Konstrundan fyller fyrtiofyra

Konstrundan är en lysande idé. För fyrtiofyra år sedan var det några konstnärer i Skåne som kom på att de skulle öppna sina ateljéer under en vecka kring påsk, så att alla som var nyfikna på deras konst, deras arbetsmiljö och dem själva, kunde komma och titta, diskutera och kanske köpa något konstverk. Sedan har det spritt sig över landet. Om man söker på ”Konstrundan” på Google får man hur många träffar som helst.

I Avestatrakten var det 13 olika ateljéer öppna och dessutom ett uppsamlingsheat på Hyttan. Vi kryssade mellan olika orter i Folkarebygden, By, Grytnäs, Dicka och Fors. Våra vägar korsades av olika bekanta som var ute i samma ärende, som vi kunde byta tips och erfarenheter med.

I Fors kunde man beundra Pernilla Nymans farligt aggressiva dalahästar och ett fint dalahästskinn som hon draperat på väggen.

Ett huvud från en fälld dalahäst satt också på väggen. Hon menar att det är dags att utrota dessa djur och gör så gott hon kan. Här är hästhuvudet till höger och skinnet skymtar i bakgrunden.

I Dicka finns Meg Ersbacken-Engmans akvareller och batiklanskap. Nej, inte sån där skrynklig batik, det här är något helt annat. Fina nyanser, fantastiskt ljus, lugna vackra landskap som skapats genom att hon bygger ett trettiotal lager med hjälp av vax och färgbad, där vaxet skyddar tyget från det färgbad som inte är aktuellt. Vaxreversage kallar hon metoden. Så här ser ateljén ut med några av hennes batiktavlor.

Och här är en akvarell från samma ateljé, alltså av Meg Ersbacken-Engman.Vi har några ateljéer kvar att beta av och så håller vi tummarna för vinst i konstlotteriet.

 

Det här inlägget postades i konst och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

9 svar på Konstrundan fyller fyrtiofyra

 1. hyttfogden skriver:

  Här i stan har vi konst runt Möckeln frampå höstkanten en veckohelg och i Nora
  arrangeras Ljusstråk också på hösten. Det är vad jag kan bidra med.

 2. Musikanta skriver:

  Intressant med Konstrundan. Får ta och googla och se ifall jag hittar något här i trakterna. Batiktavlorna var fantastiska – vilket arbete som måste vara nerlagt på dessa innan de blivit färdiga – många, många timmar…
  Ingrid, som inte hunnit med datorn alls i påsk.

  • Karin skriver:

   Välkommen tillbaka till cyberrymden. Ja, batiken är fantastiskt fin och så olikt det man vanligtvis förknippar med batik. Och konstrundan kring påsk passar så bra, för då har många lite tid att åka omkring och titta. Mycket lyckat, det hela.

 3. Kicki skriver:

  Och så har vi ju Konst runt Siljan, http://www.konstruntsiljan.se/ under Kr him.
  I slutet av sommaren kan man runda av med Lisserbyutställningen, en utomhusutställning som pågår en lördag innan skolorna börjar, tror jag.

 4. Cecilia N skriver:

  Fantastiska batiktavlor!

  Min pappa kom hem en gång från Sri Lanka med en ca 2 x 1 meter stor påfågelbild i batik. Inte alls så ton-i-ton som den här, men man förstod ju att det var en hel del pill att få till den också.

Kommentarer är stängda.