Trevlig helg, hörni!

Jag menar det verkligen. Det är så lätt att ropa ”God jul!” till höger och vänster och inget fel i det. Det är en vänlig och trevlig tillönskan. För min del innebär den en förhoppning om att allt fler ska lätta på gaspedalen. Strunta i lite till av mat, presenter och praktiskt. Träffas lite mer. Jag kom just hem från en trivsam träff hos en granne. Helt oplanerad, trevlig samvaro och inget mat- och drycktvång. Eftersom jag skulle köra bil blev det ingen glögg, inget vin utan kranvatten i finaste glasen. Perfekt. Jag som alltid glömmer att dricka tillräckligt med vatten.

När jag letar efter ett lämpligt julkort bland gamla godingar hittar jag först ett som jag inte alls förstår. Vad betyder det här. Vad har det överhuvudtaget med jul att göra? Jenny Nyström ritade, men varför?

jul1

Nästa bild känns mer relevant. Hoppas på lite skidåkning under julhelgerna.

jul5

 

 

Jag önskar er verkligen en trivsam och avkopplande helg, av valfritt slag. Sköna dagar,  trevliga julklappsböcker och lagom mycket mat på er allihop!

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

18 svar på Trevlig helg, hörni!

 1. margaretha skriver:

  Det var uppfriskande ojuligt, det där översta kortet!
  Önskar dig en perfekt helg – helt efter din smak.
  Margaretha
  som tar dagen som
  den kommer, och
  inte har den
  minstaste julplan

  • Karin skriver:

   Tack! Visst är det ojuligt det där kortet, men vad sjutton håller ungen på med? Kort nummer två är inte så julaktigt det heller och jag valde det för de fina damaskernas skull.

   Det låter som om du har en mycket bra julplan!

   • Kicki skriver:

    Hm, vill du ha figursydda istället? De proffssydda har tio par hyskar o hakar i varje, det blir ett fasligt knäppande. Och så finns de där på Outdoors och andra friluftsbutiker, men de är bara tunna och täta.

 2. Musikanta skriver:

  Jag har äntligen publicerat mitt lördagsinlägg och har just med Jenny Nyström i egen hög person på bild när hon målar julkort.

  Passar ju bra med flaggan idag på ditt julkort när det är drottningens födelsedag. Har bara sett EN enda flagga häromkring men mängder av tomma flaggstänger. Jag tycker att om man har en flaggstång ska man flagga när det är allmän flaggdag!
  Ingrid som möjligen intar lite julmust innan midnattsmässan och julottan. MM gör sammalunda enär han är chaufför…

  • Karin skriver:

   Tänkte inte på det, att det är flaggdag numera… Jag hittar inget årtal på kortet, men det slår mig just att det kan ha något med unionsupplösningen att göra. Murar som byggs eller rivs och den svenska flaggan i stället för unionsflaggan? Julen 1905, i så fall.

 3. Skogsgurra skriver:

  Vi har nog aldrig anammat det svenska julfirandet så där riktigt på djupet. Och vi blir allt sämre på det. Skogen slutade vi skövla för decennier sedan. Julklappar? Tja, kanske. Om det hade diskuterats någon bok eller så, då kunde det hända att den dök upp någon lämplig afton. Den förbannade skinkan som alla säger är så extra läcker just i år (den är i verkligheten för salt, stektermometerseg och ofta med galtarom) har vi substituerat i år och köpt färdigskivad i delikatessdisken. Nästa år blir det nog ingen skinka alls.
  Nu ska vi åka till Kristin i Lövnäset, dvs några grannar, med julkorgar (revisorn anser att vi måste ha utgifter) och sedan blir det en mycket lätt lunch. Barnbarn framåt aftonen och that’s it. Jo, där förekommer det förstås julklappar. Men ingen hysteri.
  Jag kan förstå mor Greta som visade en tendens att bli trött inför julen. Vi börjar mer och mer känna oss som observatörer av ett årligen återkommande naturfenomen som vi lyckas klara oss ifrån.

  Men ett djupt känt God Jul känner vi för. Eller Happy Merry and A New Christmas som jag fick från USAT häromdagen.

  • Karin skriver:

   Stoppa plågsamma julförsök, sade mamma redan på sjuttiotalet. Det lättade upp det hela på ett hälsosamt sätt.

   Och Xmas-hälsning från USA var ovanligt, där man numera tycks ha bytt ut alla etniska anspelningar mot det neutrala Season’s greetings. (Varpå frälsningsarmén kontrar med ett ”Jesus is the reason for the season!”) Nåväl: hälsa alla och ha det!

   PS Apropå julklappsböcker: Har Kalle Utter synts till i era trakter?

 4. Karin på Pettas skriver:

  God Jul Karin!
  Gissar att första kortet symboliserar att det är en svensk jul som lillan firar med nya byggklossar. Eller kanske Jenny N. var trött på traditioner just då, att hon hade tecknat alltför många idyller och ville något annat.
  Ha en skön avslappnad helg och bara njut dagen som den kommer!

 5. Karin skriver:

  Vähäldigt stora byggklossar. De fick mig att undra lite, för en medveten illustratör som Jenny Nyström gjorde väl ingen av en slump? God jul och så den lilla muren och flaggan… Kanske bara var något hon råkade se. Så kan det ju också vara.

  Och jättegod jul till dig också. Hittills har det gått bra, som han sa, som föll från tjugonde våningen, när han passerade fjortonde… Nej sorry. Vi har det jättebra och önskar alla andra detsamma!

 6. Cecilia N skriver:

  Hoppas ni också haft en trevlig julafton.
  Här började jag med julspelet i kyrkan och när jag kom hem var alla andra samlade. Vi åt, tittade på Kalle, träffade Tomten, tog av papper på diverse presenter. Sen testade jag min nya spinnrock som så lämpligt är invandrad från Nederländerna, om än hon haft åtminstone ett förhållande här i landet innan vårt. Under tiden spelades det tv-spel och sen tittades det på julklappsfilm av den mer explosiva sorten. Men då läste jag ikapp i min jultidning.

 7. Cecilia N skriver:

  Angående Jenny Nyströms-kortet var min första association statistik med stapeldiagram.

  • Karin skriver:

   Min med! Men så försökte jag tänka utanför stapeldiagramboxen. Vet inte om det blev så bra egentligen. Men god julaftonskväll i alla fall!

Kommentarer är stängda.