att avnjuta denna arkitektoniska egendomlighet är från Centralbron, mellan Tegelbacken och Riddarholmen.

 4. Bra att du har skrivit in dig på widgeten, men det blev lite tokigt med direktlänken. Jag har gått in och redigerat det, så nu är det rätt på din länk!

 5. Pysseliten skriver:

  Från plattform 10 fattar man inte ens att det är en byggnad man ser.

  • Karin skriver:

   Sett från det hållet kan det bli en rätt skrämmande syn, kan jag tänka mig. Måste kolla när jag åker söderut härnäst.

 6. olgakatt skriver:

  Nä, den är inte snygg…..

Kommentarer är stängda.