Bloggen kapad – redaktörn tar över!

Nu har redaktörn tagit över bloggen och presenterar några julnötter. Vassegoda!

Redaktörns julnötter

nötterHär kommer några nötter att knäcka mellan jul och trettonhelg. Det är inga ”fusknötter”. Alla svar framstår som självklara när man knäckt nöten. Men nötterna är mer eller mindre knepiga och logik är svårt. De i mitt tycke lättaste nötterna kommer först och de svåraste sist. Håller ni inte med om svårighets-rangordningen beror det förmodligen på att ni blivit klipskare alltmedan ni löst nötterna. Bara två av nötterna har jag konstruerat själv. Resten är bearbetningar av nötter som jag samlat på mig under åren.

Julnöt 1

Johannas mamma har fyra barn.

Det första barnet heter April.

Det andra barnet heter Maj.

Det tredje barnet heter June. Vad är namnet på det fjärde barnet?

Julnöt 2

Det var väl ganska lätt. Och när vi ändå är inne på kvinnor och barn kan vi ta denna nöt. En kvinna födde på helt naturlig väg två söner på samma timme, samma datum och samma år. Men de två sönerna var inte tvillingar och kvinnan hade inte tillgång till en tidsmaskin? Hur kan det komma sig?

Julnöt 3

Fortfarande ganska lätt, eller hur. Men nu blir det lite mer cirkulation i de små grå cellerna. Folkbiblioteket i Sala har fått trångt på bokhyllorna och därför beslutat skänka bort en del gamla böcker till sina 1400 låntagare. De kvinnliga låntagarna, som var fler och flitigare bokläsare, erbjöds var och en 6 böcker, medan de manliga låntagarna fick nöja sig med 4 böcker var. Det visade sig att bara hälften av kvinnorna och tre fjärdedelar av männen tog emot sina böcker. Hur många böcker skänkte Sala folkbibliotek bort totalt? Jag lovar. Det finns, som det heter i högskoleprovet, ”tillräcklig information” i texten ovan för att knäcka nöten.

Julnöt 4

Javisst, nöt nummer tre var tuffare än de två första. Men nu lämnar vi de lingvistiska och matematiska fälten för att pröva din spatiala förmåga. 9 punkterHär ser du en figur som består av nio punkter, uppställda i tre rader och tre kolumner. Rita av den på ett vitt papper. Din uppgift är sedan att, utan att lyfta pennan från papperet, rita fyra raka streck  som förenar figurens alla nio punkter. Du får dra strecken hur du vill, men du får inte lyfta pennan från papperet.

Julnöt 5

Om du inte hade sett ”fyran” tidigare och ändå knäckte den på raken är du duktig på ett gränsöverskridande sätt som jag ska förklara när lösningarna presenteras. När vi ändå övar oss i spatial perception så låt oss pröva krafterna på en av mina favoritnötter. Fyra båtar färdas i samma riktning med exakt samma inbördes avstånd mellan varandra. En kryssningsjakt, en oljetanker och en fiskekutter. Vilken är den fjärde båten?

(På denna fråga finns möjligen tre svar. Ett svar är självklart riktigt om ni betänker ledtrådarna, men de två andra svaren kräver antingen fantasi eller kvalifcicerat naturvetenskapligt kunnande. Jag godkänner förstås alla logiskt möjliga svar).

Julnöt 6

Moraliska dilemman hör väl egentligen inte hemma i nötter med krav på logik. Därför godkänns alla svar på denna fråga, men det finns ett svar som ändå förefaller förena egennytta och moral bättre än andra. (Om någon undrar så är moralfilosofen amerikansk). Du kör förbi en busshållplats i din tvåsitsiga sportbil en snöig och isande kall eftermiddag. På busshållplatsen väntar tre huttrande personer på en buss som är kraftigt försenad eller i värsta fall kört i diket i snöovädret.

o Den ena är en gammal dam som ser att kunna avlida i en hjärtattack när som helst.
o Den andra är en nära vän som en gång räddat livet på dig.
o Den tredje är en ungdomskärlek som du av en oturlig orsak förlorat kontakten med.

Eftersom din sportbil bara rymmer en person utöver föraren så vet du först inte vem av dem som du ska hjälpa. Men sedan kommer du på den ur din synpunkt uppenbara lösningen? Vilken är den?

