Fiskgjusar ajö. Välkommen Bajö!

Nu när fiskgjusarna snart har flugit iväg till sin vinterbostad i Västafrika måste man hitta på något annat att ägna sig åt. Visst finns det försummade projekt, visst finns det Wordfeud, skogspromenader, boktravar och rum att tapetsera om.

En liten bit Bayeuxtapet

Men efter OS och fiskgjusarna behövs något nytt som avkoppling. Och just då dyker det perfekta verktyget upp. Gör din egen Bayeuxtapet! Bayeux (uttalas bajö) ligger i norra Frankrike och där finns en märklig bildberättelse, broderad på linne (stjälkstygn och plattsöm), som skildrar slaget vid Hastings 1066.

Den invigdes troligen elva år senare (1077) och är en av de äldsta och bäst bevarade textilierna i världen.

Här är detaljer från broderierna, som de återges i Nordisk Familjebok:

Den goda nyheten är att det nu finns ett verktyg på nätet där man kan göra sin egen Bayeuxtapet. Skildra dramatiska händelser ur sitt liv. Ge kända berättelser en ny skepnad. Skicka budskap till medmänniskorna i en stilig medeltida dräkt. Möjligheterna är många. Kombinera figurer, hus, växter och tillbehör som du vill.

Man kan göra det mycket enkelt. Så här skildrar jag den stundande skolstarten, med en blandning av bestörtning och förhoppningar. Man kan också myllra till det lite mer, som på den riktiga Bayeuxtapeten. Man kan helt enkelt hålla på hur länge som helst. Det går inte att använda Å, Ä och Ö, men sånt var man nog inte så noga med på medeltiden heller.

Länken till Bayeux-kitet hittar du här.

Det här inlägget postades i fiskgjusarna, historia, konst, Språk och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

49 svar på Fiskgjusar ajö. Välkommen Bajö!

 1. Kicki skriver:

  Jag tänkte vara ledig idag för att röja upp lite i huset. Och så kommer du med det här! Hela dagen kommer att gå åt ju, skitkul! Jag tänkte tipsa Dotra, hon är ju så medeltida, men hon hade ju redan koll.

 2. Lotten Bergman skriver:

  Å herreminje så vansinnigt vackert det blir! Jag blir nästan tårögd av min egen Bajökonst!

  Nu ska jag skapa basketpoesi. Men var finner jag bokstäverna? Hm.

 3. Hyttfogden skriver:

  Vi var på Tapeten en gång för flera år sedan och i butiken intill fanns broderisatser (inte över hela tapeten!) som skildrade brottstycken av hela händelseförloppet. Jag brukar ta fram broderiet ibland och tänker att jag ska göra det klart för det är ju så litet men tror nån det blir av!

  När byalaget fyllde 20 år försökte jag mig på att i ord och bild berätta om varje år och
  vad som hänt under årens lopp. Det var den tiden när vi fortfarande utvecklades med många ideer och det fanns grejer för gubbarna att bygga så det blev ganska mycket att förmedla. Roligt var det också!
  20 sidor i A3-format inplastade blev till en lång fin tapet som satt uppe i flera år och
  som folk tyckte det var kul att studera. Åren gick och det blev dags för 25 år. Nu var de gamla anslagen solkiga och vi bytte till inplastade A4 istället för att allt skulle få plats på gamla ”anslagstavlan” Nästa år blir det 30 år men hur det blir med tapeten vet jag inte. Och förresten var det ingen som förstod varför jag kallade den ”tapeten”.
  Ajö Bajö!

 4. Karin skriver:

  Oj, så intressant detta med ”bajö”. Skall dyka in i den världen ett tag och hoppas på att jag återkommer i rimlig tid. Tack för tipset!

  Karin

 5. Skogsgurra skriver:

  Hans Alfredson om temat Bajö:

  Det var en ung man från Bajö
  som käka en hel påse freux
  Hans mun svämma över
  av havre och klöver
  och brallorna fylldes av heux

 6. Kicki skriver:

  Glöm nu inte att märka upp alla nycklar och fira födelsedagen ordentligt.

  • Karin skriver:

   Håller på för fullt: INTE bilnyckel. INTE källarnyckel. INTE bodnyckel. INTE Tvåbonyckel. INTE cykelnyckel. Det blir hur bra som helst. Kommer inte att kunna förväxla cykelnyckeln med bilnyckeln i fortsättningen.

