Svårt att förklara

Jag försöker förklara för vår amerikanska gäst vad som kommer att hända med Slussen i Stockholm. Hon är välbekant med klöverbladslösningar, som hon menar är en överlägsen metod när trafikströmmar från olika håll ska kunna välja flera färdriktningar. ”Jahaja, så det här klöverbladet ska bort och ersättas med vad?”

Jag säger som det är, att det ska bli en T-korsning i stället. Hon tittade klentroget på mig; så korkad är väl ingen trafikplanerare?

Sedan damp informationsbladet om bussterminalen i Katarinaberget ner i brevlådan. Jag förklarade igen hur det var tänkt och nyfiken som hon är ville hon se platsen. Eftersom det det där stora bergrummet under Mosebacke inte finns än, gick vi i stället ner till den nuvarande terminalen, en jätteyta som Nackabussarna och Saltsjöbanan disponerar i dag.  Nära T-banan, nära till stadsbussarna som passerar Slussen och nära till båttrafiken intill.

Jag frågade en av busschaufförerna vad han tycker om de kommande planerna, ur bussförarsynpunkt. Det blev en snabbföreläsning om det besynnerliga i att bygga ett dyrt och dåligt provisorium i berget, trafikfarligt, svårjobbat och kortsiktigt; tunnelbanan till Nacka borde prioriteras i stället.

”Vi måste korsa två körfiler, det blir en brant backe ner och hur klarar man säkerheten i en sådan där fälla djupt inne i berget med samma in- och utfart? Man kan bygga mycket billigare och bättre provisorier i stället, särskilt nu, när det inte blir någon galleria här.”

”Inte blir någon galleria?”

Och då fick jag veta att man i Stadshuset, någon gång under midsommarveckan, kommit fram till att man måste stryka gallerian av kostnadsskäl. Den galleria som var anledningen till att bussterminalen måste sprängas in i berget…

Man tog alltså beslut om Katarinagaraget den 11 juni, på sista kommunfullmäktigemötet innan sommaren. Då är intresset för politik som lägst och alla ägnar sig åt skolavslutningar, semesterplanering och gräsklippning. En dryg vecka senare avblåstes galleriaplanerna och det är lite oklart vem som fattat beslutet och på vilka grunder. Men den nya bussterminalen ska byggas ändå, förklarar man i Stadshuset.

Och så här propra och etniskt rensade kommer resenärerna i den nya Katarina-terminalen vid Slussen att vara, enligt den informationsbroschyr som delats ut till hushållen. Och spänstiga, vilket behövs med tanke på avstånden till T-bana, bussar och båtar.

Det här inlägget postades i Debatt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Svårt att förklara

 1. Britt skriver:

  Måste kolla om jag hängde med här. Är du för eller mot en till galleria vid Slussen?

  • Karin skriver:

   Mot, eftersom jag tycker att det finns gott om gallerior i stan ändå. Det som verkar så snurrigt, i det här fallet, är att bussterminalen i Katarinaberget motiverades med den galleria som nu inte blir av. Ändå tänker man bygga terminalen.

 2. Niklas skriver:

  ”Jag säger som det är, att det ska bli en T-korsning i stället. Hon tittade klentroget på mig; så korkad är väl ingen trafikplanerare?”

  Jaha.. Staden består ju av många T-korsningar. Ta bara Kocksgatan/Götgatan, Packhusgränd/Skeppbron, Strandvägen/Ostenstiernsgatan, St Eriksgatan/Drottningholmsvägen… Det kanske är resultatet av usel trafikplanering? Kanske skulle de göra sig bättre som klöverblad (sådana man annars bara hittar vid motorvägskorsningar och Slussen).

  ”Eftersom det det där stora bergrummet under Mosebacke inte finns än, gick vi i stället ner till den nuvarande terminalen, en jätteyta som Nackabussarna och Saltsjöbanan disponerar i dag. Nära T-banan, nära till stadsbussarna som passerar Slussen och nära till båttrafiken intill.”

  Enligt Slussenplanerna kommer det finnas en gångkaj mot vattnet där bussarna idag håller till. Men det kanske vore bättre att även i fortsättning stänga till för gångtrafikanterna så de slipper se vattnet?

  ”Och då fick jag veta att man i Stadshuset, någon gång under midsommarveckan, kommit fram till att man måste stryka gallerian av kostnadsskäl. Den galleria som var anledningen till att bussterminalen måste sprängas in i berget…”

  Oavsett vad som är gallerian så pass liten att man inte skulle få plats med en ändamålsenlig bussterminal där bussarna kan vända. Man det är väl en ickefråga. Det handlar inte om att inte bygga en galleria utan om att avtalet med ”Destination Slussen”, som skulle driva gallerian, revs upp. Men jag har inte sett ett enda dokument som visar att det inte blir en handelsplats där.

  • Karin skriver:

   Vad bra med en person som kan lite om nya Slussen, för jag har haft svårt att få svar på olika frågor.

   1. Det där med T-korsning i stället för klöverblad är ju en skrymmande lösning, som man helst reserverar för trafikplatser där det kommer trafik från många olika håll, som ska till många olika håll och där alternativa väger inte finns eller innebär stora omvägar. Det var just därför den skapades för Slussemiljön. Vad vinner man med en T-korsning här?

   2. Jag har uppfattat det som att det blir längre gångavstånd från bussarna till T-banan, men också till Djurgårdsfärjan. Vore trevligt om jag har fel.

   3. På en av stadens visningar om den planerade bussterminalen i Katarinaberget fick jag veta att man måste flytta på bussterminalen eftersom den planerade gallerian skulle ligga på dess nuvarande plats. Om det inte är fallet undrar jag vad det är som hindrar att man använder nuvarande utrymme för fortsatt busstrafik till dess att tunnelbanan till Nacka byggts ut.

Kommentarer är stängda.