Men, har jag inte redan läst det här?

I mina morgonrutiner ingår att jag vacklar upp i halvfemtiden, när tidningsbudet väcker mig, dricker en kopp kaffe, läser igenom båda morgontidningarna och sedan somnar jag om. Ibland blir det rätt sömnig läsning och frampå dagen kan jag undra om en och annan absurd nyhet verkligen var en artikel, eller kanske bara något jag drömt.

same same

I morse blev det besynnerligare än vanligt, när jag var en bit inne i tidning nummer två. Jag fick en allt tydligare känsla av att jag läst samma sak alldeles nyss. Rentav samma formuleringar. Och bilder. Det är inte ovanligt att tidningarna använder samma bildmaterial, eller samma TT-nyheter, men det här var värre än det brukar vara. Mycket riktigt, vi har fått två  Svenska Dagbladet, men ingen Dagens Nyheter.

”Tja”, sade redaktörn,  ”det är ju precis som kulturministern och hennes man. Eller tvärtom. Dom hade två prenumerationer av Svenska Dagbladet, för att slippa slåss om tidningen vid morgonkaffet. Men så blev Ulf Adelsohn arg på något och sade upp sin prenumeration i vredesmod. Då konstaterade man på Svenska Dagbladets redaktion att man nog skulle bli läst ändå i det Adelsohnska hemmet.” Jag protesterade att det där väl ändå var hämtat ur P1:s satirprogram, men han vidhåller att han har andra och trovärdigare källor.

Det här inlägget postades i Att läsa. Bokmärk permalänken.

24 svar på Men, har jag inte redan läst det här?

 1. Kicki skriver:

  Grattis, det är ju en strålande utdelning. Tidningsutdelning alltså. Vi sa till slut upp alla prenumerationer för det var sällan det var någon tidning i lådan. Hur svårt kan det vara? så långt är det ut till skogsbrynet. Nu sitter vi med varsin dator vid frukostbordet.

  • Karin skriver:

   Inte ens lokalbladet i lådan? Det blir förstås mindre pappersmassa att göra sig av med i slutändan. Det har vi nämligen ofta problem med.

 2. Karin på Pettas skriver:

  Här sitter vi också med varsin dator och läser morgontidningarna. Som faktiskt uteblir ibland eller så får vi en ny gårdagens tidning, så det händer saker även på webben.

 3. Hyttfogden skriver:

  Jaa, å tända i spisen med!

  Tidningsholken här vid skolan brukar vara så full, så full
  och det tar ett tag innan den som ska tömma den, vem det nu är, kommer sig för. Och under tiden kan elementens raseri bryta ut och snö och regn hamna inne i holken och omvandla dagspressen till pappersmassa. Det kunde man ju tycka att massan lika gärna kunde ha förblivit massa och inte bli dagstidning – i alla fall när man läser Karlskoga tidning med dess ibland unika språkliga formuleringar.

  • Karin skriver:

   Men medge att det är bra med dessa lokaltidningar om man vill ha lite koll vad som händer i bygden och att den språkliga kreativiteten (destruktiviteten?) ibland är riktigt intressant.

   • Kicki skriver:

    Det är rätt bra att ha koll på dödsannonserna, kan bli lite pinsamt annans.
    Under de år vi hade någon av lokalbladen konstaterade vi att horoskopet och tvprogrammet var det som stämde bäst med verkligheten. Inbland vädret men aldrig nyheterna.

 4. Cecilia N skriver:

  Här har maken sagt upp tidningen då deras formuleringskonst ofta har mycket att önska. Dessutom till hög kostnad.

  Vips dök det upp ett ”extraerbjudande” som var 800 kr lägre för helår.
  ”Är det ett sätt att behandla stamkunder?” frågade sig maken och nappade inte på det heller.
  Så nu har vi bara stans månadsmagasin och en veckotidning att glo i, för lokaltidningens gratisupplaga på nätet är tämligen torftig.

  • Karin skriver:

   Ja det där är så irriterande. Som medveten konsument (och medborgare!) borde man idag ligga i ständiga förhandlingar med allt och alla. Avlyssnade en konversation nyligen där en äldre herre förklarade för en yngre att skatteverkets reaktion på ens deklarationen ska ses som ett förslag och att man aldrig ska nöja sig med utslag i första instans, inte ens andra. Vad han nu kan ha menat med det.

Kommentarer är stängda.