Pizza eller paj?

I dag är det den internationella pi-dagen eller π-dagen och då firar man lämpligen med att äta paj eller pizza, eftersom båda börjar på pi, i alla fall i USA, där man startade det hela och där paj heter pie.

Pi är 3,14, och eftersom man skriver den fjortonde mars lite bakvänt i USA, 3/14, så har det blivit pi-dagen.

Det fiffiga är att både pizza och paj brukar vara runda och pi handlar om hur man räknar ut ytan eller omkretsen på en cirkel, om jag förstått rätt.

En cirkels yta är pi gånger radien i kvadrat. Omkretsen är pi gånger diametern. Mycket användbart och fiffigt. Och obegripligt, egentligen.

Pizza eller paj? I båda fallen är omkretsen, i alla fall på ett ungefär, 3,14 x diametern. (Det gäller för tårtor också, trots att de inte börjar på pi.) Trevlig π-dag!

Uppdatering: OK, det är lite ungefärligt det där med 3,14. I verkligheten – eller i matematiken, snarare – har pi oräkneligt många decimaler. Om man vill se den första miljonen decimaler kan man kolla här.

Det här inlägget postades i Att tolka och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Pizza eller paj?

 1. Musikanta skriver:

  En dag till att fira – bättre än både kanelbullens och semlans. Något nyttligare i alla fall. Pizza har inte förekommit i vårt hem sedan 2005 då jag gick med i VV och fick reda på att en sådan innehöll lika många points som hela VV-menyn för två dagar. Vad pi beträffar är jag mest fascinerad över att decimalerna aldrig tar slut…

  • Karin skriver:

   En rund gratäng går nog också bra, Musikanta, även om den inte börjar på pi.

   Det lär vara bra minnesträning att hålla långa sifferserier i huvudet, så nu har jag lagt till den första miljonen pi-decimaler i inlägget. Eller en länk i alla fall, så att man kan börja memorera. Så det är bara att sätta igång: 3,14159265358979323846264338327950288419716939937510 osv….

   Det finns de som klarat några tiotusentals nuffror, sägs det.

 2. Miss Gillette skriver:

  Pizza pie heter det ju i USA, eller har hetat, så det är väl därför pizzan får vara med idag. When the moon hits your eye like a big pizza pie — that’s amore, som det ju heter i sången.

  Apropå ingenting, men jag ser dem ju hela tiden här invid: de är verkligen fina, de där plåtinsekterna!

 3. Skogsgurra skriver:

  Det finns många tal som har oändligt många decimaler. En tredjedel, till exempel, Men det är en gaska tråkig sifferföljd – bara treor. Lätt att komma ihåg. Men väldigt tråkig. Då är en sjundedel lite roligare. Kolla; det blir 0,14285714 och det ser ju orgelbundet och bra ut – eller?
  Men, om man tar med flera siffror så ser man upprepningen 0,142857 142857 142857 142857 142857 14… Så, det liknar ju 1/3 mera än PI.

  Det var detta som grekerna fick stora problem med. Enligt dem skulle alla tal kunna uttryckas som heltal plus en kvot. Så var det inte med PI och inte med e och inte med roten ur två eller tre eller nästan alla tal, utom kvadraterna. Det var faktiskt ett riktigt stort problem. Och inte kunde man lösa det på förnuftig väg. Till slut gav man de här talen ett fynamn – de fick heta irrationella. Det visade sig dessutom att en hel del av de här talen var värre ändo. Så dom fick ett annat fynamn, eller fyfynamn, och kallas transcendenta.

  • Karin skriver:

   Men pi verkar ju vara oerhört användbart, så jag tycker det är lite orättvist att kalla det irrationellt. Transcendent låter liksom lite finare.

 4. Nilla skriver:

  Jag skulle ha gjort en pi-pie med äpplen, men det blir idag istället!

Kommentarer är stängda.