Misslyckanden, framgångar och misslyckade framgångar

Idag har Nokolaj Gogol födelsedag, denna märkliga man som skrev med ett klassperspektiv som vore han en äkta trasproletär. Han måste haft en god inlevelseförmåga, för han kom själv från en burgen bakgrund med både polsk adel och ukrainsk överklass. Och tre hundra livegna i familjens ägo.

270px-Ploshad_sorochinskoy_yarmarki

Kanske var det kulturkrocken när han kom till S:t Petersburg som skärpte hans sinnen för statusjakt, intriger, fåfänga och maktmissbruk? Han hade svårt att finna sig till rätta. Han var en udda person redan hemmavid, men en udda person som räknades. Han längtade hem till det vänligare och mer kreativa klimatet i hembyn Sorochyntsi och den lilla staden Nizhyn där han gick i konstskola.

I S:t Petersburg försökte han sig på att bli skådespelare, men blev inte antagen. Han skrev en dikt om Tyskland som han gav ut på eget förlag. Den fick riktigt dålig kritik och Gogol gick runt och köpte vartenda tillgängligt exemplar av boken, eldade upp dem och svor att aldrig mer skriva poesi. Tur var väl det, för i stället fick vi verk som novellerna Näsan och Kappan och dramat Revisorn. När Revisorn först publicerades som bok skrev de konservativa tidningarna ner den; den var ju en träffande kritik av Ryssland och hur det ryska imperiet vansköttes.

330px-The_Government_Inspector_by_Nikolai_GogolDramat räddades på ett otippat sätt av tsar Nikolaj I, som tyckte den var rolig och såg till att den sattes upp på teatern. Han var ju annars beryktad för hårda tag mot kritiker och för sin extremt effektiva och hårdhänta säkerhetspolis.

Pjäsen blev en stor succé och alla tyckte som tsaren att den var en väldigt rolig rysk folklivsskildring.

Gogol blev så besviken att han lämnade Ryssland och bosatte sig i Rom i tolv år. Han hade ju tänkt sig att pjäsen skulle förändra samhället!

Frimärket med motiv från Revisorn gavs ut 2009, till tvåhundraårsminnet av Gogols födelse.

Det här inlägget postades i Att läsa, Att tolka, Debatt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

14 svar på Misslyckanden, framgångar och misslyckade framgångar

  1. Hyttfogden skriver:

    Oj då så snopet att ingen blev arg! Han ska få lite upprättelse i efterskott för nu minns jag att jag har sett hans Taras Bulba i en av bokhyllorna. Lägger i traven med ”böcker att läsa inom den närmaste tiden”.

  2. Krönikören skriver:

    Apropå Gogol så har jag läst din fina bok nu. Stort grattis till den! Jag tyckte mycket om den.

    Du ville ha synpunkter. Jag mejlar dem senare.

    • Karin skriver:

      Apropå Gogol… DET var ju väldigt smickrande! Ser fram mot synpunkter, gärna kritiska inför en eventuell svensk version.

      • Krönikören skriver:

        Du har fått ett mejl nu.

        Svar: Samma här, men ibland hinner jag inte. Sträcka sömmar, det är nog ett okänt fenomen. En fd kollega brukade prata om att vissa saker ”ser ut som de är dragna genom skithålet på en tax” – så även tvätten!

        • Karin skriver:

          Din ”hänga-tvätt-krönika” innehöll en hel del igenkänning, måste jag säga!

          Tack för klok och konstruktiv läs-respons!

  3. Musikanta skriver:

    Gogol hör till böcker som återstår att läsa – tror säkert jag har något ex i bokhyllan om jag letar. Intressant att få veta lite om honom. ”Revisorn” verkar ju inte så inspirerande förstås…
    Ingrid som är däckad sedan fyra dagar tillbaka med bl.a. hög feber och öroninflammation (!)…

    • Karin skriver:

      Men stackars! Öroninflammation också, vad jobbigt. Hoppas det ger med sig snart.

      Revisorn är sevärd som teater, men kanske inte lika kul att läsa – fast varför inte? Novellerna är väldigt bra.

  4. Karin på Pettas skriver:

    Ja, även jag har Taras Bulba i bokhyllan…måste nog göra någonting åt den, damma av den till att börja med
    Tack för intressant och lärorikt inlägg!

    • Karin skriver:

      Damma av är en god början! Taras Bulba är en spännande och ruggig historia, som gjorde Gogol till nationalhjälte i Ukraina. Kosacker och polacker – mycket dramatik.

  5. Pysseliten skriver:

    Ojoj så spännande, jag kände inte till Gogol. Men jag läste något småkul om ett frimärke igår. (Som jag heller inte kände till) Under de dagar som det inte finns någon påve tillsatt ges ett speciellt frimärke ut i Vatikanstaten (och Rom). Poststämplade sådana är mycket eftertraktade av filatelister. En reporter köpte några vykort för att skicka med dyrgriparna, men HANN inte köpa märkena och lägga på lådan innan det blev vit rök och frimärkena ogiltiga.

    • Karin skriver:

      Åååh, retfullt med påvefrimärket. Men det ostämplade kanske inte är helt värdelöst ändå? I alla fall inte i den egna historietraditionen.

  6. Olgakatt skriver:

    Själv ser jag fram mot nästa säsong av Metropolitanoperans uppsättning av Näsan som ska sändas Live in HD!

    • Karin skriver:

      Jag måste verkligen ta reda på var närmaste Metstransmittering finns. På små orter har det ju blivit väldigt populärt, men här i Stockholm vet jag varken var eller om!

Kommentarer är stängda.