Julnöt 7

OK, nöt sex var lite fånig.  Men nu är det allvar och enbart logik. Den här nöten tog åtminstone lång tid för mig att knäcka även om som det heter all information som behövs för lösandet finns i texten nedan.

En statistiker från SCB har fått i uppgift att rätta till ofullständiga uppgifter i folkbokföringen. Han letar därför upp Pontus som bor i en villa med tre barn. Av Pontus, som är gammal 68-vänster och därför inte vill förse myndigheterna med mer information än de oundgängligen behöver, får han följande korta svar på sina frågor:

Statistikern: Jag behöver veta hur gamla dina tre barn är.
Pontus: Om man multiplicerar mina tre barns åldrar med varandra  får man produkten 36.
Statistikern: Jag vet fortfarande inte deras åldrar.
Pontus: Summan av deras åldrar är densamma som min villas gatunummer.
Statistikern: Jag vet fortfarande inte åldrarna på dina tre barn.
Pontus: De två yngsta barnen är tvillingar.
Statistikern: Tack så mycket. Nu vet jag hur gamla dina barn är!

Och det vet väl du också? Alltså hur gamla är Pontus barn? Och vilket gatunummer har Pontus villa?

Julnöt 8

Scenen är den jäktade journalisten som för ett snyftreportage intervjuar en ensamstående mamma, som under intervjuns gång blir mer och mer irriterad på journalistens nedlåtande attityd och därför utsätter honom för en test.

Journalisten: Hur många barn har du?
Ensamstående mamma: Två.
Journalisten: Och hur gamla är de?
Ensamstående mamma: Ett är fem år och ett är två år.
Journalisten: Är ett av barnen är en flicka?
Ensamstående mamma: Ja.
Journalisten: Och vilket kön har det andra barnet?
Ensamstående mamma: Det svarar jag inte på. Men jag kan ge dig en ledtråd. Mitt andra barn har det kön som är minst sannolikt med tanke på att ett av mina barn är en flicka.

När den snorkige journalisten presenterade sin misslyckade intervju för sin kloke chefredaktör så svarade denne att han direkt förstod vilka kön de två barnen hade? Gör du det? Och kan du motivera ditt svar logiskt? (OBS. Denna nöt utgår från förutsättningen att chansen för en havande mamma att få en flicka eller en pojke är 50/50).

Julnöt 9

Albert Einstein var road av att konstruera gåtor som han lät sina studenter lösa. Den här påstod han att 98 procent inte klarade av att lösa i huvudet.

På en gata finns i rad (på samma sida) fem hus som är målade i fem färger. I varje hus bor en man av olika nationalitet. Varje man har ett olika sällskapsdjur, föredrar en särskild dryck och röker olika cigarettmärken. Om männen vet du följande:

1. Engelsmannen bor i det röda huset.
2. Svensken har en hund som sällskapsdjur.
3. Dansken dricker te.
4. Det gröna huset ligger intill det vita, på vänster sida.
5. Ägaren av det gröna huset dricker kaffe.
6. Mannen som röker Pall Mall har en undulat.
7. Ägaren av det gula huset röker Dunhill.
8. Mannen som bor i det mittersta huset dricker mjölk.
9. Norrmannen bor i det första huset.
10. Mannen som röker Blend bor granne med mannen som har en katt.
11. Mannen som har en häst bor granne med mannen som röker Dunhill.
12. Mannen som röker Marlboro dricker öl.
13. Tysken röker Prince.
14. Norrmannen bor granne med det blå huset.
15. Mannen som röker Blend har en granne som dricker vatten.

Vem av männen är det som har en guldfisk hemma?

Ett tips: Ett geni som Einstein löser problemet i huvudet. För vanliga döda är det nog till hjälp att rita ett rutmönster med fem gånger fem rutor och låta varje kolumn stå för nationalitet, färg, tobak, dryck och djur.

Seså, det är bara att plocka upp en nöt, eller flera. Knäck på och lämna lösningsförslag i kommentarsfältet. Samarbete uppmuntras! Facit kommer i trettonhelgen. Om någon är för otålig att vänta, eller behöver lösningarna tidigare, är det bara att skriva det som kommentar så kommer de med e-post!

Det här inlägget postades i Tävling och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

39 svar på Bloggen kapad – redaktörn tar över!

