Nobelprisdags

Det har varit dåligt med information om årets Ig Nobelpris. Fina foton och filmsnuttar från förra året, men jag hittar bara promos och program för i år.

Det hela går till så att tidigare ”riktiga” nobelpristagare under stilenlig pompa delar ut IgNobelpris till upptäckter som är oväntade och nytänkande, om än kanske inte helt i den vanliga nobelprisklassen. Brandvarnare med pepparrotslukt för döva, till exempel.

Jag har ett par favoriter, som jag länge trodde fått ett riktigt nobelpris. De två amerikanerna Dorian Raymer och Douglas Smith har med en matematisk modell kunnat visa varför sladdar till hörlurar och julgransbelysningar, garn, hårstrån, ja alla tråd- eller sladdliknande föremål trasslar ihop sig. Ett slags alternativ stringteori, kan man säga. Hela resonemanget finns återgivet här.  Dorian Raymer föreläser också om fenomenet på Youtube.

Visst är det en lättnad att veta att det handlar om en naturlag! I stället för att stå och slita i härvan av laddarsladdar kan man lugnt och filosofiskt slå sig ner och reda ut det hela. Man kan se det som ett handarbete och påminna sig att det handlar om en naturlag och att man inte ska ta det personligt.

”Ja, för inte blir du väl arg på till exempel tyngdlagen?” frågar redaktörn lite lätt moraliserande, men se där tycker jag han är inne på fel spår. Just tyngdlagen kan man väl ha anledning att irritera sig på rätt ofta. Men när man packar upp lite elektroniska tillbehör som man lagt ner med prydligt hoprullade sladdar, ska man vara beredd på att det ser ut såhär. Det är bara att förundras över naturens underbara oordning.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

11 svar på Nobelprisdags

 1. Kicki skriver:

  Förslag: Hårsnoddar, kardborrband eller min favorit: tygpåsar alt. plastd:o. Jag stänger helt enkelt in alla egensinniga företagsamma sladdar i påsar och där kan dom ligga och orma sig bäst dom vill men dom trasslar inte ihop sig med andra i alla fall.

  • Karin skriver:

   Känns som ett stort steg att ta – åt det ordningsamma hållet. Måste erkänna att min spontana reaktion var: ”Men åh, orka! Det måste ju ta massor med tid.” Men den självklara invändningen till det är ju att jag tillbringat en alltför stor del av mitt liv med att trassla upp sladdhärvor och att ditt förslag snarare är tidsbesparande. Ska noga överväga ett försök.

 2. Skogsgurra skriver:

  Helt rätt Kicki! Jag har ju umgåtts med sladdar i långt större utsträckning än medelsvensken. Mellan trettio och fyrtio stycken och uppackning/nerpackning vid varje uppdrag. Dessutom försedda med hullingar, krokar, bulor och annat som gör att trycket stiger till oanade höjder. Påsar är räddningen.

  Egentligen var det Nobelpriset jag hade tänkt kommentera. Där har det också trasslat till sig en aning. Vad sägs om följande: http://gke.org/pub/files/Nobelpris%20i%20fysik_litteratur.png

  Fysikpriset i litteratur? Hur står det till på SvD?

 3. Musikanta skriver:

  Kul att höra om Ig-Nobel prize, visste inte att det existerade något sådant. Genial uppfinning att använda en BH som syrgasmask.

  Sladdarna kan man pressa in i en tom toa-eller hushållspappersrulle också. Om man vill ha det riktigt piffigt kan man ju klä dessa med alfolie…

  Roligt om JCO skulle få pris i morgon eftersom jag faktiskt har läst Blonde. Annars brukar jag inte vara närmare bekant med litteraturpristagarna tyvärr.

  SvD har inte riktigt klart för sig det där med nobelpris, verkar det som.

  • Karin skriver:

   Visst är de delvis lite smågalna, de där ignobelisterns, men finkammar man vinnarnas förslag finns det riktigt fiffiga saker också.

   För Nobelpriset håller jag på Tranströmer. Vi har nog inte fattat hur stor han är utomlands. På bokmässan i Nairobi häromsistens frågade ALLA oavsett om de kom från Kenya, Nigeria, Australien, England eller USA om jag inte trodde att det skulle bli han i år. Och de flesta hade faktiskt läst honom också!

   • Skogsgurra skriver:

    Jaha! Då fick du som du ville – igen!

    Grattis, höll jag på att säga. Men det är väl Tranströmmer man ska gratta – eller?

    Vad sa betson och de andra?

    • Karin skriver:

     Jätteglad för det! Som sagt, utomlands undrar man varför vi är så korkade att vi ger priset till poeter som haft Tranströmer som läromästare och inspirationskälla, men inte till honom själv. Och lite kul att en metaforpoet kommer att bli läst lite mer än tidigare.

     Men jag tror inte att någon blivit rik på att hålla på T. Pengarna tillbaka, möjligen.

 4. Skogsgurra skriver:

  Ig Nobel är lite skoj. Vissa pristagare verkar inte fatta att man driver med dem. Jag har haft ’äran’ att hantera en av dem, Dr. Yoshiro Nakamats. Han besökte Karlskoga för att övertyga mig och kommunalrådet att han skulle ha ett nobelpris. Han blev jättelycklig när han i stället fick Ig Nobelpriset.

  I likhet med SvD hade han ingen riktig koll. Men han förstod att sätta guldkant på – visitkortet. http://gke.org/pub/files/Visitkort%20Nakamats.jpg

  Han är en underhållande typ – om man gillar bisarra typer. Men dottern är OK. Vi har ritat älgtavlor tillsammans. Finns massor att läsa om honom. Börja med Wiki http://en.wikipedia.org/wiki/Yoshiro_Nakamatsu

 5. Skogsgurra skriver:

  Nu väntar den på granskning – igen! Vad gör jag för fel?

  • Karin skriver:

   Vet inte riktigt. Först trodde jag att det berodde på att min trotjänare Macbooken är på sjukhus och att den spinkiga resedatorn som vikarierar är lite nervöst lagd. Men det kan det ju knappast vara, eftersom allt bloggeri sker på nätet och det inte spelar någon roll hur man kom dit (gör det väl ändå inte?). Kan vara något med länkar, typ ”stoppa alla inlägg med mer än x länkar” eller så. Ska kolla.

Kommentarer är stängda.