Hinke hittar hem

Det har varit svårt att acceptera tanken på att ett fint centralt bibliotek, en innehållsrik arkivinstitution och en trivsam mötesplats ska lämna centrala Stockholm för att flytta ut i periferin. Men å andra sidan har stora delar av arkivmaterialet funnits på annat håll sedan länge, med allt vad det innebär av dyra och tidskrävande hämtningar. En institution som funnits i över hundra år måste då och då utöka hyllmetrarna. Först skaffade man en depå vid Runö folkhögskola i Åkersberga på 1980-talet. Sedan tillkom lokaler på Sveavägen på 1990-talet.

Och så år 2000 den stora satsningen på en bemannad arkivdepå i Grängesberg.

Här förvarar Arbetarrörelsens Arkiv och Bibliotek arkivmaterial, föremål och fanor. Den pampiga byggnaden har det blygsamma namnet ”Jakobina gruvstuga” och ligger i anslutning till Jakobina-laven vid gruvan i Grängesberg. Allteftersom det blivit trångt på hyllorna i Stockholm har material flyttats hit och det innebär ett växande problem med hämtningar och transporter.

Hattarbetareförbundets fana med förbryllande dekor.

August Palm ser lite betryckt ut. Fanan från Hattarbetareförbundet är en målad sidefana. Sådana måste ligga platt och helst inte för många på varandra för att inte skadas. (De broderade kan rullas ihop.)

De målade fanorna ligger på stora ”satsbord”, med de största överst och minsta längst ner. Fanorna är märkta med ett nummer som matchas med fanstång och toppemblem.

Och nu ska allt flyttas till en och samma plats, i Flemingsberg. Det är svårt att vara emot en flytt med så många praktiska fördelar, även om man känner vemod över att dessa fina traditionsfyllda miljöer lämnas. De nya lokalerna håller på att ställas i ordning och för närvarande ser de ut så här; varje arkivaries och bibliotekaries dröm: Tomma hyllor!

 

 

 

Och Hinke har redan hunnit hit. Han ser ut att tycka att det är helt OK. Fem – sex minuters promenad från Flemingsbergs station. Nära Södertörns Högskola. Gott om parkeringsplatser om man skulle åka bil. Fina lokaler för alla medarbetare och gott om plats för arkivmaterial och böcker och minst femton års tillväxtmarginal. Det blir bra!

Här står han, Hinke Bergegren, och verkar imponerad över att det nya stället är så stort. Och ljust. Hoppas forskarna hittar hit när man öppnar på nytt i november!

Det här inlägget postades i historia, konst. Bokmärk permalänken.

6 svar på Hinke hittar hem

 1. Musikanta skriver:

  Så intressant att läsa. Visste inte ens att det fanns ett sådant bibliotek.

  • Karin skriver:

   Det är lite av en doldis i biblioteksvärlden, mer känt som arkiv, men har ändå bortåt tre tusen besökare per år. Mest är det forskare i samtidshistoria, på grund av alla personarkiv. Statsministrar som Per Albin Hansson, Tage Erlander och Olof Palme, viktiga kvinnliga politiker och praktiker som Alva Myrdal och Elise Ottesen Jensen och författare som Moa Martinsson. Över fem hundra spännande personarkiv utöver alla olika organisationers arkiv.

 2. Örjan skriver:

  Återinvigning?
  Tror/vet att vi har gemensam blogg-bekant som gärna skulle vilja var med.

Kommentarer är stängda.