Blog action day

Cessi N påminner oss om att det är ”Blog action day” idag. Den 16 oktober tar bloggare i hela världen upp ett gemensamt tema till diskussion. I år är temat ”mat”.

Via aktionens hemsida kan man hitta många intressanta och välskrivna bloggar som knyter an till temat och de flesta verkar ha valt svält som ämne.

Jag är inte särskilt insatt i de mekanismer som på några år gjort att livsmedelspriserna skenat iväg, särskilt i tredje världen. Ett bra sätt att råda bot på okunnigheten är att läsa några av de böcker som kommit på senaste tid. Hur kommer det sig att ”marknaden” inte fixar det här med bättre tillgänglighet och lägre matpriser? Kanske för att samma marknad börjat spekulera i svält i stället för mat? Kanske för att de stora jordbruks- och livsmedelsföretagen dominerar världsscenen? Kanske för att vi börjat använda majs och vete som bränsle?

Detta och mycket annat handlar Walden Bellos bok Matkrigen om.

Själv undrar jag hur bra EUs jordbrukspolitik egentligen är. Och drar mig till minnes en skämtteckning som jag en gång visade för några personer som var inblandade i hanteringen av jordbruksstöden. Bilden föreställer en arg bonde som hötter med högaffeln samtidigt som han upprört utbrister:

”Men, vi måste väl få betalt för utebliven missväxt!”

Ingen drog på munnen. I stället tittade alla undrande på mig och sade:

”Ja, det är väl klart att de ska ha det.”

 

Det här inlägget postades i Debatt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Blog action day

 1. Cecilia N skriver:

  Nu har jag googlat Blog Action Day 2011 och valt sidor på svenska. Google slarvar och lägger en del gamla blog-action-day-kampanjer före årets.

  Kul att hitta dig!

  Men läskigt att det finns mer pengar än hjärta inblandat i matdistributionen.

 2. Karin skriver:

  Vilket detektivarbete! Jag håller med om att det blir lite huller om buller på Google, men ett och annat matnyttigt (he, he) hittar man faktiskt på mattemat.

  • Kicki skriver:

   Ska jag tipsa Cecilia R, hon jobbar ju där nu.

   • Karin skriver:

    Eller också ska jag börja med att använda olika sökmetoder på ett smartare sätt. Det är nog rätt finurligt uttänkt, söksystemet, men man är ju så van vid att det räcker med något sökord och så vips hittar man det man är ute efter. Det är väl en gång på hundra som jag använder någon avancerad sökmetod. Nu räckte det med att snäva in sökningen till Sverige, svenska och senaste veckan för kolla vilka medbloggare (inte många!) som tagit upp mattemat.

Kommentarer är stängda.