Väktarvarning

Väktarföretaget SCG anlitas både av Stockholms Lokaltrafik och Stockholms stad för att  jaga graffitimålare. Det har de gjort med olagliga metoder och klagomålen är många. Svenska Dagbladet har granskat hanteringen och konstaterar att polisen verkar ta det med ro. Men Länsstyrelsen har inlett ett tillsynsärende och datainspektionen reagerar mot det som kan vara olaglig registrering.

Själv undrar jag vad som hände häromkvällen när en ung man brottades ner av väktare som inte var lätta att identifiera. En liten tyglapp på tröjärmen sade ”Väktare”, men om det stod vilket bolag det var måste det ha varit mycket finstilt. Deras bil var helt civil.

Det framgick att väktarna menade att mannen på marken hade klottrat. Eftersom det gick hårdhänt till stannade vi upp, min kompis och jag och började fundera på om vi skulle ingripa. Men tre stora starka väktare och en eventuell brottsling fick oss att tveka. Då såg vi två kvinnor som också var vittnen till scenen och de berättade att de ringt polisen.

”Jag skulle gärna vilja att någon ringde polisen om jag blev nedbrottad på det där sättet”, sade den ena kvinnan och vi andra kunde bara instämma. Två polisbilar var snabbt på plats och jag hoppas att de inte bara lyssnade på väktarna. Tre starka karlar borde kunna hantera situationen på ett bättre sätt än att hålla ner den tillfångatagna killen på trottoaren i minusgrader i något som kändes som en evighet.

Det här inlägget postades i Att rita och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Väktarvarning

 1. Kicki skriver:

  Läskigt, och vem vågar vittna om det skulle behövas. Efter de rättegångar jag var med på under kvinnojourstiden lovade flera vittnen att aldrig mera ställa upp som vittne. De blev så ifrågasatta och föraktfullt behandlade så hädanefter skulle de blunda.

 2. Karin skriver:

  Tydligen har väktarbolaget dessutom använt sig av brottsprovokation. Ställt fram sprayburkar på lämpliga platser. Väktarna har dragit på sig luvtröjor och börjat spreja för att locka fram grafittimålarna. Rikspolisstyrelsen säger att det är en avvägning mellan rättssäkerhet och effektivitet och att väktarbolagen låter effektiviteten råda för att ”öka sina marknadsandelar”. Lite som saneringsfirman som avlönade klottrare för att få mer jobb.

  • Kicki skriver:

   Tänk om dom kunde brodera istället, eller kravallsticka lite.

   • Skogsgurra skriver:

    Kravallsticka! Kan inte det bli farligt? Dom där stickorna är inte att leka med. Och strypningsrisken ska man nog inte ta alltför lätt på. Men jag kan hålla med om att det ändå hamnar rätt långt ner i en sammanställning över kraftfulla demonstrationer. Åtminstone riskmässigt.

    Karin, på Söder finns ett terrorgäng som åker moped olagligt fort och också skriker glåpord åt medborgarna. ”Tant”, ”Gubbe”, ”Snorvalp” hörs frekvent. Man känner igen dem på att de har egenstickade västar med orden ”OND MOPED” på ryggen. Hr du blivit utsatt för dem någon gång?

    • Karin skriver:

     Nejvetuvad, Skogsgurra. Sånt händer inte idag. Kan det varit något du råkade ut för under din tid som student i Stockholm?

 3. Musikanta skriver:

  Tur att man inte har något behov av att gå ut och klottra på husväggarna. Det räcker med dem som man är tvungen att måla med jämna mellanrum hemma…

 4. Eva skriver:

  Ja men fy vad otäckt det var och vilket övervåld de kamouflerade väktarna använde mot den ensamme killen som fick ligga och skrika på marken. De såg ut som skumma individer i en anonym bil, jag är livrädd för sådana så kallade väktare! Bort med dem från våra gator!

  • Karin skriver:

   Såg du Svenskans artiklar om väktarbolagen? ”Det är en avvägning mellan effektivitet och rättssäkerhet och för väktarbolagen kan det finnas en risk att effektiviteten tar över.” Skrämmande.

Kommentarer är stängda.