Fredagstema: Röda

Egentligen valde jag fredagstemat Röda denna vecka i tron att kräftpremiären infaller i morgon, men det var visst förra vecka. Fast det gör inget, för då kanske det finns rapporter från de kräftpremiärer som redan begåtts. Längst ner finns en bildgåta på temat, samt en lista på övriga fredagsbloggare.

Röda färger är annars ett favoritkapitel. Svårhanterliga när man inreder, väljer kläder och skor, eller målar, men ack så oumbärliga! Konstnärer kan ju det där. Zorn visste var han skulle placera ett rött hårband, en stuggavel eller en varmröd reflex från brasan.

Sven Ljungberg också. I hans stadsbilder ser man ofta en röd trafikskylt eller rödklädda barn som ger liv åt ett vintermotiv eller gråmulen höstbild. Här är det ett uthustak som skymtar fram i allt det gröna på oljemålningen Kastanj från 1975.

Samma sak i trädgården där de röda blommorna ger intensitet åt rabatterna. Från de de tidiga kungsängsliljorna och sockblommorna till dillpionernas dansande huvuden.

 

 

 

 

Sedan trolldruvorna som man inte ska äta, bara beundra de klarröda klasarna i rabatten och studentnejlikorna som självsår sig snabbt över stora ytor. De gör sig nog bättre som halvvild färgklick någonstans i trädgården, än som rabattväxt, för den tar lätt över.

Något kräftfiske blev det inte för oss i år (heller). Men fiskats har det i alla fall i sjön och på denna bild kan den uppmärksamme betraktaren se att kräftfiske pågår.

Och här har vi de övriga fredagsbloggarna:

Byfånen, Gnuttan, Helena, Karin på Pettas, Livsrummet, musikanta, Olgakatt

Det här inlägget postades i färg, fredagstema och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

18 svar på Fredagstema: Röda

 1. Karin skriver:

  Kräftor tänkte jag inte alls på fastän det borde ha legat nära till hands.
  Studentnejlikan finns här i vår trädgård också fastän jag inte tog den med i mitt inlägg för dagen.
  Rött är också en favorit för mig, någonstans vill jag alltid ha litet rött för att pigga upp, överraska etc…men det är, precis som du skriver, inte helt enkelt när det gäller placeringen.

 2. Gnuttan skriver:

  Vad vore konsten, trädgårdarna och ja, livet utan lite rött här och där? Själv hade jag inte en tanke på kräftor dock. Som 100 % saltvattentjej vad skaldjur angår så har jag hekt missat detta ståhej omkring kräftpremiär och kräftskivor, men det låter ju himla trevligt. :)

  • Karin skriver:

   Nu för tiden kan man ju köpa djupfrysta kräftor året om men trots det är det just under kräftpremiärhelgen som folk festar på dem. Även de djupfrysta, trots att det där med ett fast datum förr handlade om att man inte fick börja fiska förrän de var tillräckligt stora, eller något sådant.

 3. Emma Frost skriver:

  Jaha, färgen röd… Jag tänkte på en röda, alltså en sorts hässjestör.

  • ByFånen skriver:

   Kärt barn har många namn, min hustru kallar en hässjestör för en ”roa” och flera ”roor”, uttalat tydligt i två stavelser.

   • Karin skriver:

    Oj, det var en dialektal tillämpning av ett ord som i sig anges som dialektalt i ordböckerna. Vilket mål kan det vara?

  • Karin skriver:

   Det var ett helt nytt ord för mig, Emma! ”Vågrätt anbragd slana i hässja.” Där ser man! Och en rödlängd blir då förstås: ”den mängd hö som rymmes mellan två stolpar i en hässja”.

   • Skogsgurra skriver:

    Det gäller att läsa noggrant! En vågrätt anbragd slyna kändes konstigt. Omläsning gav bättre förståelse.
    Farbror Sigurd kunde klassiska hässjor. Han använde ordet ”golv” om det hö som rymdes mellan två stolpar.
    Rött! Livets färg – blod. Varningsfärg – blod igen? Om rött och rötter kan man tänka mycket. Blodrot, någon?

 4. ByFånen skriver:

  Färg och färgbehandling är svårt, det blir lätt sallad av alltihopa. Jag minns en färgfototävling där temat var ”gult”. Den vinnande bilden var nästan helgrön, den visade en tät alle. I allén en bra bit bort gick ett barn i knallgul regnjacka. Det gäller att vara lagom sparsam med effekterna.

 5. Nilla skriver:

  Jag har förkärlek för röda detaljer. När jag tänker efter har jag några röda färgfläckar (i olika nyanser) i alla rum här hemma. I övrigt går rummen mycket i vitt, beige, jordfärger och grönt. Det röda behövs,för att ge liv.

  Vacker bild på spegelblank sjö, för övrigt.

  • Karin skriver:

   Ja, ta till exempel en i övrigt helt och hållet beige bok. Något litet rött stänk piggar upp!

   Och i den spegelblanka sjön ligger några små fyrkantiga flöten och på botten av sjön ligger kräftburarna… Ett tag tänkte jag nöja mig med den bilden som enda bild på temat röda.

 6. ByFånen skriver:

  Kom att tänka på ett annat fenomen med färger. En av mina kollegor for runt och letade som en galning efter ”den där röda boken”. Långt om länge hittade han den sökta skriften. Helvit bok, med ett 3 mm brett rött streck från framsidans högra kant över ryggen och till baksidans andra kant. Såg också fenomenet i ett vittnessamanhang, det handlade om en vit van med en viss text på sidan. Den var inte vit, texten var vit.

Kommentarer är stängda.