 1. Skogsgurra skriver:

  Välkommen i offentlighetens ljus, Redaktörn!
  Jag förstår att det känns lite ovant och skrämmande. Och så är det. Bloggar är något helt annat än radio- och TV-studios. För att inte tala om den skyddade tillvaron på ledarredaktionerna på debattglada tidningar! Här är det tuffa tag som gäller och man måste vara hårdhudad. Hoppas att det inte avskräcker.

  • Redaktören skriver:

   Jag är medveten om risken med att lämna min skyddade verkstad. Ute i den bloggande vildmarken finns ju troll och annat otyg.

 2. Kulturchefen skriver:

  Det var ett sympatiskt tilltag!

 3. Martin Frost skriver:

  Kul med nötter, men nummer 7 är lite tvetydig. Den har nämligen två giltiga svar, och eftersom summan blir olika är det lite svårt att veta vilket gatunummer Pontus faktiskt bor på.

  • Skogsgurra skriver:

   Martin, vi har frågat Martin om Pontus kanske har dubbel bosättning för att få göra dubbla avdrag. Själv skulle jag undvika det högre numret. Inte så att jag är vidskeplig. Men försiktighetsprincipen…

  • Redaktören skriver:

   Svar till både Martin Frost och Skogsgurra, som varit inne på samma idé. Men det finns bara ett rätt svar på nöt nummer sju.

   Jag tänker inte publicera rätt svar förrän på trettondagen och jag hoppas ingen annan gör det heller (även om kluriga kryptiska antydningar är fullt ok), eftersom jag inte vill förstöra nöjet för de som fortfarande är i knäckartagen.

   En liten ledtråd ska ni få. Ni måste besinna det förhållande att statistikern inte ägnar sig åt onödigt prat och att han till skillnad från er vet gatunumret, eftersom han ju känt till Pontus adress för att hitta dit.

   • Skogsgurra skriver:

    Jag kan hålla med om att det bara finns ett svar för statistikern. Han har ju information som inte vi har. Men det känns fortfarande som att vi måste presentera båda möjligheterna.

    • Redaktören skriver:

     Nej, det finns bara ett rätt svar på fråga sju. Ni måste förstå varför statistikern ser sig tvungen ställa sin tredje fråga/påstående. Det kan man lista ut utan att veta lika mycket som statistikern. Statistikern ägnar sig som sagt inte åt onödigt prat.

     • Martin Frost skriver:

      Ska man vara riktigt petig och fortsätta i samma bana som jag var inne på tidigare finns det ju faktiskt ett tredje, trivialt (men förmodligen tämligen otroligt) svar.

      • Redaktören skriver:

       Just det, som du och Skogsgurra tänker finns det ett tredje alternativ där man verkligen kan tala om sladdbarn. Men ni tänker inte tillräckligt. Det finns nämligen bara ett rätt svar.

     • Skogsgurra skriver:

      Egentligen ställer statistikern inga frågor alls. Han gör ett antal konstateranden.

      Svaret på det tredje konstaterandet ger oss nödvändig information så att det finns två svar.

      Av de två svaren väljer statistikern det som stämmer överens med hans kunskap, som vi inte har.

      Ska vi inte ta en pilsner istället? Och så berättar du hur du tycker att svaret är. Lite diskret.

 4. Mina skriver:

  Åh, jag älskar sådana här nötter! Jag kommer definitivt inte be om några svar före trettondagen, om jag nu inte kroknar och ber om lösningen redan den tredje januari förstås! För den där bokutlämningen i Sala får mig ju verkligen att undra. En del böcker ska bort…men matematikern säger att det inte finns nog med info. *pysslar och viker vidare* Jag skulle nog komma sist, om det vore en snabbhetstävling iaf! *Visslar* (Kan du vissla?)

  Glad fortsättning, och tack för nötterna!

  • Redaktören skriver:

   Jodå, informationen från Sala är tillräcklig och en del information från Sala behövs överhuvudtaget inte, som en illusionist skulle påpeka.

 5. Pysseliten skriver:

  Kul! Troll, vare här!

 6. Skogsgurra skriver:

  Nu har vi ett verkligt mellandagspyssel på gång!

  Fem kartongbitar i olika färger plus ett antal remsor med nationaliteter, drycker, rökverk och annat. Plus högljudda diskussioner och en hel del huvudvärk. Det ser riktigt lovande ut ibland. Men det är något problem med mitthuset. Både färgen och vad det finns i det.

