Mest skrämmande – barnramsa eller patriotisk marschmusik?

Idag borde det vara grammofonens eller ljudåtergivningens dag. Den 21 november 1877 meddelade Thomas Edison att han hade uppfunnit en maskin som kunde spela in och återge ljud, ett stift registrerade ljudvågorna på en cylinder med metallfolie. Hans första ljudinspelning var hans egen uppläsning av barnramsan ”Mary hade ett litet lamm”. Lite svårlyssnad, men det lär ska vara originalinspelningen.

Sousa, inte lika läskig som en barnramsa

I början tyckte folk att det var otäckt med ljudinspelningarna, spökaktigt, på något sätt. Så i stället för barnramsor beslöt ett bolag som försökte marknadsföra inspelningar, Columbia Phonograph Company, att testa med marschmusik i stället. Inte kunde väl folk vara rädda för patriotiska marscher? Mycket riktigt. En inspelning med John Philip Sousas mässingsorkester blev den första kommersiellt framgångsrika ljudinspelningen.

Fonografen var bara ett av många patent som som Edison lät registrera. Glödlampan är som bekant ett annat, fast det tog ju lite tid och ett par tusen misslyckade försök innan det funkade.

– Misslyckade? sade Edison. Ingalunda. Jag har upptäckt två tusen sätt att inte göra en glödlampa!

Det är intressant, tycker jag, att Edison hade sådana svårigheter i skolan att han inte fick fortsätta där. Han var för frågvis helt enkelt och efter bara tre månaders skolgång fick han gå hem och hans mamma fick undervisa honom i stället. Och det måste man väl säga att hon lyckades rätt bra med.

Det här inlägget postades i historia och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

11 svar på Mest skrämmande – barnramsa eller patriotisk marschmusik?

 1. Skogsgurra skriver:

  Edison var nog mera PR-kille än tekniker. Han hade ingen aning om vad han sysslade med och det var detta som var grunden till hans relativa framgång genom att han inte hade förstånd eller insikt att avstå från att testa alla i regel vansinniga idéer han fick. Idag skulle han sparkas ut från alla seriösa företag. Möjligen skulle han kunna göra lycka i motionsredskapsbranschen.

 2. Musikanta skriver:

  Han hade nog fått diagnosen Aspergers om han hade levat idag. En fantastisk människa som inte gav upp trots alla misslyckanden.
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Jag skulle tro att han nästan hade hela alfabetet som diagnos och hans kloka mor lät honom hållas, medan pappan var mer skeptisk till sonens framtidsutsikter.

 3. Pysseliten skriver:

  Det är dom tokigaste människorna som är dom bästa, sa Alice i Underlandet. Dom har i alla fall satt många spår i historien och förändrat livet för många människor. Leve alla stollar!

 4. Karin på Pettas skriver:

  Det är de ”galna” människorna som får saker att hända.
  Edison hade alltså hemundervisning..Är inte det förbjudet i Sverige?
  Hit till Geta har flera svenska familjer flyttat för den skull.
  Fast nu kom jag ifrån Edison. Härlig inställning om misslyckandet/lyckandet

  • Karin skriver:

   Jag tror man kan få fixa undervisningen hemmavid, även i Sverige, men det krävs nog en läroplan och näst intill lärarbehörighet, vilket kanske är bra för undervisningen. Jag tror att Edisons mamma var lärare. Jag pratade med sonen idag om det där med Edisons ”misslyckanden” och han menar att det är bättre att inse att man gjort bästa möjliga med de förutsättningar man hade och att man så gott som alltid lär sig något. Och att en del misslyckanden kan bli något helt annat och mycket lyckat.

  • Kicki skriver:

   Han kanske inte hade någon som påpekade alla fel han gjorde. Och då går det ju bra.

Kommentarer är stängda.