Att vila på en spade 1

Här står spaden och vilar sig lite och det kan den behöva.

Vanligtvis är det jag som vilar mig på spaden. Det har blivit en hel del grävande på senaste tiden och man inser snart att man måste pausa rätt ofta. Då är det skönt att luta sig mot spaden en stund, som i den gamla Edvard Persson-visan om hundra sätt att vila sig på spaden.

Den blev mycket populär i Sverige på 30-talet under namnet ”Flatenvisan”, med sin refräng:

Det var ett arbetsfält av måttligaste graden/Jag kunde hundra sätt att vila mig på spaden

Bakgrunden var de ambitiösa satsningarna för att skapa bra sommarmiljöer, särskilt för barn, i Stockholmsområdet. Eftersom det rådde svår arbetslöshet beslöt man att satsa på olika anläggningsarbeten som skulle komma medborgarna till del, samtidigt som det gav jobb åt arbetslösa. Så kom Flatenbadet till.

Stranden på en dryg kilometer blev snabbt en populär playa. Den byggdes sandlass för sandlass tills den rymde 15 000 badande och solande besökare. Det blev mycket skyfflande innan all sand hamnade på rätt plats och då måste man emellanåt vila sig på spaden. Den där raden om ”ett arbetsfält av måttligaste graden” tyder nog på att personen som skrev den inte har haft handgrävning som sin huvudsakliga syssla.

Det här inlägget postades i Att odla, Debatt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Att vila på en spade 1

 1. Skogsgurra skriver:

  Va!? Vad hände. Jag var inte klar. Och felstavat blev det också! Så här då:

  Ett annat bra sätt är att överhuvud taget undvika redskap med handtag. Dom medför bara arbete. Det enda positiva med handtaget är att spaden blir bekvämare att vila sig på. De amerikanska bönderna har inte insett det och använder farmorankaspadar som den här damen: http://www.123rf.com/photo_9618606_young-woman-sets-tree-in-garden.html

  • Karin skriver:

   Kanske skulle testa en sådan där spade utan handtag – hon ser ju inte alls svettig ut den där unga damen som planterar träd!

 2. Jane Morén skriver:

  Det var roligt att få läsa lite historia om Flatenbadet, dit åkte vi ofta med badbussen, vi asfaltsbarn kvar i stan.

Kommentarer är stängda.