Lite stekt njure kanske?

Idag är det Bloom’s day. Det äts stekt njure lite varstans i världen, framförallt i Irland och alldeles särskilt i Dublin, som skildras hus för hus, i James Joyce roman Odysseus. Bokens handling utspelar sig den 16 juni 1904 och huvudpersonen Leopold Bloom vandrar runt i Dublin i olika ärenden. Där finns bland annat en beskrivning av Blooms matvanor. Han var särskilt förtjust i inälvor och allra mest tyckte han om stekt lammnjure.

Bloomsdayfirandet ser lite olika ut i olika länder. I Genua har man tagit fasta på att boken egentligen är en rad olika böcker, olika avsnitt med vart och ett sin stil, sitt tema, och sitt klockslag och iscensätter bokens olika delar på olika platser i staden.

Szombathely i Ungern är den fiktiva huvudpersonens lika fiktiva pappas hem och där firar man på Blum-gården (som finns i verkligheten).

I Stockholm firar man på Rönells antikvariat. Där handlar det mycket om Joyce litterära metoder. Hans stream of consciousness-teknik och epifanierna, detta svårfångade och viktiga begrepp i litteraturen: en insikt som plötsligt drabbar huvudpersonen, en uppenbarelse som ändrar förutsättningarna för den fortsatta berättelsen.

I kväll, från halv sju är det alltså Bloomsday-fest på Rönells, på Birger Jarlsgatan 32 i Stockholm. Man kan man njuta av Mollys monolog, en ohejdad medvetandeström av ord. Inte ett skiljetecken så långt ögat når. Och epifanier, nyöversatt poesi, irländsk musik, öl, vin och gorgonzola, som Leopold Bloom också var väldigt förtjust i.

James Joyce träffade sin blivande fru Nora Barnacle, på Nassau street i Dublin den 16 juni 1904. Romanen Odysseus utspelar sig därför under denna dag.

Det här inlägget postades i Att skriva, Böcker och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Lite stekt njure kanske?

 1. skogsgurra skriver:

  Då kanske det passar bra med en variant på stkt njure? Jag tycker mycket bättre om njurstuvning.
  Prova http://gke.org/pub/files/Skogsgurras%20originalrecept%20Rognons%20de%20Veau.pdf

  • Karin skriver:

   Ditt recept ser mycket godare ut än Blooms favoriträtt tycker jag, men Leopold själv skulle nog inte hålla med:

   ”Bäst tyckte han om grillad lammnjure, som skänkte gommen en liten antydan av urindoft.”

   • skogsgurra skriver:

    Den svaga antydan av den där doften kan spåras även genom lök och dijonsenap i en njurstuvning. Den hör till. Jag tror att Bloom skulle ha gillat den.

Kommentarer är stängda.