  Dessutom snöbekämpning. Funderar på en enkel tillsats till bilen så att man kan backa bort all snö som blockerar när man ska ut på ”stora” vägen.

  • Redaktören skriver:

   Jo, jag vet att den är svår. Och inte blir den lättare av att dryckesvalet inte alls stämmer med vår uppfattning om nationalkaraktärer, med undantag för den präktiga norrmannen som är så sund så sund när det gäller drycker.

   • Skogsgurra skriver:

    Så gott som alla dryckerna är tråkigt präktiga. Så det var ingen ledtråd. Men nu ser det ut att stämma. Det som tog tid att komma förbi var att vi trodde att grannegenskaper gällde åt höger och vänster så att en och samma granne inte kunde refereras två gånger från ett och samma hus. Det kändes nästan som om Albert hade menat det villotänket åt oss personligen.
    Jaha? Vad ska vi hitta på nu då? Skotta lite snö, kanske?

 7. Örjan skriver:

  Antager alla böcker försvann från bibliteket. I så fall har jag bestämmt svarsalternativ på de åtta första. Nian kräver utredning.

  • Redaktören skriver:

   Nja, Salabibblan kunde nog behöva en liten rensning.

  • Örjan skriver:

   Sista gåtan. Ett rutmönster 5×5. Vilken dimension, med 5×5 alternativ, hamnar man då i?
   Men kanske 5 olika 5×5 rutmönster kan hjälpa mig till rätt svar.

   • Redaktören skriver:

    Det där med flera dimensioner överlåter jag åt Albert E. Men jag kan tänka att flera rutmönster, eller rader med kolumner, som man lägger över varandra kan vara till hjälp.

    • Skogsgurra skriver:

     Kartongbitar med lappar ser ut att vara ett bra alternativ. Space-time physics? Njae – där känner jag mig lost in Space.
     Vi kämpar på med lapparna. Har inte kommit på det rätta analytiska greppet, känns det som.

  • Örjan skriver:

   Inser idag att jag ropat ”hej” för tidigt. Gårdagskvällens tänkta svar står sig inte längre. OK – mer klurningsglädje.

 8. Pysseliten skriver:

  Tvåan (som jag inte kan) är svårare än trean. Typiskt. Nu fyran. Det här räcker länge. Underbart!

 9. Skogsgurra skriver:

  Det tog lite tid att komma på rätt svar på nummer 6. Så här skulle jag – och många med mig – göra:
  Jag låter polarn köra tanten till sjukan och stannar själv i klimatskyddet för att reaktivera den gamla flamman. Polarn får sedan leta upp en annan kompis som följer honom tillbaka till hpl där jag och den reaktiverade kör iväg och hoppas att polarn och hans kompis klarar sig på egen hand.

  Hoppas att detta inte är en Schubert!

 10. Karin skriver:

  Medan redaktörn sover sin välbehövliga skönhetssömn passar jag på att hoppa in med en kommentar: Den där Schubert kanske behöver en förklaring för dem som inte deltar i det vilda gissandet i Den skrattande språkpolisens, aka Lotten, julkalender. Där förekommer en del fackuttryck utöver ”blåsippa”. Till exempel ”att göra en Schubert”, som innebär att man avslöjar rätta svaret i sin kommentar, i stället för att på ett listigt sätt antyda att man löst gåtan. Tanken är att de som vet ska förstå medan de som ännu inte listat ut svaret inte ska förstå, men väl få ytterligare en liten ledtråd. Jag tror att en äkta Schubert innebär att man drar till med en galen gissning, som man tror är helt uppåt väggarna, men som alltså visar sig vara rätt svar.

 11. Krönikören skriver:

  Då vet jag vart jag ska ta vägen om jag skulle råka ramla över en massa dötid :)

  God fortsättning!

 12. Musikanta skriver:

  Johanna! Mer hinner jag inte nu, för nu börjar snart Downton Abbey!
  Gott Nytt År och kram från Ingrid

 13. Pingback: Bloggen återtagen för Galleri fredag och lördagstema | Karin Englund

 14. Pysseliten skriver:

  NU är tvåan löst! Syftningsfel är egentligen min specialité med den här tog många dagars grunnande. Även fyran klar. För att den krävdes lite tänk utanför lådan. Kul!

 15. Pingback: Knäckta! | Karin Englund

Kommentarer är stängda.