Kom och köp! Fredagstema reklam

Veckans fredagstema är Reklam. Det är Olgakatt som står för teman under mars månad och hon frågar:  Ser du den? Hur påverkas du?

Det var nog min pappa som först uppmärksammade mig på reklamens mångtydighet.  ”Livsöppet”, kunde han säga ”det låter väl spännande?” Och så nykterist han var, tyckte han ändå att det lät helt underbart med annonser som utlovade ”Utsträck tid och fullständiga rättigheter”.

Men ser jag reklamen idag? Påverkas jag av den? Jo, förmodligen även om jag inte ens under pistolhot skulle kunna dra mig till minnes någon annons överhuvudtaget på Facebook. Jag vet ju att den finns där, men vad? Och i dagstidningarna letar man snabbt upp rännilen av artiklar mellan de stora annonsytorna.

Nej den roligaste reklamen hittar man på sajter om knäppa särskrivningar eller egenartade engelska språklösningar, som sidan Engrish. Många av de intressanta erbjudandena är direktöversättningar från japanska och kinesiska och det kan bli  avväpnande uppriktigt. På en mjölkchokladkaka intygar att de använd så mycket mjölk som verkade rimligt. Konsumenten bör bli nöjd med den rika mjölksmaken. Eller ”satisfined” som det står, med ett nytt engelsk ord.

Här hittar man också bankreklamen som varnar för att man inte kommer att få tillbaka pengarna: ”Save regularly in our bank. You’ll never reget it.”

Det kan vara tanke-väckande med det oavsiktliga samspelet mellan reklam och verklighet.

Den trötta och slitna invandrarkvinnan som väntar på bussen framför en bikiniannons. Kedjerökaren bredvid reklamen för nikotinplåster.

Eller den här mannen som får en spark i baken när han knyter skorna.

Avigsidan har samlingar med misslyckade formuleringar, både i reklam och annorstädes. De presenterar personer från olika reklamskyltar och samhällsklasser. Kungligheter som Drottning Sylt, Prinsess Tårta och lilla Prins Korv. Adel och militärer: Markis Väv, General Index och uppkomlingen General Snus. Och så folket som representeras av Herr Känga, Moder Kort, Broder Garn, Katrin Plommon och minstingen Baby Kofta.

I takt med att vi har blivit allt mer svårfångade för den vanliga reklamen trappar annonsörerna upp sin marknadsföring. Telefonförsäljning har ökat till nya nivåer. Bankernas säljare – som kallas ”rådgivare” – pressas att pracka på sina kunder tvivelaktiga tjänster. Det har faktiskt hänt att de levt upp till den där reklamen om att ”you’ll never reget it.”

Men hedras den som hedras bör. Om det inte vore för Bengt Göransson skulle vi inte ha två reklamfria TV-kanaler i dag. Tack Bengt!

Litet tillägg: Framför det här skyltfönstret blev jag stående en stund, fångad av det flotta erbjudandet att jag kunde få en träningscykel gratis. Visserligen måste jag då betala för fyra cyklar först, men, resonerade jag med mig själv, nog känner jag fyra personer som behöver en träningscykel.

Medan jag stod där och byggde om lägenheten i tankarna för att få plats med cykeln, kom jag på att det fanns andra praktiska problem. Det här utspelade sig i Nairobi och det skulle inte bli lätt att få med sig fem cyklar på planet hem. Och om jag tänkte efter: ville jag ha någon cykel? Egentligen.

Det här inlägget postades i Att tolka, Debatt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

14 svar på Kom och köp! Fredagstema reklam

 1. Nilla skriver:

  Ja just det, reklam kan ju var riktigt rolig också. Det finns ju både välgjord och rolig reklam. Här finns några exempel: http://tjuvtittat.se/

 2. Karin skriver:

  Tack för rolig länk! Älskar den där skylten på Ica Söderlivs i Lund, där någon lagt en hög håglösa baconpaket och marknadsfört dem som ”Helgmys!”

 3. Gnuttan skriver:

  Underbar tolkning på temat! Visst finns det mycket rolig reklam, både ”riktig” reklam och sådana där det gått lite snett. Och reklamfria kanaler, är verkligen guld värd (liksom dvdboxar om man nu skulle vilja följa en TV-serie). Fast SVT har ju annars gjort några av de bästa svenska reklamerna genom åren, med deras TV-licensupprop. :-)
  Trevlig helg!

 4. Karin skriver:

  Det finns som sagt roliga reklaminslag också, som man kommer ihåg för att de är roliga…
  Snigeln på ögat går aldrig ur (bort). Bilden på killen som blir sparkad i baken är toppen men jag måste titta till litet extra vad det är kvinnan gör reklam för. Sparken var festligare…
  Önskar dig en skön helg!

  Karin

 5. Annika skriver:

  Jamen absolut!
  Visst finns det BRA och rolig reklam!!
  Synd bara att den så ofta försvinner i skvalet av all skit.
  Gillar verkligen bilderna du visar idag.

  Särskrivingar är verkligen så av ONDO samtidigt som man får sig ett GOTT skratt då man ser dem + att man blir SÅ irriterad.
  Prins Korv är ju bra, Skum tomte, sjuk sköterska. Listan kan göras lång!!

  Ha en trevlig helg!!

  • Karin skriver:

   Karin och Annika: Jag hittade i min mapp med foton märkt ”reklam” en bild från Nairobi som jag nu har lagt in sist i inlägget. Som exempel på reklamens makt.

   Och habrahelg själva!

 6. Kicki skriver:

  För att inte tala om alla Kassa biträden, att inte Handels protesterar? Och så finns ju gamla http://skrivihop.nu/ ännu kvar, fast den är stängd.

  • Karin skriver:

   När jag länkade till skrivihop.nu-sajten för ett tag sedan möttes jag av sådana protester att jag inte vågade göra om det i detta sammanhang. Eller ska vi säga att jag fick upp ögonen för särskrivandets poetiska möjligheter. Men diskussionen förtjänar att föras vidare.

 7. Skogsgurra skriver:

  Och jag har bara min uttjatade julfrid på IKEA att komma med. En julfrid som blir billigare och billigare ju närmre julafton man kommer.

  http://www.gke.org/pub/files/julfrid%20pa%20ikea.jpg

  • Karin skriver:

   Du tror inte priset kan gå upp igen framåt juldagen, eller möjligen annandagen? Det är väl då det kan bli lite svårt att upprätthålla julfriden.

   • Skogsgurra skriver:

    Kanske därför IKEA har öppet hela helgen.
    När man tittar på ettan i 19 så ser det ut som den vore på väg ut på egen hand. Ser ut som den har små fötter.

 8. Musikanta skriver:

  Underbart roligt inlägg att läsa! Tack för länken och även till Skogsgurras IKEA-skylt, lånar den att ha på lut tills nästa jul – om jag lever då. Vilket jag inte är helt säker på efter den enländiga vecka jag upplevt som fortfarande inte är över helt…
  Ingrid, som ska ta sig samman och gå ut en promenad i det vackra vårvädret.

Kommentarer är stängda.