Löv, löv, löv…

It’s a löv story. Liljevalchs stora utställning som firade Hemslöjdens hundraårsjubileum hade öppet sista dagen i går. Där kunde man förlora sig i en lövskog i tre stora salar. Alla som ville vara med fick en lövformad träram som satte villkoren för skapandet och så var det bara att hitta på nåt. Och det har folk verkligen gjort. Två tusen löv blev det!

 

 

Imponerande, vackert, påhittigt, kreativt, humoristiskt och hantverksskickligt alltihop och en rolig massverkan. Som att vandra i en skog av kurbitsar! Det löv som jag fastnade längst för var Knypplarakademins löv med knypplade löv. Det är sällan jag använder ordet ”utsökt”, men här tycker jag att det passar ovanligt bra.

Det här inlägget postades i Att tolka, konst och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

14 svar på Löv, löv, löv…

 1. Karin skriver:

  tack för att jag också fick tillfälle att ”besöka” löv-utställningen. Jag har ju hört talas om den rätt länge via bloggvänner som deltar med sina löv. Jättehärligt initiativ av Liljevalchs…vet du hur länge den pågår…är kanske på väg till Stockholm i oktober

  • Skogsgurra skriver:

   Då får du resa väldigt fort – och bakåt i tiden. Sista dagen igår.
   Fantastiskt med så många deltagare. Kan det vara lockelsen i att ha ställt ut på Liljevalchs? Men jag tror inte att det var den främsta orsaken. Väldigt många bidrag är alltför bra för att den förklaringen ska hålla.

   • Karin skriver:

    Kanske man kan se löven på Tradera fortfarande. De auktioneras ut och pengarna går till Vi-skogen. Utropspris 100 kr per löv och bilder på alla 2000 löven!

 2. Skogsgurra skriver:

  Skiftnyckeln… vanligen är gängor på sådana saker fel. Titta bara på illustrationer där det finns lampor med skruvsockel, eller borr. Men här har upphovskvinnan (törs jag säga, men medger tvekan) garderat med ingen riktning alls.

  • Karin skriver:

   Ser man på! Jag som inte ens har tänkt på att den är gängad, trots att jag har anledning att använda en skiftnyckel rätt ofta. Man lär sig, man lär sig… (Men det är inte jag som är upphovskvinnan till skiftnyckellövet, det är det faktiskt inte.)

 3. Kulturchefen skriver:

  Härligt, Karin! Håller med om att det var en överväldigande och häftig upplevelse. Löven finns inte kvar på tradera, dessvärre. Jag fick hjärnsläpp och glömde att köpa mitt eget, det var ju lite dumt. Får kontakta dem och se om det går att lösa. Heh.

  Liljevalchs har slagit rekord i år, kretsen närmast sörjande blir ju hyfsat stor med tvåtusen utställare. Vad det var som lockade … kanske inte Liljevalchs i sig, men hela idén med en jättekollaborativ jättefolklig utställning och så det schyssta med att pengarna för löven går till välgörenhet. För min del fanns det ett personligt mål också, min mormors syster var en megahantverkare, sysslade med allt i både hård och mjuk slöjd. Eftersom hon dog förra sommaren och inte kunde vara med så fick jag göra’t istället.

  • Karin skriver:

   Precis som det ska vara. Vi tar upp något efter våra förfäder och för det vidare. Och jag tror du har rätt i att det var hela den kollektiva idén som lockade så många; tanken att man ingår i ett jättekonstverk är ju fascinerande.

   Jag saknar dock en lövkatalog. Liljevalchs katalog från slöjdutställningen var mager. Och eftersom alla löv fotograferades för Tradera vore det ju enkelt att göra åtminstone en webbkatalog. Fråga dem när du ändå är i kontakt med dem!

 4. Skogsgurra skriver:

  Jo, hmm.. om man får ställa en fråga.. lite dum kanske.. LÖV?
  Varför just löv? Och i så fall, varför så konstig olövig form?
  När jag googlar ”löv”/bilder får jag inte upp ett enda löv som ser ut som en tennisracket av Dali.
  Jo, rätt många får jag upp, men samtliga är exempel på Lijevalchska löv. Alla andra ser ut som löv. Någon måste rimligen veta varför?

  Det kan ju inte handla om att dra sitt löv till stacken? Eller?

 5. Kulturchefen skriver:

  Skogen vore mycket tyst om … nej, det är ju faktiskt fåglar. Men löv på ett träd känns kanske enklare än droppar i havet, snöflingor eller annat fenomen med massor av små unika mojänger som skapar en större enhet? Formen reagerade jag också på först, men jag vet inte vem som designat dem.

  Katalog, absolut! Kvaliteten på traderabilderna var inte helt imponerande, dock.

Kommentarer är stängda.