En skiftning i kulören…

Svart, vit, brun eller beige? Jag ska villigt medge att jag haft fördomar mot svarta stränder. När resmålet Playitas invid Gran Tarajal först kom på tal protesterade jag. ”Men, där är det väl svarta stränder?!” Koll med resebyrån, som skickade en broschyr med ”gyllengula” stränder. Eftersom det inte fanns någon bild överhuvudtaget på just Las Playitas  kollade jag vidare efter upplysningar om Fuerteventuras stränder. Hittade en strandguide som noga anger var sanden är ”vit” respektive ”svart”. OK, svart sand, men tidpunkt och pris passade, annars är det ju inget man väljer i första hand. Vilket är rätt korkat.

dynerna

Så här ser det ut vid ”Las Dunas”, Dynerna, ett naturreservat med sanddyner söder om Corralejo.

Visst är det fint, fattas bara, man blir inte naturreservat hur som helst. Men inte är sanden vit, det är den inte. Ljusbeige, skulle jag nog säga.

playitasbeach

playitasstrandOch så här ser det ut vid Las Playitas. Den här stranden klassas oftast som svart. Det är den i alla fall inte. Gråbeige, kanske?

Förutom att det är billigare vid de ”svarta” stränderna finns en annan fördel som jag inte tänkt på tidigare. Man blir inte så bländad som man blir på de ljusare stränderna. Dessutom glittrar den här lite mörkare sanden på ett spännande sätt, som jag inte lyckades fånga med kameran.

Själva sanden är lika mjuk oavsett färg. Och det är ju inte så att den färgar av sig! Sand på fötter och handdukar funkar likadant oavsett om den är ljusbeige eller gråbeige.

Här har vi den fina ”lilla svarta” i Gran Tarajal i sin skyddade vik, med butiker och restauranger längs strandkanten. I fortsättningen tar jag gärna en vid, folktom strand, med lite mörkare sand, bara den är mjuk att gå på.

some would say

Det finns en bra guide till stränder och hotell på Fuerteventura. Den är gjord av en grupp tyskar som gillar Fuerteventura, men som tröttnade på resebyråernas oprecisa och skönmålande beskrivningar. De har kollat själva, de tar in uppgifter om var man kan hyra hus och lägenheter direkt, utan att boka via resebyrå. Enligt uppgift tar de ingen provision från uthyrarna, men det kan ju hända att de får en och annan gratisnatt, som tack för besväret. Det är de värda i så fall. Länk till bra infosajt om Fuerteventura.

Det här inlägget postades i färg. Bokmärk permalänken.

2 svar på En skiftning i kulören…

  1. Musikanta skriver:

    Har aldrig funderat över om sand är svart eller vit. På Mirrens ”egen” plage på Öland är sanden definitivt svartare än på Böda Sand, men den är lika härlig att ligga och sola på som där. Som sagt, svart eller vit sand, den fastnar överallt vilket som.

    • Karin skriver:

      Jag känner mig lite yrkesskadad, som f.d. färdledare, för vi drillades verkligen i att kunna rabbla alla stränders nyanser en gång i tiden. Tanken var god. Ingen ska bli besviken på att den tänkta gyllengula stranden i verkligheten är mera åt det obrända umbrahållet. Men egentligen spelar det ju ingen roll. Det hade väl varit en viktigare kunskap, egentligen, att sanden är lika skön, oavsett färg.

Kommentarer är stängda.