   • Cecilia N skriver:

    I grenuttaget där det sitter varjehanda svarta sladdar har dessa numera blivit uppmärkta med en liten lapp: tv-n, radion, CD-spelaren, …

    Vilken idé, den där bajösajten. Jag har inte hunnit mig dit än, men jag anar ju …

    Det finns ju en rätt så nyligen upptäckt tapet här i Sverige också. Nåt som såg ut som en hög med trasor i ett hörn i ett kyrktorn eller hur det nu var.

    • Karin skriver:

     ÖverhogdalsbonadenMenar du Överhogdalsbonaden. Så gott som jämnårig med Bayeuxtapeten och minst lika välbevarad. Hittades i en vedlår, tror jag, i eller nära kyrkan. Finns på Jamtli i Östersund. Väl värd ett besök!

 7. Cecilia N skriver:

  Vicken fuling!
  Den fungerar inte med explorer!

  Men så bra. Då har jag massor av tid att göra nåt nyttigt …

 8. Skogsgurra skriver:

  Fiskgjusar ajö – ja, nog verkar det så. Det enda jag hittade i boet när jag kollade var en liten pippi.
  http://www.gke.org/pub/files/Fiskgjuse%20mesar%20och%20titor%20dansar%20i%20boet.jpg

  Den hade nog inte suttit så trankilt om det fanns risk för hemvändande gjusar. Det har varit fint att följa dem genom alla bestyren och äventyren.

 9. Hyttfogden skriver:

  Vi vet ju i alla fall var storkarna finns under vintern. De står bakom en lada på ett fält i Camargue.

  Betr. återfunna gamla kulturtrasor så vore det väldigt häftigt att hitta den sista Oriflammen som lär ska ha använts sista gången vid Azincourt. Den kanske är i England eller blev nertrampad i leran på slagfältet eller så ligger den i nån skrubb på ett museum i Paris. Det vore väl nåt för Dan Brown!

  Det har funnits flera Oriflamme-fanor genom åren. De gamla blev ju utslitna under korstågen. Fanan förvarades i klostret i Clichy varifrån den hämtades då det planerades ett krigiskt äventyr. Troligen var det biskopen av Paris eller någon annan hög kyrkans man som under högtidliga former lämnade över fanan till aktuell befälhavare.

  • Skogsgurra skriver:

   Just ja! Oriflamen har Hyttis och jag letat länge efter. Jag besökte ett företag i St Denis i norra Paris och frågade om jag fick leta i skrubbarna. Dom såg väldigt tveksamma ut – mest yngre förmågor utan historiekunnande. Men en av de äldre medarbetarna, ca 87 år, insåg frågans betydelse och räddade mig från att betraktas som senil tok. Men vi letade inte så intensivt och har inte hittat den. Ännu.

   l’Oriflame – häftigare än Graal!

   • Karin skriver:

    Från Oriflamme (som inte ska förväxlas med Oriflame)
    orifalmme
    är steget inte långt till Olifant (försäkringsvärde kring 12 miljoner kronor, tror jag).
    olifant

    • Skogsgurra skriver:

     Kosmetiken har jag aldrig brytt mig om.
     Det ska till ett sjuhelsikes problem med bokstäver om man förväxlar Oriflam med Olifant. Det brukar du ju inte ha. Har det hänt nåt – för hårt födelsedagsfirande kanske? Kom på att det är den sextonde lite sent. Men ändå inom rätt dygn.

     • Karin skriver:

      Om du är japan eller kanske korean och uttalar orden på franska så är det egentligen bara ett l som skiljer och de är så krångliga så dem kan man ju lika gärna vara utan.

      Tackar. Jo jag har kört hårt i dag. Triathlon, typ: simning, rodd och cykling. Eller femkamp om man lägger till trädfällning och kanalgrävning. Och sedan en jätteräkmacka som födelsedagstårta. Mycket bra dag.

 10. Karin skriver:

  SG: Tjugoen grader i vattnet. I sjön! Mycket behagligt. Etablissemanget tillhandahåller badhandduk och badrock om så önskas.

 11. Pingback: Nya saker att pyssla med: digital Bayeuxtapet — Lotten

Kommentarer är stängda.