Kört?

Stadshuset, sett från Slussen

I en radiodebatt i morse fick vi veta att Nya Slussen blir jättebra. Stadsbyggnads- borgarrådet Kevius drivs av en helig övertygelse att allt blir bra och att de som oroar sig för att ombyggnadsförslaget bara är dumma. Att ett beslut om ombyggnad troligen kommer att överklagas, så att frågan kan bli en valfråga 2014, bekymrar henne inte alls. Oppositionen ligger ju så risigt till att det inte spelar någon roll, menar en segerviss Kevius.

Man får lust att starta ett Slussenparti.

Morgontidningarna har flera artiklar idag om Slussen. I Svenska Dagbladet finns en genomgång som visar att till och med tjänstemän som arbetar med frågan är lite osäkra på hur det ska bli, särskilt när det gäller den östra delen av ombyggnaden, åt Stadsgården till. DN har en artikel där hanteringen kritiseras. Processen har varit svår att följa, förslagen som presenterats har varit oinformativa, det är inte är det vinnande förslaget i arkitekttävligen som drivits igenom av politikerna utan ett annat som sedan stuvats om till oigenkännlighet och som fortfarande inte är ordentligt analyserat. En bild över förslagets nuvarande utseende finns på Kevius blogg.

Det här inlägget postades i Debatt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

19 svar på Kört?

 1. Skogsgurra skriver:

  Jag hörde den där ”debatten”. Kevius har tydligen valts ut att hålla ställningarna med ett par hårt inrepeterade repliker. Hon kommer troligen att kastas åt lejonen så småningom. ”Stackars dumma jänta” var ungefär vad jag tänkte.

  • Skogsgurra skriver:

   Kände inte till den där människan tidigare. Och det är jag glad för.
   Jag tycker att klippet stärker min ”analys”.

   • Karin skriver:

    Det är värre än du tror. Hon fick ju backa på det där med pengar till idrotten, efter en opinionsstorm. Nu har hon fått stränga order att inte vika en tum för alla trubadurer, palestinasjalar, grånande 68-or och allt vad vi kallas, vi som tycker att man borde kunna renovera Slussen på ett billigare och smidigare sätt än det aktuella förslaget. En MUF-tjej som det gått lite för fort för. Fyller 30 i år, tror jag.

    • Dan skriver:

     En MUF-tjej som arbetat i byggindustrin och med stadsplanering längre och med större framgång än vad du gjort i vilket fall.

     http://www.yimby.se/2011/12/kulturslussens-nya-klader_1162.html

     • Karin skriver:

      Då hade det varit bra om det funnits ett tydligare underlag för beslut. Det är inte bara jag som undrar hur man hamnade i den här situationen. När nu det mesta av Fosters förslag är överkryssat på Kevius hemsida kan man undra vad poängen är: T-korsning i stället för planskilda korsningar. Färre körfält och trafikköer som resultat. Sämre framkomlighet. Och framförallt: varför har ingen i något debattforum ännu kunnat beskriva varför det inte skulle kunna gå att renovera, ett alternativ som bedömts kosta kring två miljarder. Det är trots allt våra skattepengar det handlar om.

 2. Martini skriver:

  I kväll fattas det rätta beslutet om Nya Slussen, bygg nya Slussen omedelbart. Gamla Slussen suger.

 3. Karin skriver:

  Skakigt känns det tycker jag. Ovissa kostnader; det enda riktigt säkra är att det blir dyrt, minst åtta miljarder. Trafiklösningar som många trafikanter är missnöjda med, bilister, yrkeschaufförer, cyklister, fotgängare, rullstolsburna och barnvagnsförare…

  Småbarnsföräldrar blir skräckslagna när de ser promenadstråken över vattenytorna och deklarerar att där kommer de verkligen inte att gå med sina ungar intill strömt vatten. Oklarhet kring vattennivåerna och risker för att hela projektet sänks i miljödomstolen.

  Och inte minst ett förfarande som vi inte brukar se i Stadshuset i en så här långsiktig fråga. Man brukar försöka hitta lösningar som är bättre förankrade över blockgränserna.

  • Skogsgurra skriver:

   Jag rekommenderar vår intressanta och roliga kylskåpsmagnettävling som avkoppling. Där kan man tala om seriös behandling av djupa och svåra frågor. Helt väsensskilt från ”debatten” i Stadshuset.

   http://gke.org/pub/files/Kylskapsmagnetstavling.pdf

   • Karin skriver:

    Tack! Det behövdes lite intellektuell utmaning efter den bedrövligt osakliga debatten i Stadshuset. Men, som Dan skriver här ovanför, Kevius har ju varit i byggbranschen och där måste man ju jubla i kväll. Ingen fånig snållösning för några futtiga miljarder utan rejäla åtta miljarder minst.

    • Skogsgurra skriver:

     Jag har frågat ”ickekollegerna” på en dominerande engineering site. Merparten av medlemmarna i USA, så det kanske dröjer innan det droppar in svar. Följ diskussionerna här: http://www.eng-tips.com/viewthread.cfm?qid=312360

     • Karin skriver:

      Ska bli spännande att se vad internationell expertis säger. Beslutet är klubbat (”Because we can”, som Kevius sa, på ett ungefär), men lär överklagas.

      • Skogsgurra skriver:

       Börjar komma in lite synpunkter. En del baseras på vad Foster säger en del på hur saken uppfattas när den betraktas med nya och opåverkade ögon.
       De här individerna är sådana som varit med om ganska många stora projekt och vet vad dom pratar om.

       • Karin skriver:

        Intressant! Siffrorna och kommentarerna är ju rätt samstämmiga i att reparera lönar sig, men också att ”political bloody minddness is always a consideration”. Som sagt.

        • Skogsgurra skriver:

         Du har bättre insikt i projektet än jag har. Gå in och kommentera svaren, ge lite länkar, sammanfatta vad som sagts hittills. Var neutral. Kom ihåg att det är tekniker.

 4. Eva/Granne med potatisodlaren skriver:

  Det som hela tiden slår mig är att de politiker som driver fram den nya Slussen, har hånat all annan förändring av stadsbilden. Vad finns det för vinst för dem? Vi andra är i alla fall förlorare. Varken barn, barnvagnsföräldrar, synskadade, rörelsehindrade, sjuka, äldre eller enbenta mammor kommer att ha någon chans att ta sig fram.

  • Karin skriver:

   Hej Eva Granne, varför är du inte blå? Jag menar varför kan man inte klicka på namnet här ovanför och hamna på din trevliga blogg?

   Framtida historiker – eller ännu hellre samtidshistoriker – borde intressera sig för detta. Varför så låste till ett konstigt förslag, som dessutom inte längre är vad det var när det fiskades upp ur papperskorgen. För egentligen var det ju Nyréns förslag som vann Slussentävlingen, men Sten Nordin och Kevius ville annorlunda och valde Foster. Nu har det förändrats till oigenkännlighet, eller snarare till en sämre fungerande kopia av Nyréns. Vi kan ju alltid flytta om det blir för bedrövligt, men hur många har den valmöjligheten?

 5. hyttfogden skriver:

  Tjena!
  Tror du det finns någon som skulle kunna axla PAFs mantel och göra uppföljare av hans verk enligt nedan:

  Mina mardrömmars stad
  Barn av sin tid
  Minns du den Sluss?
  I en förvanskad stad
  Stad med värden?

  • Karin skriver:

   Hördu, jag tycker det ser ut som om någon redan är i full gång med det projektet. Heja på! Ser fram mot fortsättningen.

Kommentarer är stängda.