Vanliga varor

Valfrihet – det borde väl betyda att man slipper välja hela tiden. Elbolag, pensionsfond, bredband, dagis, skola, vårdcentral, husläkare, hårfärg. Inte konstigt om valdeltagandet går ner i de politiska valen, när alla blivit alldeles valutmattade av alla vardagsval.

Som den nya mataffären bredvid den förra i tätorten på landet. Look-alikes och taste-alikes i långa rader på hyllorna i de två affärerna vägg i vägg.

 

 

 

 

Så det är klart att jag blev glad när jag kom tillbaka till stan och såg en skylt över en hylla i matbutiken: VANLIGA VAROR.

Åh, så bra tänkte jag. Inget funderande, ingen valvånda utan bara vanliga varor. Men när jag gick närmre hittade jag bara ovanliga varor. När jag höjde blicken såg jag att det handlade om glutenfritt, sockerfritt och laktosfritt.

”Vänliga varor.” OK. Det är i alla fall begripligt. Och kanske värt att pröva?

Det här inlägget postades i Livet, Ord och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Vanliga varor

 1. Musikanta skriver:

  För dem som har behov av sådana varor är det i alla fall enkelt att hitta rätt! Varför dessa varor skulle vara speciellt vänliga för magen begriper jag dock inte. Borde väl stått ovanför gröt- och vällinghyllan i stället.
  Ingrid, som aldrig har haft svårt att välja mellan Aftonbladet och Expressen.

  • Karin skriver:

   Jag undrar om inte de där matkasseprenumerationernas popularitet delvis beror på att man slipper fundera ut och välja mat varje dag. Någon annan väljer råvaror och recept och så är det bara att laga. Riktigt så valtrött har jag dock inte blivit. Inte ännu…

 2. Nilla skriver:

  Jag är valfobiker. Förnekelse av nödvändigheten att välja är min strategi.

 3. Krönikören skriver:

  Älskar ordvrängerier! Jag har också funderat över ordet valfrihet och tycker att din tolkning kan tillämpas både här och där. Det kan inte vara lätt att lära sig svenska…

Kommentarer är stängda.