Var så god och skölj!

Sjön sköljer, säger vi i södra Dalarna när isen går upp på våren. Just vår sjö brukar skölja den 27-28 april, men ibland har den varit tidigare, något år senare. Bästa sättet att följa variationerna mellan åren är förstås att anteckna. Men om man glömmer det, kan man kolla Väsman. Sjön Väsman, åt Ludvikahållet, är väl dokumenterad sedan mer än hundra år och vår sjö följer ungefär i samma rytm som Väsmans. Här finns datum varje år sedan 1909, när Väsman sköljt.

Sjön Rossen ligger vanligtvis ett par dagar efter. Väsman visar ganska stora öppna vattenstråk nu. Det har vi också även om de är mindre. Kanske i morgon? Eller i alla fall under påskhelgen?

Uppdatering några timmar senare:

Men vilken tid det tar i år! Så här ser det ut torsdag kväll.

Jaha, och nu har det hunnit bli fredag och isen håller visst på att lägga sig igen. Det har jag aldrig sett förut.

 

Det här inlägget postades i Livet, Ord och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Var så god och skölj!

 1. hyttfogden skriver:

  Här i Karlskoga används ett annat verb då Möckeln gör sig av med sin is. Här använder man ”rensa”. Ha Möckeln rensa´? Det var i alla fall förut en stor händelse som det skrevs om i tidningen och en annan händelse som tydde på att vintern var slut, det var att bofôschera kunde börja cykla till jobbet. Det talade man också om.

  Vi har ju ingen sjö i närheten men en bäck som i vårtider fylls med rejält med vatten.
  Men trots att vi haft en så varm mars så ligger stora isflak kvar i vassen och trycker.

  Under många år har vi haft ett tranpar boende hela sommaren nere i dalgången. Deras trumpetande har hört till sommaren. Nu har de fått förstärkning och jag har räknat till fem par som flaxar runt och äter vad det nu är de kan få tag på. Och tutar och låter. Till detta kommer ett mera stillsamt svanpar som inte säger så mycket.
  Vi har med andra ord vår egen lilla Hornborgadalgång.

  Idag har vår ena grannbonde förgiftat luften med att spri ut flytgödsel och till en början fick jag för mig att vårt avlopp hade pajat. Och tranorna verkar ha tagit illa upp. Bara ett par har jag sett idag och de verkade inte direkt inspirerade att leta mat.

  • Karin skriver:

   Fint med tranorna! Men jag förstår dem om de håller sig borta när det är nygödslat. Visst luktar nya gödselsorter väldigt äckligt, jämfört med gammaldags dynghögsdynga?

 2. Kicki skriver:

  Och hur går det med lommen? Kom de i fjol? Jag hörde på naturmorgon (det är ju så tidigt så jag missade nog en del) att det var svårt för sjöfågel nu, men jag missade varför.

  • Karin skriver:

   Jodå, lommen kom och nu får vi se om den följer almanackan eller islossningen. I slutet av april brukar den dyka upp, när sjön sköljt. Hoppas vi hinner se om den kommer tidigare i år när isen är borta.

Kommentarer är stängda.